Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Szűkölő kamaszkor kritika

Komplexusok kora

Szűkölő kamaszkor kritika
A kamaszkor bizonyos szempontból életünk egyik leggyötrelmesebb szakasza. Átalakul a pszichénk és átalakul az egész testünk is. A coming of age filmek sora merít ebből a jelenségből témát. A tizenéves fiúk toronymagasra szökő szexuális vágyait, és az ezzel járó bizonytalanságokat, „bakizásokat” az Amerikai Pite című, végtelenített franchise-ból is jól ismerjük. A vígjátéksorozatról már ezer és egy bőrt lenyúztak, egyértelmű, hogy népszerű a téma. Ha valaki érdekel, hogy milyen az, amikor nem egy harsány komédia, hanem egy finoman hangolt, lélektani történet mutatja be a kamaszfiúk testi kíváncsiságát és gátlásait, annak számára „kötelezően ajánlott” a februárban debütáló Short Skin – Szűkölő kamaszkor.

Szűkölő kamaszkor kritikaA Duccio Chiarini rendezte alkotás főhőse a tizenéves Edoardo (Matteo Creatini), aki a tengerparti nyaralóban tölti a nyári szünetet családjával. Idejét jó barátjával, Arturoval (Nicola Nocchi) és a szomszédban lakó lánnyal Biancával (Francesca Agostini) tölti, akibe reménytelenül szerelmes. A főhősnek van egy nagy problémája, a fitymaszűkülete. A film történéseinek fő vonala az, hogy Edo szenved és keresi a megoldást, hiszen az egészségügyi probléma miatt fájdalmasnak ígérkezik a (számára még ismeretlen) testiség. De a fitymaszűkület szorosan összefonódik és együtt „mozog” a filmben Edo gátlásaival, szorongásaival és időnkénti szociális életképtelenségével. A roppant érzékeny fiú teljesen „le van bénulva” a lányokkal kapcsolatban, nagyon nehezen nyílik meg, és úgy általában szorong mindentől, amit nem ismer. Vele szemben Bianca vállalkozókedvű, nem kerüli a kockázatot. (Ha úgy vesszük, Edonak hozzá kell felnőnie.) A kamaszfiú hol kisebb, hol nagyobb intenzitással küzd félelmeivel, a film végére az is kiderül, mekkora sikerrel. Matteo Creatin remekül kelti életre a karaktert, akinek minden sutasága és szótlansága mögött érezzük és látjuk a tartalmas és értékes személyiségét.

Szűkölő kamaszkor kritikaAz Edo családjában nagyon tipikus és nagyon jól bemutattatott dinamika működik. Az apa (Michele Crestacci) szereti a gyerekeit, gondol a jövőjükre, csak valahogy fogalma sincs arról, hogy ki a fia és mi tenné boldoggá. Ráadásul nem veszi észre, hogy az igyekezet, ahogy próbál „férfit faragni” Edoból, mennyire kínos a gyerekének. (A karakter megfigyelése minden szülőnek érdemes, fekete-fehéren látszik, hogy minden gondoskodási szándék ellenére is mekkora szakadék lehet szülő és gyerek között.) A másik gyerek, Olivia (Bianca Ceravolo) és Edo is nagyon tipikusak, egyszerre utálják és szeretik egymást. Akinek van korban közel álló testvére, akivel két hajtépés között olyan jól összetartottak, az értékelni fogja a közös jeleneteiket. A családtagok közül egyedül az anya figurája nem kidolgozott, de igazából nem jut akkora és olyan szerephez, ami miatt ez zavaró lenne. A szülők között kibontakozott drámára viszont Edo talán nem reagál eléggé, így a forgatókönyv írója „kihagyta a ziccert”, hogy elmesélje, hogyan reflektál egy kamasz, amikor rájön, hogy a szülei kapcsolta is mennyire bonyolult és ők sem hibátlanok.

Persze a humor sem hiányozhat a filmből. A poénos jelenetek szinte kivétel nélkül Edo barátjához, Arturohoz kötődnek, akinek a legnagyobb gondja, hogy minél előbb túl legyen szüzessége elvesztésén. Persze a görcsös akarás rengeteg nevetséges szituációt idéz elő. (Ezek azok a részek, amik akár az Amerikai pitében is megállnák a helyüket, bár itt a címszereplő sütemény helyett polip van.)

Egyetlen egy dolog zavart a film kapcsán. A nagyon szépen és nagyon hosszan kifejtett probléma lezárása túl gyorsan érkezik meg. Alaposan körbejárjuk Edo összes kínját és komplexusát, de a megoldás aztán össze lett csapva, talán csak azért, hogy beleférjen a játékidőbe. Ennek ellenére, aki szeretne nosztalgiázni a kamaszkor gátlásokkal sűrűn tarkított, de semmihez nem fogható évei után, annak érdemes lesz jegyet váltani a filmre.

Szerintem: 

Szerző: Rácz Sarolta

Hazai bemutató: 2015. február 11.

Forrás és fotó: MozinetRelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..