Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Aljas nyolcas kritika

Best of oldschool Tarantino

Aljas nyolcas kritika
Mielőtt belekezdenék magába az Aljas nyolcas kritikájába, szeretném tisztázni, hogy bár kedvenc rendezőm Tarantino, azért nem lehet elfogultsággal vádolni, ha róla van szó. A Halálbiztosnál én is csalódottan álltam fel, illetve bevallom, nekem még a Kutyaszorítóban sem adja annyira, amennyire elvárás lehetne egy rajongótól. Ettől függetlenül minden készülő művét nagy lelkesedéssel követem végig.

Aljas nyolcas kritikaHabár legutóbbi rendezését, a Django elszabadult imádtam, azért kissé keserű volt a szám íze, amikor megtudtam, hogy következő filmje is western lesz. A „szomorúságomnak” vége is szakadt, amikor megláttam, hogy milyen színészgárdát sikerült összehoznia, mint egy kvázi „Best of oldschool Tarantino”. Mi több, az az alapötlet, hogy nyolc különböző karaktert zárnak össze egy Isten háta mögötti kis kunyhóban a hóvihar közepén, az tudatta velem, hogy ennek jónak kell lennie, mert ezek szerint tele lesz párbeszédekkel. Tarantino meg ugye a frappáns dialógusok nagymestere.

Aljas nyolcas kritikaAz Aljas nyolcas voltaképpen A dolog western verziója, űrlények nélkül. Bizarrul hangzik, nem? Akkor lássuk a tényeket! Zene? Ugyanúgy Ennio Morricone, aki – gondolom rendezői utasításra – hasonló témákat is talált ki hozzá. (Egyébként a rendező többször is felhasználta Morricone munkáit, de most először komponált neki.) Az egyik főszereplő pedig szintén a most is egy gyanakvó, morcos figurát megformáló Kurt Russel. Továbbá a helyszín megfelelhetne az Antarktisznak is, mivel ugyanúgy a külvilágtól elzárt, jeges pokolban van, aminek a kerti budiját hasonló módon, kicövekelt kötéllel lehet megközelíteni. A szereplők közt ugyan van egy nő (Jennifer Jason Leigh) is, de annak attitűdje minden tekintetben maszkulin, nehéz nőként tekinteni rá. Már csak azért is, mert ő az a fogoly, aki Kurt Russel fejvadász karakterének 10 ezer dollárt ad, ha sikerül majd az áhított városba vinnie, ezért mindenki inkább bűnözőként kezeli, mintsem hölgyet.

A legfontosabb hasonlóság a két műben azonban a csúcsra járatott bizalmatlanság egymással szemben. Van valami fanyar humor abban, ahogy egymás papírjait vizslatják, hogy mindenki az, akinek mondja-e magát. Mi persze tudjuk, hogy ha senkinek se lenne takargatnivalója, akkor ez nem egy Tarantino-mozi lenne.

Aljas nyolcas kritikaA dialógusok most is zseniálisak, noha elég sok a visszatérő elem, de csak annyira, hogy azok még pont ne legyenek zavaróak. A különböző dialektusok ráadásul minden esetben adnak valami plusz színt a szövegnek, ezért érdemes kimondottan eredeti nyelven nézni. Mindez természetesen semmit sem érne a pazar színészek nélkül. Egyedül szegény Channing Tatumnak lehet oka a bánkódásra, ugyanis túl kevés teret kapott a kibontakozásra, így a nagy műfaji kiugrás még nem jött el számára. A többiek viszont mind remekelnek, kiváltképp a másik fejvadász szerepében tündöklő Samuel L. Jackson és a magát seriffnek mondó Walton Goggins. Remélem, mindkettőt jelölik Oscar-díjra, mert megérdemelnék.

Aljas nyolcas kritikaNem fogok zsákbamacskát tálalni: a film hosszú és nagyon lassú. A mai kor gyermekeként inkább a mozgalmasabb darabokért vagyok oda, ám én is elismerem, hogy sokszor helye van a komótosságnak. Leginkább feszültségkeltéskor, ami itt akad bőven. Nem nehéz kitalálni, hogy ha nyolc fegyveres embert összezárunk egy zárt térbe, akkor annak csúnya vége lesz. Na de az odavezető út! Az bizony minőségi pillanatokkal van kikövezve! Túl a már említett fantasztikus szövegeken, a látvány szintén lenyűgöző. Nagy fájdalmamra hiába a ritka 70 mm-es technika használata (amit itthon mi sajnos nem élvezhetünk), elkeserítően kevés a tájkép, pedig ami van, az mind szemkápráztató. Annál több viszont a közeli, amelyek csak elvétve olyan tolakodóak, hogy látjuk a szereplők manduláját.

Tarantinonak ez a legegyszerűbb filmje. A sztori szögegyenes, nincsenek mellék- vagy elvarratlan szálak. Az időben is csak egyszer ugrik. Ettől függetlenül hamisítatlan olyan mozi, ami a rendező egyedi stílusára jellemző, szóval a rajongók megkönnyebbülhetnek. A „hobbi-filmnézőknek” viszont lehet, hogy unalmas lesz. A legjobban talán úgy tudnám leírni a cselekményeket, mintha ez a Becstelen brigantyk nyitójelenete lenne három órában. Ha ezzel valaki tudna azonosulni, annak bátran tudom ajánlani!

A film 18-as korhatárkarika pedig nem magyaros túlzás vagy ilyesmi: valóban brutális és kegyetlen, és nem is mindig gyilkolás szempontjából…

Szerintem: 

Szerző: Kis Szabolcs

Hazai bemutató: 2015. január 7.

Forrás és fotó: Forum Hungary
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..