Kapcsolat

Neked ajánljuk!

A nagy dobás kritika

Kártyavár

A nagy dobás kritika

A nagy dobás kritika

Ki hitte volna , hogy kiábrándultan, kicsit megtörten, düh és a tehetetlenség vegyes érzéseivel fogunk fölállni egy Adam McKay film elől? A rendező egy különleges stílust képvisel a vígjáték műfaján belül. Ha ismertebb filmjeire gondolunk, mint a Ron Burgundy két részt megélt kalandja, vagy a Pancser police, attól független, hogy kinek mennyire veszi be a gyomra, egy egészen másfajta humorral operál, mint a tipikus hollywoodi komédiák. Annak ellenére, hogy imádom a munkásságát, nem hittem volna, ha adnak neki egy ilyen fajsúlyos történetet, egy elképesztő színészgárdával, az ilyen jól fog elsülni.

A nagy dobás kritikaA 2008-as világválság előtt pár évvel már többen is észrevették, hogy nagy a baj. Michael Burry (Christian Bale), a kicsit antiszociális, fura professzor egy befektetési cégnél dolgozik, mikor feltűnik neki, hogy valami nincs rendben a lakáspiaccal. Jared Vennett (Ryan Gosling), a Deutsche Bank alkalmazottja is rájön a problémára, meggyőzi Mark Baum-t (Steve Carell) és csapatát, hogy szálljanak be a játékba. Később bejön a képbe Ben Rickert (Brad Pitt), a bankszektorból kiábrándult, magokat termesztő morcos alak. Mindegyik karakter célja nagyot kaszálni az előrelátásuk révén. De a kezdetkor még ők se tudják, mennyire komoly a helyzet.

A nagy dobás kritikaFélsz, hogy tele lesz a film mindenféle szakkifejezéssel, amit nem értesz? Így van, tele lesz velük. De ha szeretnéd őket megérteni, akkor a te filmed A nagy dobás. Már az első szakzsargon repkedésnél beugrik a képbe, a negyedik falat áttörve Ryan Gosling. „Unod? Vagy hülyének érzed magad? Itt van Margot Robbie, aki pezsgőfürdőzés közben elmagyarázza” És alig két perc után minden nézőnek világos, miről is van szó. „Megvan? Remek. Most kopj le!” – zárja le az oktató részt Ryan Gosling. Effajta kikacsintás, negyedik fal ledöntés elég gyakori a filmben, így kommunikál a nézővel, mintha egy tanár próbálna minél többet megtenni, hogy megértsük a helyzetet, és felfogjuk annak súlyát.

A nagy dobás kritikaTele van a film szürreális vágóképekkel. Az idő múlását is prezentálva, alig pár másodperces snittek villannak fel videoklipekből, tv showkból, mutatva, hogy amíg főhőseink számolnak vissza az apokalipszisig, Amerika átlagembere mivel van elfoglalva. A gyors vágások, rövid snittek az egész filmre jellemzőek, egy-egy hirtelen bevágott képpel erős hatást tud kiváltani, ezzel a film tempója sem lassúl. Kétséget kizáróan megérdemelte a jelölést.

Christian Bale rendkívül jól hozza a magának való, nehezen kommunikáló matekzsenit, akin érezhető, hogy még akkor is bajban van, mikor számokkal kéne meggyőzni másokat, miért is van neki igaza. Ryan Goslingtól egy tőle elvárható alakítást és figurát kapunk, de a pálmát egyértelműen Steve Carell viszi, aki érzelmek egész skáláját vonultatja fel, a legerősebb jelleme a filmnek.

Egy tanulságos élmény birtokában, valamivel okosabban áll fel a néző a stáblista legördülése után, bár kicsit megtörten, düh és a tehetetlenség vegyes érzéseivel. A bankszektorból teljesen kiábrándulva, de visszanyerve a Hollywoodba vetett hitét. Egy valóságos történet szemtanúi lehetünk, ahol nincsenek hősök, senkit nem vonnak felelősségre, viszont rengeteg ember megszívja. Ha csak négy jelzővel kéne illetnem: Szórakoztató, meghökkentő, tanulságos és zseniális.

Szerintem: 

Szerző: Kátai Levente

Hazai bemutató: 2015. február 4.

Forrás és fotó: UIP-Duna Film
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..