Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Mindenáron esküvő kritika

Bazi nagy spanyol lagzi

Mindenáron esküvő kritika
Léteznek elronthatatlan receptek, filmek esetében is. Ilyen az, amikor két szeretetreméltó fiatal együtt készül a „Nagy Napra”, ami a véletlenek szerencsétlen összejátszása folyamán egyáltalán nem olyanra sikerül, mint, amilyennek megálmodták. Általában ez sem befolyásolja a boldog végkifejletet, hiszen ettől függetlenül befejeződhet azzal a nem túl eget rengető tanulsággal a film, hogy a lényeg nem az esküvőn, hanem az igaz szerelmen van.

Mindenáron esküvő kritikaMaria Ripoll alkotása, a Mindenáron esküvő ugyanezt a sémát követi. Alex (Dani Rovira) és Eva (María Valverde), a szimpatikus fiatal pár esküvőre készülődnek. Annak idején a ködös Albionban ismerkedtek meg, egy nyári nyelvlecke kurzuson. Ennek emlékére a nagy eseményt is a csatorna túlpartján szeretnék megtartani. A galibák itt indulnak. Az ifjú menyasszony, annak barátnői és a leendő anyós a nász helyszínén rendezkednek-szervezkednek. Viszont a vőlegény és a násznép jelentős része egy sztrájk miatt nem tud időben odajutni. A váratlan és szerencsétlen fordulatok sorra követik egymást és az esküvőt többször is el kell halasztani. Mindennek két haszna van. Az egyik az, hogy a néző izgulhat a párért. Vajon az egyre gabalyodó történet létrehozta nehézségeket túléli-e Alex és Eva szerelme? Illetve a mindig precíz és karót nyelt (persze csak annyira, hogy elhiggyük a menyasszony rajongását iránta) Alex is kénytelen „lelazulni”.

Mindenáron esküvő kritikaA Mindenáron esküvő vígjátékként hirdeti magát. Nem véletlenül, valóban nagyon (és szeretni méltóan) vicces. A nagyszámú násznép kínálja az alkalmat, hogy különböző karakterek jelenjenek meg és csaljanak mosolyt az arcunkra. A házasságban csalódott testvér, a gonoszságát a mosolya mögé rejtő anyós, a non-stop bagózó és rosszindulatú nagynénik tipikus, de elnyűhetetlen figurák. Azt is el kell mondani, hogy a rendező önkritikus saját nemzetével szemben. A spanyolok fogyatékos angol nyelvtudása visszatérő poén, többször van olyan jelenet, amikor a menyasszony és barátnői féktelenül örülnek, pedig ha esetleg értenék a háttérben elhangzó angol szöveget, rájönnének, hogy nincs olyan nagy okuk a boldogságra. Mind e mellett a film első harmadába inkább mosolyog a néző, nem nevet. Kedves és aranyos poénok hangzanak el, de semmi fergeteges nem történik. Aztán van egy jelenet, amikor Eva és Alex telefonon beszélget. A csevej közben döbben rá mindkettő, hogy valami olyan történt, amit a másiknak nagyon nem kellene tudnia. Ettől a ponttól kezdve indul be igazán a film, innentől lesz (bőven) esély arra, hogy hangos röhögések törjék meg a moziterem csendjét.

Szerencsére az alpári poénok nagyon minimálisan vannak csak adagolva, pont annyira, hogy még vicces legyen. Egy dolgot azért szeretnék a film szemére vetni. Ha egy ember megüt egy másikat, az nem vicces. Még akkor sem, ha nő üt meg férfit. Közbeszéd tárgya (teljes joggal) a nők elleni erőszakok. Elég visszatetsző, hogy közben a moziban azon kell(ene) röhögni, hogy három nő rugdos egy földön fekvő férfit. Az erőszak nem vicces, nem kellene, hogy vicces legyen.

Mindenáron esküvő kritikaA nevetés nem nyomja el a romantikus szálat sem. Alex és Eva között őszinte és tiszta szerelmet látunk, ami azért (mint minden ilyen) tele van buktatókkal és nehézségekkel, és időnként egyik (vagy éppen a másik) félnek túl kell tennie magát bizonyos dolgokon. A várva várt nagy esemény pedig, nem biztos, hogy csak és kizárólag úgy lesz tökéletes és boldog, ha minden a gondosan megtervezett mederben zajlik. Nem túl eredeti tanulságok, nyugodtan lehet őket akár közhelyesnek is nevezni. Viszont annyi szeretettel és szívvel vannak tálalva a filmben, hogy mindez megbocsátható nekik. A Mindenáron esküvő nem hosszas filozofálgatásra szeretne késztetni minket, „csupán” kellemes másfél órát akar szerezni, ahol jókat nevetünk és közben fátyolos szemmel drukkolunk az ifjú párnak, hogy megtalálják a boldogságot.

Szerintem: 

Szerző: Rácz Sarolta

Hazai bemutató: 2016. március 17.

Forrás és fotó: Vertigo Média

 RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..