Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Batman Superman ellen – Az igazság hajnala kritika II.

Titánok harca

Zack Snyder ki tudja hányadik képregény adaptációját lelkesedve vártam, viszont kellő távolságtartással kezeltem, félve egy Acélemberhez hasonló csalódástól. Úgy ültem be, hogy benne van a pakliban egy újabb pofára esés, de a kellemes meglepetés lehetőségét sem zártam ki. Vegyes érzelmeim vannak a filmmel kapcsolatban, de összességében meg vagyok vele elégedve.

A történeten átrágni magunkat kicsit fölöslegesnek érzem, a cím pont eleget elárul. A DC univerzum két legikonikusabb igazságosztója összecsap, ahogy azt a képregényekben, animációs filmekben többször is megtették. A második előzetes tökéletesen leleplezte a film végét, nem is ajánlom senkinek, hogy megnézze, hacsak nem tette már meg.

BatmanVSuperman_jelenetfoto (15)Szóval a történet nem sokkal komplikáltabb, ahogy azt elképzeljük, de a megvalósítás sokkal igényesebb, egyes pillanataiban a rendező legjobb alkotását, a Watchmen stílusát idézte. Egy sokkal lassabb, karakter fókuszáltabb darab, mint bármelyik Marvel alkotás az elmúlt évtizedből. A Bosszúállók és társai képletét felhasználó képregényfilmek dömpingjében, amiket mérnöki precizitással vágnak tempósra, helyeznek el kellő mennyiségű poént kellő időközönként, szánják szereplőikre azt a minimális időt, ami már a kritikusok és nézők többségét is kielégíti, igazán üdítően hat a Batman V Superman.

Zack Snyder nem a képregényfilmekre jellemző mód építi fel filmjét. Több álomjelenetet is helyet kapott, sokszor időzik a kamera a tájon, gyakori a lassításokkal elnyújtott jelenet, amiket a domináló zenével próbál hatásossá varázsolni a rendező. Ha erre csak egy bizonyos célcsoport vevő, akkor én biztos közéjük tartozom. Annyira frissítőnek hatott ez a ráérős, komorabb darab, ami inkább koncentrál az atmoszférateremtésre, mintsem poénok puffogtatásába.

BatmanVSuperman_jelenetfoto (30)Már az első 20 perc is szörnyen erős lett, mikor Bruce Wayne szemszögéből láthatjuk az Acélember végső ütközetét. Superman filmjében egy hatalmas, szórakoztató zúzás volt, amit nézve eszünkbe se jutott mekkora katasztrófa ment vége, mennyi ártatlan élet veszett oda, most teljesen más perspektívából szemlélhetjük meg ugyanezt az eseményt, ami az előző filmnek a legélvezetesebb része volt, az itt egy szörnyen erős, megrendítő nyitány. Ezzel együtt rögtön megértjük Batman ellenszenvét a vörös köpenyes iránt, és át is érezzük azt.

A komolyabb hangvétel magában hordozza azt a fajta önreflexivitást, ami igen érdekes aspektusát adja a filmnek. Felteszik a kérdéseket, Superman a törvény felett áll-e, megjelenése milyen hatással van társadalmunkra, morálisan helyes-e egy erkölcsös, jóindulatú entitás elpusztítására törni, annak mérhetetlen hatalma miatt? Viták folynak, az emberek úgy reagálnak, ahogy a valóságban is tennék. Vannak, akik félnek, vannak, akik Istenként tekintenek rá. Valamennyi néző, aki kicsit is tisztában van, kicsoda két főhősünk, tudhatja, hogy csakis valami félreértés miatt ugorhatnak egymásnak. Ennek ellenére mind Superman, mind Batman motivációja érthető, és válik egyre érhetőbbé, ahogy halad előre a film, hiszen nem a film elején döntenek ellenségeskedésükről. Az álomjelenetek segítenek átérezni Batman félelmét, és emellett érdemes rájuk odafigyelni, mert az elkövetkező részekre is utalhatnak.BatmanVSuperman_jelenetfoto (3)A dialógusok jól megírtak, sőt, mindegyik párbeszéd vállalható, főleg a Jesse Eisenberg alakította Lex Luthor kapott marhajó dumákat. A színészek közül kiemelkedő alakítást nem nyújt senki, viszont az elvárható színvonalat mindenki hozza, és ami a lényeg, a közös jeleneteik működnek. Ben Affleck könnyedén hozza a megfásult, 20 év bűnüldözéstől megfáradt Batmant, Henry Cavill az előző filmjéhez képest semmivel nem nyújt többet, de nem is kell több. Nem mintha eme két karakter eljátszása igényelne akkora tehetséget. Viszont Jesse Eisenberg… ahogy írtam előbb marhajó szövegeket kapott, de ennek ellenére nem tudtam hová rakni a karakterét. Minden jelenetében azt éreztem, hogy ezt forgatókönyvben olvasva zseniálisnak titulálnám, bitang jól kéne működnie, de Eisenberg vállalhatatlan mód túltolja, túlságosan szélsőségesek megnyilvánulásai, jelenetei többségében a kiváló, a furcsa és a nagyon gáz mexikói felállása elevenedik meg, és az utóbbi kettő többször kerül ki győztesen a leszámolásból. Azon agyaltam, a színész hibája lenne mindez, vagy a magyar szinkron dobott rá jó sok lapáttal?

BatmanVSuperman_jelenetfoto (17)Folyamatosan adagolják az akciókat, mégsem dominálnak, különösen bizarr, hogy pont Zack Snyder fogja vissza magát pont egy képregényfilm esetében, de én személy szerint örültem, hogy nem a végtelen látványorgia és robbanásözön került a középpontba. De az az egy-kettő elég ütős lett, kezdve Batman autós üldözésétől, az Acélemberrel való összecsapáson keresztül, a végső harcig. Snyder látványstílusában azt szeretem, hogy nem a valósághűséget, hanem inkább a színekkel való játékot, egy sokkal szürrealistább, festményszerű megvalósítást tart fontosnak.

BatmanVSuperman_jelenetfoto (32)Mind ezek ellenére kár lenne tagadni, mennyi sebből vérzik a film. A több mint két és fél órás mozi a végére elfárad, nem képes végig fenntartani az érdeklődést. Eisenberg szinte minden feltűnése vállalhatatlan, több jelenet lett inkább hatásvadász, mint hatásos. Wonder Woman megjelenik, és van, de semmi több. És legnagyobb fájdalmam, hogy sajnos nem merték bevállalni, amit be kellett volna. Az utolsó jelenetből rájöhettek, miről beszélek.

De mégis azt érezni, hogy Zack Snyder nagyot akart alkotni, nem egyet a sokból, nem csak egy filmek tucatjainak táptalajt adó iparos munkát, hanem egy önmagában értékelhető, mélyebb, érzelmesebb darabot, elég csak a szokatlan mód hosszú lezárására gondolni, érződik, hogy ennek befejezést szántak, nem egy utalást, amitől megéhezik az ember repetára. Igaz, közel nem sikerült ilyen remekül, viszont már merészségében díjazandó, hogy nem azt a biztonsági játszmát tolják, mint a Marvel.

Szerintem: 

Szerző: Kátai Levente

Hazai bemutató: 2016. március 24.

Forrás és fotó: InterCom


RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..