Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Támadás a Fehér Ház ellen 2. – London ostroma kritika

Támadás a Fehér Ház ellen 2. - London ostroma kritika
Testőrman legújabb kalandja a képregény filmeket túlszárnyaló banalitással rendelkezik. Nem is tudom, hogy az zavar-e jobban, hogy ez a film sportot űz a néző hülyének nézéséből, vagy az, hogy pofátlan módon adják el nekünk ugyanazt a filmet, amit 3 éve.

Megint bajba kerül az elnök, nem csak az amerikai, hanem az olasz, japán, francia államfő is, mivel a Londonba látogatásukról kiderül, hogy egy jól megtervezett csapda volt. Mike (Gerard Butler), az elnök (Aaron Eckhart) testőre megint megmenti főnökét, de városból való kijutás már közel sem ilyen egyszerű.

Támadás a Fehér Ház ellen 2. - London ostroma kritikaA legnagyobb probléma, ami teljesen élvezhetetlenné teszi az alkotást, hogy az ezer sebből vérző koncepció és a rengeteg banális elem mellé halálosan komolyan veszi magát a film, ami egy olyan önmaga paródiájába fulladó viccet eredményez, amin nevetni sincs kedvünk. Novellákat töltene meg az a jó néhány mindenfajta realitást mellőző szituáció, ami ebben az alternatív univerzumban, Testőrman világában megtörténik.

Szerintetek mennyire áll közel a valósághoz az, hogy 18 hónap leforgása alatt egy terrorista bejuttatja több tucat emberét a királyi testőrségbe, a londoni rendőrség soraiba és az MI6 titkosszolgálatába? Sőt, még több száz lőfegyvert, pár tonna robbanószert is gond nélkül becsempész Londonba. A profizmusuk olyan szintet üt meg, hogy a lehallgatott információ után 30 perc alatt összekukáznak egy tucat Delta Kommandós egyenruhát. Késő estig folytathatnám.

Támadás a Fehér Ház ellen 2. - London ostroma kritikaEmellett nem spóroltak a hatásvadászattal sem. Nem lehet elégszer megmutatni London füstölgő városképét, ahogy az egyik politikus valamilyen „Atyaúristen” szöveggel szörnyülködik a látottakon. Furcsa, hogy az előzménnyel ellentétben itt nem hajítanak le egy épület tetejéről sem lelassítva egy brit zászlót. Abból szempontból érhető, hogy nem olyan menő, mint az amerikai.

Ezek után már csak a jéghegy csúcsa, hogy a történet snittről snittre megegyezik az előző résszel. Gerard Butler megint minden gond nélkül gyilkolássza tucatjával az terroristákat, akik vele szemben teljesen inkompetensnek tűnnek, pont, ahogy a titkosszolgálatok tűnnek a terroristákkal szemben. Morgan Freeman megint átveszi az irányítást, és megint távolról támogatja az elnököt, megint visszahívják a katonákat onnan, ahol szükség van rájuk. Gerard Butler megint rádión fenyegeti a terroristavezért. Az első rész új köntösbe csomagolva.

Támadás a Fehér Ház ellen 2. - London ostroma kritikaA dialógusok nagyon frappánsak, vagy nagyon kemények, vagy mindkettő. Vagyis ezt akarták elérni, de már a 20. perc után kezd gyanús lenni, hogy ezek nem is emberek, hanem félresikerült humorista droidok, akik minden jelenetbe egy kis poént akarnak csempészni. Az egyetlen pont, amikor őszintén elmosolyodtam, amikor bemondták a magyar címet. Legalább Gerard Butler ugyanolyan tökös csávó, mint az első részben. A készítők azt az önellentmondást nem vették észre, hogy miközben a nyugat eposzba illő hősiességének állítana szobrot, párhuzamosan dilettáns zoknik klubjának ábrázolja őket, akik vezetői, titkosszolgálata, rendőrsége totálisan képtelenek elvégezni a munkájukat.

Sajnálatos, mert az akciók egész jók, a helikopteres menekülésnél kézzel fogható volt feszültség, az operatőri munka meg egészen kiváló. Volt egy elég hosszú egysnittes jelenet, ahogy főhősünk és a Delta Kommandó London utcáján törnek előre, tűzharcba keveredve a terroristákkal, az kifejezetten lehengerlő rész volt.

Nem tudom elhinni, hogy ez a történet egyáltalán papíron jól működött. Abszurd és banális, emellett hatásvadász és valódi drámát próbál teremteni prezentálva a nyugat felsőbbrendűségét, miközben annak egész titkosszolgálatát inkompetens barmoknak állítja be. Ha úgy érzed, nem vagy képes megszűnni, mint gondolkodó lény a mozi sötétjében, akkor a Támadás a Fehér Ház ellen 2 csak kínokat fog okozni.

Szerintem: 

Szerző: Kátai Levente

Hazai bemutató: 2016. március 10.

Forrás és fotó: Big Bang Media

 

RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..