Kapcsolat

Neked ajánljuk!

A látogatás kritika

Családlátogatás

Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek. Ha azt szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz erről a számítógépről kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot! A javasolt szűrőprogram elérhető ide kattintva. 

A látogatás kritikaHa „egyfilmes” rendezőkről van szó, akik életük során csupán egyetlen maradandó alkotást alkottak, akkor rendszerint előkerül M. Night Shyamalan neve is. Ő az, aki a Hatodik érzékkel valósággal berobbant Hollywodba, és mindenki tőle várta a szakma megújulását. A valóban izgalmas thriller óta azonban már lassan 17 év telt el, és az akkori sikerét még mindig nem sikerült sem anyagilag, sem kritikailag megismételnie. Helyette viszont egy nagyon látványos görbén lehet demonstrálni filmjei színvonalának meredek zuhanását, aminek a végpontjait Az utolsó léghajlító és a Föld után látványos bukásai jelentik. Csoda, ha legutóbbi filmje egy szerény, 5 milliós költségvetésű, kézikamerás horror?

Menla hagyatéka kritikaA The Visitnek elég egyedi története van, ami máris kiemeli őt a túlzsúfolt mezőnyből: egy anyuka fiatal korában megszökött szülei elől, ám most sok-sok év elteltével úgy döntött, hogy ha ő nem is, de két gyermekét elengedi hozzájuk. Elvégre a nagyszülők még sosem láthatták az unokáikat. A gyerekek ugyanezen ok miatt egész izgatottak, és a kalandjukat videokamerákkal meg is örökítik. Pontosabban Becca, a 16 éves lány egy dokumentumfilmet készít, amellyel megpróbálja újra egyesíteni a családot.

A film kifejezetten jó, pedig én nagy ellensége vagyok a műfajnak. Lehet, hogy ez kellett Shyamalannak: visszanyúlnia a gyökereihez és csak kevés pénzt adni neki. Úgy látszik, a túl nagy büdzsé egyszerűen összezavarja szegényt. Sikerül apránként, fokozatosan úgy teremtenie a feszültséget, hogy a félelem tárgyának nem csak az idős embereket, hanem magát a bizonytalanságot teszi meg. A nagyszülők tényleg kattantak? Vagy csak a gyerekeknek fura az idősek olyan dolgai, mint az inkontinencia? Vagy teljesen másról van szó? A rendező hagyományaihoz híven mindenre csak a legvégén kapunk választ.

Végig érződik, hogy a művet egy erősen tapasztalt ember forgatta. Shyamalan ugyanis ügyelt minden apró részletre, így a gyermekek a saját félelmeikkel is megküzdenek a játékidő végére, illetve kapunk egy keretes szerkezetet is. Ugyanakkor ettől kicsit sterilnek is éreztem a filmet, mintha csak egy vizsgadolgozatot láttam volna, ami igyekszik a szakmának megfelelni, hogy lám, milyen technikai finomságokra vagyok képes!

Menla hagyatéka kritikaKülön jó pont, hogy a kölykök többnyire tényleg úgy viselkednek, ahogyan azt a kortársaiktól elvárnánk. Ennek megfelelően a 13 éves Tyler előszeretettel produkálja magát a kamera előtt, és adja a „kemény gengsztert”, míg a nővére igyekszik sokkal felnőttesebben viselkedni a koránál, elvégre „ő már nem kislány”. Ráadásul sok found footage filmtől eltérően végre rendes magyarázatot is kapunk arra, hogy ki és miért vágta így meg azt a nyers anyagot, amit végül látunk.

Hazájában hatalmas bevételt termelt, és a kritikusok többsége se utálta. Ennek ellenére érthetetlen, hogy nálunk miért nem merték bemutatni, mi már csak egy direkt DVD-s kiadásban reménykedhetünk. Pedig ez most valóban nézhetőre sikeredett. Nem váltja meg a világot, csak Shyamalant teszi egy kicsit jobb színbe. Mindezek ellenére nekem valami mégis hiányzott. Nem tudom mi, mert papíron tényleg minden rendben van vele. Az olyan tipikus bakiktól is hajlandó vagyok eltekinteni, hogy egy több éves kamerába mégis mekkora aksi és memóriakártya kellhet, hogy egész éjjel folyamatosan filmezzen. Vagy az, hogy a kölykök úgy panaszkodnak a wi-fi hiányára, hogy közben – valahonnan – mégis mindig van internetük. Ezek apróságok. Nekem hiányzott belőle az a fajta erő, ami többszöri megnézésre sarkallna. Korrekt, de valahogy mégis egy kicsit kevés.

Szerintem: 

Szerző: Kis Szabolcs

Forrás és fotó: IMDbRelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..