Kapcsolat

Neked ajánljuk!

2015 legjobb filmjei – 1. rész

A 2015-ös év a filmek terén nagyon jó volt, sok igényes és egyedülálló alkotást láthattunk. Sírtunk, nevettünk, megdöbbentünk, vagy éppen zakatolt a vér az ereinkben az adrenalintól. Mikor elkezdtük összegyűjteni a filmeket mi is meglepődtünk, hogy közel 60 alkotást ítéltünk meg úgy, hogy akár be is kerülhetne az év végi toplistánkba. Ezt a 60-at végül 30-ra sikerült leszűkíteni, mivel voltak filmek, amiket nem volt szívünk kihagyni a felsorolásból.

Ez a lista 6 ember (szubjektív) szavazata alapján készült, mivel azok a filmek kerültek be a Top30-ba, amik valamilyen szinten megérintették “kőkemény” kritikus szívünket. 🙂 Na kezdjünk is neki!

30. A kis herceg

A kis herceg jelenetfotó 2A Paramount professzionalizmusából és a franciák bohém kreativitásából csodálatos animációs film született. A Kis herceg töretlen diadalútjának egyik zenitje a Mark Osborne (Kung Fu Panda) féle adaptáció, mely maradéktalan örömöt és egyéb jóleső érzeteket kelt a szívben, felnőttben-gyerekben egyaránt. Ha lenne külön animációs film listánk, akkor valószínűleg a top5-ben végezne ez az elbűvölő szívmelengető mese.

29. Szcientológia, avagy a hit börtöne

szcientologia, avagy a hit börtöne jelenetfotóMegrázó, és egyben elgondolkodtató film az ember esendőségéről. Ami normális férfiakat és nőket tesz egy kizsákmányoló szekta szellemi és fizikai rabszolgaivá, adott esetben zsarolással tartva őket az akolban. Mert kilépni is nehéz, de szabadulni tőlük szinte lehetetlen. Ajánljuk mindenkinek, aki már hallott a Szcientológiáról, vagy esetleg kacérkodott a belépéssel. Sajnos csak az egyik oldal szólal meg a filmben, de ez nem a készítők hibája, az “egyház” nem kívánt élni a lehetőséggel.

28. Az ajándék

AzAjandek_jelenetfoto (15)Párkapcsolati thriller. Nem újdonság ez, a tavalyi év egyik legjobbjai is ilyen volt. Bizony, a Holtodiglan-ra gondolok. Persze nagyon okosan nem egy utánzatról van szó, pusztán mindkettő alapja a házastársak viszonya. Remek alapanyag, hiszen ahány ház, annyi elrontott házasság. Nyomasztóan érdekes film, egy egyszerű alapigazságról: “Karma is a bitch!” Joel Edgerton nem vallott szégyent íróként és rendezőként sem, ha így folytatja, remek karrier áll előtte. Ajánljuk mindenkinek, aki már unja a blockbustereket, és valami másra vágyik, Ezzel a filmmel garantáltan megkapja.

27. Legújabb testamentum

Legújabb testamentum kritika

A Legújabb testamentum azzal az abszurd ötlettel állt elő, hogy Isten (Benoit Poelvoorde) valójában egy kicsinyes, családverő, megkeseredett alak, aki csak a saját maga szórakoztatására talál ki olyan szabályokat, amivel megszívathatja az embereket. Mert a lekváros kenyér csak azért esik mindig a lekváros felére, hogy te szívj. Nincs benne semmi mennyei, olyan, mint egy sztereotip „panelproli”, akit csak a sportközvetítések érdekelnek. Egészen hihetetlen, hogy az abszurd történet és történések mögött mennyi értékes gondolat lapul meg. Amelyek nem amolyan divatos Coelho-szintű felszínes bölcsességek, hanem valóban merengésre késztetőek. Ugyanakkor a drámaiság is jelen van, nagyon is keményen, mondhatni egy érzelmi hullámvasút a végeredmény, ami jó, mert ki nem szereti a hullámvasutat?

26. Mission: Impossible – Titkos nemzet

mission-impossible-rogue-nation-trailerAz MI ötödik része nagyszerű egyvelege a régebbi daraboknak, és ezzel együtt mégis egy sajátos, teljesen egyedi rész. Benne van az old school kémfilmek nyomasztó atmoszférája, így egyes jeleneteken az első sztori hidegháborús hangulata köszön vissza, pontosan a kettős ügynök/ki-kivel van/áruló a csapatban tematikáját feszegetve. Olyan, mintha magán viselné Brian De Palma jól eltalált és komplex pszichológiai karakter ábrázolását, a John Woo féle feszes akció tempót és látványos vizualitást, és emellett a J.J. Abrams-szerű vérfrissítést is.

25. Spectre – A fantom visszatér

Spectre - A Fantom visszatér jelenetfotóOlyan mintha egy Tarantino rendezte Bondot látnánk, mondjuk ott jobb lenne a zene. A főcímdal kifejezetten gyenge. A klip ugyan ötletes és látványos, de inkább emlékeztet egy csápos hentai-ra, mint egy akciófilmre. Az akciójelenetek brilliánsak. Látványosak, durvák és kemények, és bizony néha mesébe illőek, de ennyit elnézünk nekik. A robbanások óriási tűzgolyóként terítik be a vásznat, a helikopteres bunyó kész légibalett, a vonatos verekedés a régi szép időket idézi. A nőket az új időkhöz méltóan már nem csak biodíszletnek van, prédának tekintik, hanem akár társnak is, akik nem kerülnek halálos rémületbe, ha elfajulnak a dolgok. Minden ízében Bond film, jó értelemben. Nem ér fel a Skyfall-hoz, de nincs miért szégyenkeznie. Meg van benne az, amiért szerethető, így elnézhetjük neki a hibáit.

24. Kingsman – A titkos szolgálat

Kingsman_jelenetfoto (27)A képregényből készített film úgy parodizálja kém- (elsősorban Bond) filmeket, hogy nem lép ki a zsánerből. Nem fél kicsit odaszúrni a nagy elődöknek, néha szó szerint említve őket. Az akciók ennek következtében inkább látványosak, mint realisták, ellenben nagyon stílusosak. Az angol humor már igazán csak ráadás, desszert, egy magában is remek vacsora végén. Hangulatos, vicces, pörgős. Néhol cinikus és kegyetlen, de nem vált noirba, mint ahogy mostanában sok film. Nincs rá szüksége. Hamisítatlan feelgood mozi. Kiváló zenével és látvánnyal, of course. Ajánljuk a spionfilmek rajongóinak, aki a sok J.B. monogrammú hősön kívül másra is kíváncsiak. És természetesen akciófilmként is megállja a helyét, sőt!

23. Kódjátszma

BENEDICT CUMBERBATCH stars in THE IMITATION GAMEA The Imitation Game hangulatában és motivációjában olyan nagy elődöket idéz meg, mint az Egy csodálatos elme, vagy A mindenség elmélete. Ez egy komoly és mély emberi dráma, mely nem csak katarzist nyújt, hanem mélységesen felzaklat érzelmileg, de erkölcsileg inkább. Kétségkívül rajongott Sherlock-unk viszi el a hátán a kódos-kémes sztorit, és Cumberbatch ennek tükrében komolyan készült a szerepre. Felvette a kapcsolatot Turing unokahúgaival, és tanácsot kért/kapott a karakter pszichológiai felépítését illetően. Ha eddig azt hittük, hogy a viktoriánus kor mizantróp detektívjének figurája, Holmes a telitalálat Benedict számára, úgy ezt a kijelentésünket felül kell bírálnunk a film megnézése után. Mesterien finoman árnyalt jellemábrázolás, őszinte megnyilatkozás, határozott öndefiniálás: ezek pompás elegye jellemzi a karizmatikus alakítást, mely megdöbbentően hiteles portrét ad a kódfejtő zseni Turingról.

22. Kémek hídja

KemekHidja_jelenetfoto (7)Mondanunk sem kell, hogy a Kémek hídja Hanks jutalomjátéka, ami egyrészt indokolt is, mert az ő karaktere köré épül a cselekmény, mindenki más mellékalaknak számít – még Abel ezredes is, akinek kémes múltja jótékony homályban marad – de Hanks meg is hálálja pozícióját. Alakjával egyszerre tudunk azonosulni, és ezzel párhuzamosan csodálni sokféle kvalitását, egyszerre megfogható és megfoghatatlan. Annyira remek fickó, hogy bármikor elmehetnél vele egyet horgászni, miközben nyugodt szívvel rábízhatod egy komplett kémakció szereplőinek mozgatását is.

21. Ifjúság

Ifjúság jelenetfotóPaolo Sorrentino Cannes egyik nagy kedvence. Valamiféle árnyaltan rámutató/beavató esztétikus intellektualitással alkotja filmjeit, melyek nyomot hagynak az ember lelkében. Az Ifjúság a legjobb értelemben vett művészfilm, vagy inkább művészi film. Drámai és nagyon finoman humoros, melankólikus és megrázó, filozofikus és szórakoztató egyben. Nosztalgikus és mélabús, fájóan gyönyörű és értékes darab. Tartalmában egy nagyzenekari kompozíció, látványában egy vizuális oratórium. „Ez az én érzelgős, intellektuális és erkölcsi testamentumom.” – mondja egy helyen Mick saját készülő projectjéről – és ez akár Paolo Sorrentino szájából is elhangozhatott volna az Ifjúság kapcsán.

20. A kém

AKem_jelenetfoto (6)Ebben a filmben mindenki komikus mellékalak, igazán nagyot Statham alakít, aki gyakorlatilag saját eddigi szerepeit parodizálja, fésületlen humorral, és szűnni nem akaró elszántsággal. De a többiek is kitesznek magukért, nem sok pihenést engedélyeznek a rekeszizmoknak. Igaz, humoruk kellően korhatásos, de ettől csak hitelesebb, lesz. Egy kicsit talán sok az altesti poén, de ennyi még belefér. Minden jelentbe belecsempésztek, valami abszurd, ámde humoros momentumot, hogy egy pillanatig se vegyük komolyan az egészet. McCarthy most megmutatta, hogy lehet rá filmet építeni, egyedül is elbír a feladattal. Persze Paul Fieg-gel ez már a harmadik közös munkájuk, így megvolt a kellő összhang a főszereplő és az író-rendező között. Ügyesen összerakott, jó színészeket felvonultató, igen szórakoztató alkotás, ami nem is akar több lenni.

19. Fekete mise

Fekete mise kritikaA Fekete mise ennél olyan, mintha A sebhelyesarcú és a Tégla szerelemgyereke lenne: Dél-Boston ’70-es éveiben járunk, amit egy olyan bűnbanda tart rettegésben, akinek a feje egy James „Whitey” Bulger (Johnny Depp) nevű szociopata vezet. Korántsem hibátlan, de jól működő gengszterfilm, amiben kifejezetten öröm Deppet színészként látni. És végre sikerült a történetet három helyett csupán két órába sűrűsíteni. Azért talán a végét nem kellett volna így elsietni. Azonban a műfaj rajongóinak még így is kihagyhatatlan!

18. Papírvárosok

Papirvarosok_jelenetfoto (2)Az alkotást átjárja egyfajta üde frissesség, másrészről viszont nosztalgikus érzést kelt a nézőben. A Papírvárosok nézése közben olyan (kult)filmek jutottak eszünkbe, mint a Breakfast Club, Állj mellém!Meglógtam a Ferrarival és a Kincsvadászok. A Paper Towns izig-vérig a 80-as éveket idézi meg, kezdve a zenétől a főszereplők öltözködésén át a mondanivalóig. Azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom Jake Schreier rendező ezzel a road movie-val letette névjegyét az álomgyárban. Leginkább a tavaly nagy sikereket elért Sráckor-hoz tudnám hasonlítani, mivel a Paper Towns is kilóg az átlag hollywoodi filmek közül. A történet belopja magát a szívünkbe és mikor lepereg az utolsó képkocka is sajnáljuk, hogy véget ért ez a fantasztikus utazás.

17. Bosszúállók: Ultron kora

Avangers_B1_Utron_12E_kicsiA Bosszúállók visszatérnek, és egy roppant jól megírt forgatókönyv, és a kivételes rendezői metódus miatt most jóval több humor, humánum és balansz van történetben. Mindenki egyformán hangsúlyos, nincsenek fő- és mellékszereplők (többet tudunk meg Romanoff-ról (Scarlett Johansson) és Sólyomszemről (Jeremy Renner). Pazar poénok villognak a vásznon, főleg Stark (Robert Downey Jr.) és Thor (Chris Hemsworth) brillírozik a beszólásaival. (A „Ki tudja megemelni a kalapácsot?”szcéna zseniálisan vicces.) Minden eddiginél emberibb szuperhősöket látunk most, és ez mindig beválik. Nem csak atipusosan heroikusak, hanem nagyon is emberiek, gyarlók és gyengék, mint mi.

16. A mindenség elmélete

a mindenseg elmelete pl hun mA mindenség elmélete érzelmi szempontból szinte végig ugyanazon a szinten mozog. Nem ízlésteleníti el magát túlzóan drámai jelenetekkel, sőt, még annyi drámát sem láthatunk, amennyit elvárnánk tőle. Nincsenek zokogó emberek, senki nem vág tányérokat a falhoz, az erotikát inkább sejteni lehet, mint tudni. Érződik a filmen, hogy tisztában van azzal, élnek azok, akikről szól, de nagyon jól bánik ezzel a tudással, ugyanis nem hiányzik belőle semmi, nem érezzük úgy, hogy erre még „rárakhattak volna egy lapáttal”. Így valami frisset, meglepően kellemeset, mégis elgondolkodtatót kapunk, amely csak felvillantja azokat a vitatémákat (hit, élettel szembeni elvárások, emberi kapcsolatok), amelyekben egy filozofikus mű elmerülne, de mégis mélyebb szinten mozog egy átlagos romantikus filmnél.

Forrás és fotó: Company, Hungary, Magyar Hangya, InterCom, Mozinet, Forum Hungary, Vertigo Média, UIP-Duna FilmRelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..