Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Az igazi Visszatérő

A történelem Inárritu filmje mögött

Az igazi visszatérő
A kasszasikernek ígérkező, Leonardo DiCaprio főszereplésével készült A visszatérő, nem titkoltan, megtörtént események alapján készült. Sokakat érdekelhet az, hogy az alkotásban, mi a valóság és mi a rendező-forgatókönyvíró fikciója. A vadonban magára hagyott „mountain man” elképesztő történetét Inárritu több helyen kiszínezte, átírta. Egyrészt „hozzáadta” Hugh Glass Holló nevű fiának karakterét, másrészt megmásította (a filmben Tom Hardy által alakított) John Fitzgerald szerepét. Végül: az igazi Glass „bosszúja” másképp zajlott, mint ahogy Inárritu a mozivászonra vitte. Ezek a változtatások teljesen érthetőek a rendező részéről, a szereplők között lévő erős érzelmi kapcsolódások vitték (többek között) előre a filmet. De azért érdekes és érdemes tudni, ki is volt a valóságban Hugh Glass.

Az igazi visszatérő

Hugh Glass

A szőrmekereskedelem már a gyarmatosítás kezdeti szakaszában jelentős gazdasági súllyal bírt Észak-Amerika területén. Miután Lousiana, 1803-ban, francia kézről az Egyesült Államok birtokába került, megnőtt a szőrmék adás-vétlenek jelentősége. A XVII. században jellemzően indián vadászoktól vették meg az árut a kereskedők, de később az álllatok elejtését is inkább „a fehérek” végezték. Mindig voltak olyan emberek, akik kevésbé bírták a társadalmi kötöttségeket, és megfelelt nekik az az életmód, hogy a hegyekben kóborolnak. Számukra kiváló megélhetési forrást jelentett a csapdaállítás a különböző állatoknak, például a XIX. századtól egyre keretesebb szőrméjű hódoknak. (Lőfegyverrel nem vadásztak rájuk, nehogy tönkremenjen a „szőrös bankjegyként” emlegetett prém.) Nevezték őket, trappereknek, vagy hegyi embereknek és a szőrmekereskedők szívesen alkalmazták őket felderítőként és hegyi vezetőként is. Mivel messze laktak a „civilizált” világtól, jellemző volt, hogy indián nőkkel éltek együtt. Vagyis ha Hugh Glassnek tényleg volt pauni felesége – erről nem tudni biztosat- , nem számított kirívó esetnek.

Az 1780-as születésű Hugh Glass egyike volt a prémvadászattal foglalkozó trappereknek. A visszatérő elején bemutatott indián támadás valós eseményt mutat be a férfi életéből. 1823-ban, több társával együtt felhajóztak a Missourin, egészen a Yellowstone folyóig, prémvadászat céljából. Az út tragikus véget ért az arakirák támadása miatt. Az expedíció tagjainak egy jelentős része életét vesztette, a többiek pedig kénytelenek voltak elmenekülni. De Glass „visszatérése a halálból” nem ekkor történt, hanem a következő évben.

Az igazi visszatérő

Prémvadászok szállása

A férfit 1824 nyarán (vagyis nem télen, mint a filmben) valóban megtámadta egy grizzly. Glass megölte a medvét, viszont nagyon súlyosan megsebesült, társai biztosak voltak abban, hogy menthetetlen. Jim Bridger és John S. Fitzgerald kapta feladatául, hogy várják meg az elkerülhetetlen véget, majd temessék el. A filmben a negyvenes éveiben járó, Glasst zsigerből gyűlölő Fitzgerald hazugsággal veszi rá a kamaszkorú, naiv Bridgert, hogy hagyják sorsára haldokló társukat. Nos, a valóságban mindkét férfi nagyon fiatal, húsz év körüli volt, amikor a híres eset megtörtént és minden bizonnyal közös elhatározásra cselekedtek. (Semmi jel nem mutat arra, hogy a DiCaprio és a Tom Hardy által életre keltett két karakter a valóságban is „ősellenség” lett volna.) Hugh Glass ezek után szinte kúszva jutott el a 320 kilométerre lévő Kiowa-erődig, közben bölénytetemeken és bogyókon élt, a rá fenekedő vadállatokat pedig tűz meggyújtásával riasztotta el. Valóban bosszút esküdött és évekig kereste cserbenhagyóit. A hosszúra nyúlt kutatásban viszont minden bizonnyal lecsillapult a dühe, mert amikor sikerült újra összetalálkozni velük, mindössze egy rövid szónoklatot intézett hozzájuk, megbocsátását fejezte ki, majd otthagyta őket.

Az igazi visszatérőA filmben mellékszereplőként felbukkanó Jim Bridger jelentős figurává „nőtte ki magát” Amerika történelmében. Ő fedezte fel a Nagy-sóstavat, társtulajdonosa volt a Sziklás-hegység Szőrme Társaságnak, a nyugat benépesítésében kulcsszerepet betöltő Oregon-ösvény mellett kereskedett kivándorlókkal és az első transzkontinentális vasút felméréseiben is részt vett. Közben rendíthetetlenül járta Amerikát, sokszor katonai expedíciók felderítőjeként. Hatalmas tudással rendelkezett a számunkra már legendává vált „Nyugatról”, később egy történetíró méltán nevezte „a nyugat sétáló atlaszának”.

Végül szeretnék köszönetet mondani dr. Hahner Péter Tanár Úrnak, aki minden bizonnyal a legtöbbet tud hazánkban az amerikai Nyugat történelméről. Az ő könyvei és inspiráló egyetemi előadási alapján született ez a cikk. Illetve szeretném megragadni az alkalmat és ajánlani a műveit mindenki számára, aki hiteles és olvasmányos írást keres a prémvadászok, cowboyok és pisztolyhősök letűnt világról.

Szerző: Rácz Sarolta

Forrás és fotó: InterCom, Wikipedia, Adventure-Journal, Americangallery, Savages and scoundrels

A Visszatérő hazai bemutató: 2015. január 14.
RelatedPost

6 Comments on Az igazi Visszatérő

 1. Illés Heni // 07/23/2016 at 14:28 //

  Pont válaszolni akartunk, de így még jobb 🙂
  MovieAddicts

 2. Farkas Dániel // 07/23/2016 at 02:18 //

  Sorry, benéztem 🙂 Fitzgerald és Bridger volt 20 év körüli. Visszaszííívtam 🙂 Hibàtlan!

 3. Farkas Dániel // 07/23/2016 at 02:03 //

  Tényleg jó a cikk és hasznos is, őszintén mondom. De egy dologra azert kìvàncsi vagyok: ha 1780-ban született Hugh Glass,akkor 1824-ben hogyan jàrhatott a 20-as éveiben?? “A valósàgban mindkét férfi nagyon fiatal, 20 év körüli volt”. Valami nem stimmel, némi javìtàsra szorul a történet e része…

 4. Illés Heni // 02/04/2016 at 12:44 //

  Kedves Mária,

  Örülünk, hogy tetszett a cikk. 🙂

  MovieAddicts Csapata

 5. Köszönöm az értékes/érdekes információt.

 6. Remek cikk ,de ahány történetet olvasok annyi szöletési dátum van…

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: