Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Creed – Apollo fia kritika

Creed - Apollo fia kritika
Rocky Balboa-t talán senkinek sem kell bemutatni. Stallone leghíresebb, legelismertebb és leghosszabb szerepe. A zseniális első rész után jöttek a folyatások is, változó minőségben, de mindig szerethetően. 2006-ban Úgy érezte, van még mit mondania a kiöregedett bokszsztárról és nem is kellett csalódnunk. Egy őszinte, szívből jövő filmet kaptunk, méltó búcsú volt. Ryan Coogler író-rendező azonban úgy gondolta, korai lenne még végső búcsút vennünk a legendától, ezért megcsinálta a Creed – Apollo fia című alkotást. Milyen jól tette!

Creed - Apollo fia kritikaAdonis (Michael B. Jordan) balhés kölyök. Nem is csoda, apját nem ismerte, anyja kiskorában meghalt, csak a bunyóhoz ért. Ennek ellenére Mary Anne (Phylicia Rashad) örökbefogadja. Hamar kiderül miért, Adonis ugyanis a nagy Apollo Creed fia, Mary Anne pedig az özvegye. A srác szorgalmas, de a bunyó jobban foglalkoztatja, mint a karrierje. Úgy dönt, erre teszi fel az életét. De nem elég az elszántság, kell egy jó edző is. Gondolom, senkis sem lepődik meg, igen, az öreg Rocky lesz az. A fiú tehetséges, de sosem volt edzője, így a kezdeti lépések az edző-tanítvány kapcsolatban lassan mennek, de ígéretesek. De hát mit egy bokszoló nagy meccsek nélkül. Jön is a nagy lehetőség, de vajon nem túl korai-e. Majd kiderül.  😉

Creed - Apollo fia kritikaEbben a filmben Stallone már “csak” színész, de Coogler annyira ráérzett az öreg Rocky-ra, hogy ez egy pillanatig sem látszik. Jordan is remek az ifjú, eltökélt, de még csiszolatlan és zabolázatlan boksztehetség szerepében, így elfelejtjük neki, hogy volt egy F4 a nyáron. Ők ketten együtt kiváló párost alkotnak, de azért mások is szerephez jutnak. Ahogy annak idején Rocky-ra, úgy Adonis-ra is rátalál a szerelem, egy csinos énekesnő képében. Minden együtt van egy sportfilmhez. Fiatal tehetség, erőn felüli kihívás, bimbózó románc, egy legendás, de beteg öreg mester. És sikerül nekik. lehet, hogy minden részlet ismerős valahonnét, akár az előző Rocky filmekből, de a végeredmény nem hoz szégyent az elődökre. Egy egységes küzdelem képe bontakozik ki, ahogy egy fiatal tehetség ki akar lépni apja árnyékából, maga akarja kivívni a megérdemelt elismerést.

Creed - Apollo fia kritikaJól bejáratott műfaj a sportfilm, főleg Amerikában. Ott egészen más a sport és a sportolók megítélése, mások az elvárások is. Ez a film azonban megfelel mindnek. Minden és mindenki a helyén van. A zene modern és érzelmes, a fényképezés remek (főleg a vágásnélküli bokszmeccs csodálatos). A helyszínek autentikusak, valóban Phily-ben forgattak. Adja magát az összehasonlítás az első Rocky-val, nem véletlenül. A dramaturgia igencsak hasonló, csak Stallone itt a ringen kívül kell, hogy helyt álljon, a show-t már a növendéke kapja és viszi. Jordan tehetséges színész, képes volt élni a ritka lehetőséggel, és ezzel letette névjegyét a szakmában. Stallone pedig olyan mélységet tud adni a magányos öreg karakternek, hogy jogos a Golden Globe és remélem megkapja az Oscar-t is. Megérdemli.

Valószínűleg ezek nélkül itthon be sem mutatták volna, így is csak feliratosan nézhetjük meg, ami mondjuk szerintem csak előnyére válik. Minden Rocky és boksz rajongónak kötelező, de mindenki másnak is érdemes megnéznie.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2015. január 21.

Forrás és fotó: Forum Hungary
RelatedPost

1 Comment on Creed – Apollo fia kritika

  1. Hrustinszki Balázs // 01/21/2016 at 19:43 //

    Egyetértek!
    Kedvenc szinészem Sly, kedvenc Filmsorozatok a Rocky, minden részt láttam minimum 3-szor. És ezt se szeretném kihagyni!
    5/5 a sorozat és szerintem ezzel együtt 5/6 lesz :D!

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: