Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Egy tökéletes nap kritika

Valahol a Balkánon a délszláv háború első szakaszának végé fele a Segítség Határok Nélkül szervezet munkatársai próbálnak kiügyeskedni egy felpuffadt hullát a helyiek kútjából, kevés sikerrel, mivel egyetlen kötelük elszakad a tetem kiemelése közben. A háború sújtotta ország, (ami valószínűleg Bosznia) lakóinak számára már az ivóvíz is luxuscikk, egyre sürgősebbé válik egy új kötél megszerzése.

Főhősünk Mambriny (Benicio Del Toro) és csapata B (Tim Robbins), az újonc Sophie (Mélanie Thierry) és a tolmács Damir (Fedja Stukan), akikhez már a film elején csatlakozik az irritáló, de annál szebb Katya (Olga Kurylenko), ők próbálnak megoldást keresni a kút problémájára. Majd egy helyi kisfiú is melléjük csapódik, akinek egy focilabdát ígért Mambrú a régi helyett, amit elvett tőle pár másik kölyök. A feladat egyszerű. Kell egy kötél és egy labda. A történet folyamán tudatosul a nézőben, hogy még az ilyen hétköznapi tárgyak beszerzése is nagy fejtörést tud okozni egy több éven át atrocitásokat elszenvedő régióban.

Egy tökéletes nap kritikaA színészek között megvan az összhang, jól megírt dialógusok, oda-vissza repkedő a csípős beszólások, kellő mennyiségű konfliktus teszi érdekessé az hosszú kocsikázásokat, amikből bőven akad a filmben. Benicio Del Toro könnyedén hozza a már kiöregedett, haza készülődő biztonsági főnököt, míg Tim Robbinsnak meglehetősen jól áll a géppuska sebességgel poénkodó figura. A két veterán már óriási közömbösséggel kezeli mind a veszélyes szituációkat, mind a szörnyűségek látványát, aminek láttán a csapat zöldfülűje érthetően kiakad.

Az Egy tökéletes nap mesterien váltakoztatja a komikus szituációkat a meghökkentő, drámai jelenetekkel. A humor forrását a csapat tagjainak dialógusai, és a folyamatos pechjükből adódó szituációk szolgáltatják. Két kacagás között kapunk egy adagot a háború borzalmaiból. Ez a fajta dualitás végigkíséri az egész filmet. Kétségkívül legerősebb rész, mikor B több perces, szellemes monológja után a csapat tapasztalatlan tagja az etnikai tisztogatások áldozatait pillantja meg.

Egy tökéletes nap kritikaAzért is egy érdekes film Fernando León de Aranoa alkotása, mert egy háború utáni állapottal prezentálja a háború szörnyűségeit. Nem ölnek meg senki, csak halottakat látunk. Nem csapódnak be rakéták, nincsenek robbanások, de bármerre nézünk, romokat találunk. A kút, mint visszatérő elem, az ország helyzetének megoldatlanságát szimbolizálhatja. A helyiek nem mernek cselekedni, vagy nem akarnak, a NATO jogszabályokra hivatkozva tétlen marad, és akik még tennének valamit, azoknak megkötik a kezét.

A zeneválasztás megérdemel egy csillagos ötöst, remek dalokat válogattak össze, egyet nem tudok mondani, ami nem tenne hozzá a film hangulatához. Mikor a legmegrendítőbb jelenethez felcsendült Marilyn Manson-től a Sweet Dreams, emlékezetbe vésődő egyveleg alkotnak.

Az Egy tökéletes nap kellően hitelesen ábrázolja a háború utáni Balkáni helyzetet, a segélyszervezet dolgozóinak nehéz körülményeit egy igen erős, megrázó, humoros, élvezetes mozi keretein belül, korrekt színészi teljesítménnyel, kiváló zenei betétekkel. Egy érdekes, lebilincselő film, amit már a koncepció okán is érdemes lehet megnézni.

Szerintem: 

Szerző: Kátai Levente

Hazai bemutató: 2015. január 28. 

Forrás és fotó: MozinetRelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..