Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Agyas és agyatlan kritika

Agyas és agyatlan kritika
Sacha Baron Cohen egy öntörvényű angol humorista, akinek semmi sem szent. Képes és hajlandó is bármiből viccet csinálni, beleérte saját magát is. Stílusa a politikai korrektség teljes mellőzésével és a gusztustalanság vizuális megjelenítésével írható le a legjobban. Szerencsére legtöbbször ez csak a felszín, és ha mélyebbre tekintünk, akkor találhatunk valami értékeset is. Vajon az Agyas és agyatlan esetében is így van?

Agyas és agyatlan kritikaCarl “Nobby” Butcher (Sacha Baron Cohen) egy igazi angliai gettóhuszár. Sok gyereke van, egy dagadt barátnője (Rebel Wilson), ótvar helyen lakik, és élete a foci. Dolgozni nem látjuk, de inni és ökörködni annál többet. És megtudjuk róla, hogy van egy rég elveszett öcsikéje, akit nagyon hiányol. Az öcsi, Sebastian (Mark Strong) időközben elit titkosügynök lett, afféle Bond II., aki természetesen a világ megváltásán ügyködik. Ám homok kerül a gépezetbe, a két testvér több évtized után újra összetalálkozik, de úgy, hogy azt az egész világ megemlegeti. Egy elszúrt küldetés rendbetétele akkor sem kis munka, ha az ember full idióta testvére nem lábatlankodik körülöttünk. És ha már ott van, mindent elront. Ez persze bevált filmes toposz, a balfék kívülálló sok jó viccet generálhat, de ha a Borat és a Diktátor (meg Brünó) alkotójáról van szó, nos akkor fel kell kötni a gatyát.

Agyas és agyatlan kritikaCohen hű önmagához. A forgatókönyv nem túl erős, de a színészek jók, a karakterek jól eltaláltak, a poénok is működnek. De van még más is. A gusztustalanság. Egyszerűen túl sok van belőle, és nem is mindig vicces, inkább kínos. Viszont hiányoznak az élet fonákságait bemutató, elgondolkodtató poénok, amik régebben jellemzőek voltak rá. Most a felszín alatt nem lapul mélyebb értelem, csak egy újabb erőltetett testnedvi humor.

Az alapötlet, ha nem is túl eredeti, működik, de sajnos menetközben mindent a gagyi poénoknak rendelnek alá. Amiknek jó, ha a fele ül, a többi csak úgy van. Többet vártam egy ilyen tehetséges komikustól. Ha kicsit jobban ügyeltek volna az egyensúlyra, talán jobb filmet láthatnánk. Így viszont a színészek sem tudnak kibontakozni. Mark Strong a Kingsman után újra kémet alakít, de a két film nem is említhető egy lapon. Biztos kellett a pénz, más érvet nem tudnék felhozni a szerepeltetése mellett. Isla Fisher aranyos, de jelentéktelen, Ian McShane jelenléte ugyan mindig örömteli, de most is sajnos igen rövid. Talán az egyetlen, aki a neki megfelelő szerepet kapta, az Scott Adkins. Ukrán bérgyilkost játszik, és persze verekszik is egy kicsit, amihez valóban kiválóan ért. Penelopé Cruz csak biodíszlet, de legalább beragyogja a vásznat.

Gyenge kémparódia sok altesti viccel, inkább csak Cohen rajongóinak. Egy erősebb gyomor nem árt a megtekintéséhez, de aki szereti a stílust, annak bejön majd.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2016. március 3.

Forrás és fotó: InterComRelatedPost

1 Comment on Agyas és agyatlan kritika

  1. Mikor beültünk, sőt már előtte mondtam a csajomnak, hogy készüljön fel, ebbe a filmbe Cohen 100%, hogy belerakja az eddig vagy elfojtott vagy későbbre félretett beteg gondolatait.
    Az elefántos meg a rakétás résznél azért egy picit meglepődtem. 😀

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: