Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Brooklyn kritika

Menni vagy maradni

Brooklyn kritika
A kivándorlás, egy új hazába költözés és a régi elhagyása – örökre – napjainkban is aktuális téma. A nemrég hátunk mögött hagyott században is az volt, az 1922-ben függetlenné vált, még sokáig gazdasági gondokkal küzdő Írországot az ötvenes évek végig több százezer ember hagyta ott, a kivándorlók zömében az Amerikai Egyesült Államok felé vették az irányt. John Crowley filmjének, a Brooklynnak a hősnője egy közülük. Eilis Lacey (Saoirse Ronan) az írországi kisvárosban lakik, hétvégente dolgozik az alkalmazottai felett basáskodó vénkisasszony, Miss Kelly (Brid Brennan) boltjában, és nem is lát komolyabb perspektívát a maga számára. Így nehéz szívvel, de összecsomagol és elhajózik a tengeren túlra, az „ígéret földjére”. Gyötri a honvágy, ingadozik a két világ között, de a film utolsó képkockájára  eldől, hogy hova is tartozik valójában.

Brooklyn kritikaA Brooklyn könnyen lehetett volna valamilyen társadalomtörténeti állásfoglalás, de nem lett az. A nagy kivándorlási hullám gazdasági és szociológiai okai csak a háttérben tűnnek fel. John Crowley nem szándékozik társadalmi folyamatokról, vagy a politika akkori szereplőiről véleményt nyilvánítani. Csak egy fiatal lány romantikus és érzelmes történetét meséli el, akit a honvágy gyötör, szerelmes és őrlődik az „itthon” és az „otthon” közötti dilemma fogaskerekei között. A dráma története az ő átalakulásának és jellemfejlődésének a históriája. Elhagyni hosszabb időre, vagy akár örökre az otthont gyomorszorító érzés. Eilis feszültsége, kezdeti merevsége ismerős mindenki számára, aki volt hasonló helyzetben. A tudat, hogy egy óceán választ el mindentől, ami az életed része volt, letaglózó tud lenni. A fiatal lány kezdeti szorongása, lelkiállapota teljesen átérezhető, a rendező tökéletesen ábrázolja a jelenséget. Mint ahogy az is nagyon hiteles, hogy miként lesz egyre boldogabb és felszabadultabb Eilis, ahogy fokozatosan megkap mindent Amerikában, ami az élethez kell: megbecsülés, tanulási lehetőség és a szerelemet.

Brooklyn kritikaEmlítettem, hogy a Brooklyn nagyon érzelmes film. A szerelmi szál kifejezetten szépen kidolgozott, talán legerősebb része a történetnek. (És ez így is van rendjén, hiszen a legfajsúlyosabb szegmensről van szó.) A két fiatal érzelmei – elsősorban a lány esetében – lassan és fokozatosan bontakoznak ki. Ahogy megismerik a másikat, ahogy egyre többet látnak a másikból úgy mélyül szép lassan a kapcsolatuk. A legjobb az egészben az, hogy közben a néző is fokozatosan megismeri a szereplőket, a másik féllel párhuzamban fedezi fel őket, így nagyon könnyen átélhető és megérthető, hogy miért is alakulnak ki a mély és igaz érzelmem Tony és Eilis között. Ebben nagy érdeme van Emory Cohennek, a színészről tényleg süt az imádat az ír lány felé, de az időnkénti kételyeket is hitelesen tolmácsolja.

Brooklyn kritikaViszont az érzelmi hatást kiváltani hívatott jelenetek időnként átcsapnak a giccs fele. Erre tipikus példa az a jelenet, amikor Eilis leszáll az óceánjáróról, átesik a mindenfajta hivatalos procedúrán és kilép az épületből, egyenesen Amerika földjére, az új életbe. Nyílik az ajtó és vakító világossággal, szinte beömlik a fény az épületbe. Ebbe a szikrázásba lép ki Eilis.  (Itt megjegyzem, hogy ennek a jelenetnek – bár nem mondják a filmben – a helyszíne Ellis-Island. A Hudson folyó torkolatában lévő, a Brooklyn hősnőjének nevére rímelő szigeten regisztrálták a bevándorlókat a film történetének idejében.) Szintén valahogy elsikkad a hatás annál a jelenetnél, ahol egy ír népdal csal könnyeket a főszereplő szemébe.

Összefoglalva, a Brooklyn sok szempontból nagyon szép alkotás, elsősorban a romantikát nagyra értékelő nézőknek fog nagyon tetszeni. Viszont nagyon újat és nagyon meglepőt nem tud nyújtani.

Szerintem: 

Szerző: Rácz Sarolta

Hazai bemutató: 2016. február 4.

Forrás és fotó: InterCom

Mozipremierek, a legfrissebb pletykák, hírek a filmvilágból

 

RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..