Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Az 5. hullám kritika

Az 5. hullám kritika
Manapság Hollywoodnak két kedvenc zsánere van, a szuperhős és a young adult. Míg az elsőben, szűk ruciban és maszkban (persze akad kivétel) fel és alá rohangáló emberek mentik meg a világot a hasonlóan öltözködő ellentől, a másodikban tinédzserek – felnőtté válás közben- mentik meg a világot. Mindkettőnek vannak jobban és kevésbé jól sikerült darabjai. Az 5. hullám a második zsánerbe tartozik, de vajon jó-e?

Az 5. hullám kritikaMegint jönnek az ufók, hogy elfoglalják a Földet (ami megint az USA-t jelenti). A megszokottal ellentétben, nagyon körmönfont módszer választanak, több hullámban akarják leigázni az emberiséget. Az elsőben kisütik az elektromos eszközöket, a másodikban jönnek a földrengések meg a cunamik. A harmadikban a fertőzés. A negyedik pedig a beszivárgás. Mi ekkor kapcsolódunk be az események igen lineáris folyamába. De már készül az 5. hullám, a teljes kiirtás. Ám az emberiség maradéka nem adja könnyen a bőrét, küzd a végsőkig. Cassie-nek (Chloe Grace Moretz) nincsenek világmentő ambiciói, ő csak ki akarja hozni kisöccsét, Sam-et (Sam Sullivan) egy katonai bázisról. A táborban is zajlik az élet, mindenki készül a következő hullámra. Ám az odaút nem nyugis erdei séta, mert az idegenek mindenkire vadásznak. Cassie kemény leckék árán tanulja meg, mit követel tőle a túlélés egy poszt-apokaliptikus világban. Hiába akad segítője is, a jóképű Evan (Alex Rose) személyében, ha nincs meg a bizalom. Eközben egykori iskolatársa, Ben (Nick Robinson) kis csapatával elszántan készül a visszavágásra.

Az 5. hullám kritikaAz inváziós sci-fi jól bejáratott zsáner az 50-es évek óta, mely a 90-es években újra virágkorát élte, lásd: A függetlenség napja, Invázium, Támad a Mars!, stb. Emiatt nehéz újat mutatni a műfajba, jöjjön hát a zsánermix. Egy kicsit innen, egy kicsit onnan. Sikerkönny adaptációja? Fiatal főszereplők, hősök? Tehetséges, de időseb mellékszereplők? Apokalipszis, meg ami utána jön? Itt minden együtt, kérem szépen. A forgatókönyv is a már ismert panelekből építkezik, még a variálásra sem pazarol sok időt. Nem aprózza el a kötelező, nagy fordulatot sem, sőt, mindjárt kettőt is kapunk. Mondjuk, az egyik mérföldekről látszik, és a másik sem olyan meglepő, mint a készítők hitték, de legalább illik a filmbe. Minden kötelező alkotóelem a helyén, a ritmus pontos, az történet egyenes. A látvány már kicsit hibádzik, az CGI ugyanis néhol igen gyenge, szerencsére nem használják túl gyakran. A hangsúly inkább a szereplőkön van, őket követve bontakoznak ki az események a maguk teljes valójában. Szerencsére a színészekre nem lehet panasz. Moretz és Robinson is bőven megállja a helyét, és a kötelező gyerekek is csak az elfogadható szintig idegesítőek.

Nem túl fantáziadús sci-fi akciófilm, a Red Dawn, Az Invázium, és Black Hawk Down által kitaposott ösvényen. Vannak benne igen jól sikerült jelenetek és nagyon sablonosak is, ám a színészek mentik a menthetőt. Ugyan egyik szerep sem igényel túl sok erőfeszítést, de nem is alibiznek. J Blakeson rendezőnek ez a második filmje, tudjuk be ennek, hogy csak közepes alkotás került ki a kezei közül. Mondjuk a kezdő képsorok bizalomgerjesztőek, de úgy tűnik utána elfogyott a puskapor.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2015. január 14.

Forrás és fotó: InterCom
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..