Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Az elmúlt 10 év legjobb filmjei

Oscarra fel!

Az elmúlt 10 év legjobb filmjei
Magyar idő szerint vasárnap hajnalban kezdődik a Kodak Színházban az Oscar-díj átadó ceremónia. Az idei év nagyon izgalmasnak ígérkezik, mivel több kategóriának is többesélyes a kimenetele. Gondolok itt a legjobb rendező, legjobb film, legjobb női mellékszereplő, legjobb forgatókönyv kategóriákra, még az is lehet, hogy nagy meglepetések fognak érni minket mikor  olvassuk majd a nyertesek listáját.

Az elmúlt 10 évben már okozott nagy meglepetéseket az Akadémia a legjobb filmnek járó arany szobrocskák odaítélésének terén. Na nézzük akkor mik voltak az elmúlt 10 év Legjobb filmjei!

2015. Birdman, avagy (a mellőzés meglepő ereje)

Alejandro González Iñárritu alkotása tavaly a legjobb filmnek járó arany szobor mellé még begyűjtött 3-at az alábbi kategóriákban is: Legjobb rendező, Legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb fényképezés. Idén szintén esélyes legalább két kategóriában a rendező legújabb filmje A visszatérő. Ezeket a filmeket utasította maga mögé a Birdman:
Amerikai mesterlövész
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Whiplash
Grand Budapest Hote
l
Selma
Sráckor

2014. 12 év rabszolgaság

A 2014-es év egy nagyon erős olt az Oscar Legjobb film mezőnyének terén. Igazából sok kritikus sokkal esélyesebbnek tartotta a jelöltek közül A nő vagy a Wall Street farkasa című filmet. Végül a fent említett alkotás nyert valószínűleg a témája miatt. A legjobb film mellett megszerezte még a Legjobb női mellékszereplő, és a Legjobb adaptált forgatókönyv díját is. A 12 év rabszolgaság az alábbi filmeket utasította maga mögé:
Gravitáció
Amerikai botrány
A Wall Street farkasa
A nő
Mielőtt meghaltam
Nebraska
Phillips kapitány
Philomena

2013. Az Argo-akció

A 2013-as év jelöltjei nagyon vegyes műfajúak, volt itt minden, mint a búcsúban: kaland, háborús, romantikus, történelmi, western, musical. Végül a szobrocskát Ben Affleck filmje Az Argo-akció vitte el. Ezen felül még megkapta a Legjobb vágás és Legjobb adaptált forgatókönyv díját is. Az Argo-akció az alábbi filmeket utasította maga mögé:
A messzi dél vadjai
A nyomorultak
Django elszabadul
Lincoln
Napos oldal
Pí élete
Szerelem
Zero Dark Thirty – A Bin Laden hajsza

2012. A némafilmes

A 2012-es év a filmek terén kicsit gyengébb volt, gondoljunk csak vissza Spielberg rettenetes lovas-háborús filmjére a Hadak útján-ra, amitől sok néző legszívesebben hasbaszúrta volna magát. Így a Némafilmes több kategóriában is tarolhatott: Legjobb film, Legjobb színész, Legjobb rendező, Legjobb kosztüm, Legjobb eredeti filmzene. A Némafilmes az alábbi filmeket utasította maga mögé (őszintén, ti hányra emlékeztek ezek közül?):
A leleményes Hugo
A segítség
Az élet fája
Éjfélkor Párizsban
Hadak útján
Pénzcsináló
Rém hangosan és irtó közel
Utódok
2011. A király beszéde

A 2011-es év a drámák éve volt, és a mezőny is elég erős volt. Ami különleges volt ebben az évben. hogy egy animációs film, a Toy Story 3 is bekerült a jelöltek közé, természetesen esélye nem nagyon volt, de még is felüdülés volt látni, hogy a sok dráma közé beférkőzött ez a kedves, szeretetreméltó alkotás. A király beszéde a Legjobb film mellett elnyerte még a Legjobb rendező, Legjobb színész és a Legjobb eredeti forgatókönyv díját is. A király beszéde az alábbi filmeket utasította maga mögé:
127 óra
Fekete hattyú
A harcos
Eredet
A gyerekek jól vannak
Social Network – A közösségi háló
Toy Story 3.
A félszemű
A hallgatás törvénye

2010. A bombák földjén

Ami különleges volt ebben az évben, az hogy ez volt az első Oscar-idény, amikor már nem csak 5 alkotást lehetett nevezni a Legjobb film kategóriába. 2010-ben szintén bekerült a jelöltek közé egy animációs film a, Fel!ami végül a Legjobb animációs film kategóriában vitte el az arany szobrocskát. A bombák földjén igazából nem azért kapta meg az Oscar-díjat, mert ez volt az év legjobb filmje, hanem a téma aktualitása miatt, és az is unikumnak számított, hogy egy női rendező egy egészen pofás kis háborús filmet hozott össze. Kathryn Bigelow filmje ezenfelül még  5 Oscar-díjat zsebelt be. A bombák földjén az alábbi filmeket utasította maga mögé:
Egy komoly ember
Egy lányról
Avatar
District 9
Becstelen brigantyk
Precious – A boldogség ára
A szív bajnoka
Fel!
Egek ura

2009. Gettómilliomos

Danny Boyle (idén szintén jelölték a Steve Jobs című filmjét) filmjét a szakma és a nézők is imádták. Ennek köszönhetően rengeteg, számszerint 8 Oscar-díjat zsebelt be: Legjobb film, Legjobb rendezés, Legjobb adaptált forgatókönyv, Legjobb fényképezés, Legjobb vágás, Legjobb eredeti filmzene, Legjobb betétdal, Legjobb hangkeverés. A Gettómilliomos az alábbi filmeket utasította maga mögé:
Benjamin Button különös élete
Frost/Nixon
Milk
A felolvasó

2008. Nem vénnek való vidék

2008-ban az Akadémia meglepte döntésével a szakmát és a mozinézőket is, mikor a Coen-testvérek sötét hangulatú krimijét választották az év legjobb filmjének. Mindenki a Vérző olaj vagy a Juno című alkotást gondolta biztosabb befutónak, de a Nem vénnek való vidék beelőzött mindenkit. Nézzük kiket utasított maga mögé:
Vágy és vezeklés
Juno
Michael Clayton
Vérző olaj

2007. A tégla

Talán kevesen tudják, hogy a Tégla egy zseniális hong-kongi film – Szigorúan piszkos ügyek – remake-je. Számomra azért volt fura, hogy a Departed kapta az Oscart 2007-ben, mert az eredeti 2002-ben készült filmet, egyáltalán nem jelölték se Golden Globe-ra, se Oscar-ra az adott évben az idegennyelvű kategóriában. Kicsit igazságtalannak érzem, hogy a nézők nagy részének esélye sem volt megismerni az eredeti filmet, csak kaptak egy lebutított amerikanizált változatot, amiből Martin Scorsese kiölte a lényeget. Nem azt mondom, hogy a Tégla egy rossz film, hanem azt, hogy a Szigorúan piszkos ügyek egy sokkal eredetibb, izgalmasabb, feszesebb thriller. No, de nézzük milyen filmeket nyomott le a Tégla:
Bábel
Levelek Ivo Dzsimáról
A család kicsi kincse
A királynő

2006. Ütközések

Ebben az évben az Akadémia elég gyáva volt, mivel nem merte annak a filmnek adni az arany szobrocskát, amelyik igazán megérdemelte volna. A Brokeback Mountain a 2006-os év egyik legjobb drámája volt, de az Oscar-bizottság inkább a jóval populárisabb Ütközéseknek adta a díjat. Természetesen a Crash sem egy rossz film, de nem lehet egy lapon említeni a Ang Lee filmjével. Az Ütközések ezeket az alkotásokat utasította még maga mögé:
Capote
Good Night, and Good Luck
München

2016′ ?

Most, hogy végigvettük az elmúlt 10 év Legjobb filmjeit, ejtsünk pár szót az idei jelöltekről is, hogy ki lehet a befutó, és melyik film az, amelyik nagy eséllyel nem fogja megnyerni az arany szobrocskát. Nézzük először azokat a filmeket, amelyek kevésbé esélyesek: Brooklyn, Kémek hídja, Mad Max: A harag útja, MentőexpedícióIgazából  (szerintem) két alkotás között fog eldőlni a verseny: A nagy dobás és a Spotlight, amik még talán szóba jöhetnek az a Szoba és a Visszatérő, de erre elég kevés az esély. Szerencsére már nem kell sokat várni, mivel hétfőn hajnalban megkapjuk mindenre a választ. 🙂

Forrás és fotó: IMDb, InterCom, UIP-Duna Film, Forum Hungary

RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..