Kapcsolat

Neked ajánljuk!

2015 legjobb művészfilmjei

A lassan magunk mögött hagyott év nézőszám és bevétel szempontjából mindképp a Star Wars-saga legújabb epizódjának, Az ébredő erőnek az esztendeje volt. Természetesen ott volt még a Mad Max negyedik része, James Bond újfent megmentette a világot, és az Éhezők Viadala széria utolsó darabja is bemutatásra került. A milliós bevételű blockbusterekkel ellentétben a művészfilmek forgalmazása üzleti szempontból nem biztos, hogy megéri, de ezek a mozik annyi értéket hordoznak és termelnek, hogy mindenképp megérdemelnek egy „év végi tízes listát”, még úgyis hogy egyikük-másikuk legfeljebb a pár ezres nézőszámot érte el hazánkban. A lista elkerülhetetlenül erősen szubjektív, egyet nem érteni, vitatkozni mindenképp jogos és hasznos.

10. Marguerite – A tökéletlen hang

2015 legjobb művészfilmjeiA tehetség és tehetségtelenség kérdést körbejáró, Xavier Giannol által jegyzett alkotás. A fülsértő módon hamis, de a zene iránt páratlanul lelkes és elkötelezett Dumont báróné története kapcsán a néző könnyen átértékelhet magában, mindent amit a művészi teljesítményről gondolt. Sajnos a játékidő felénél az alkotók felesleges szálakat emeltek be a sztoriba. De ennek ellenére is helye van az összeállításban, bár ha ez nem történik meg, akkor a Tökéletlen hang nem a tízes lista legvégén foglalna helyet, hanem jóval előrébb.

9. A lecke
A lecke jelenetfotó
Szociodráma Bulgáriából, Petar Valchaov és Kristina Grozeva rendezésében. Az akár hazánkban is játszódható történet főhőse Nadezhda, a fiatal angoltanárnő, akinek az alkoholista férj által felhámozott adósságot kellene elrendeznie ahhoz, hogy a család ne váljon hajléktalanná. A film egy tisztességes ember története, aki felőrlődik a tisztességtelenül működő társadalom fogaskerekei között. A lassú, de mégis lélegzetelállítóan izgalmas mozi végére az első hallásra blődnek tűnő befejezést is teljesen reálisnak érezzük.

8. 1001 gramm
1001 gramm jelenetfotó 3
Szintén kevéssé ismert, kevesek által látott alkotás. Bent Hamer mozijának főhőse, a fiatal tudós, Marie, aki (mint mindenki más) a helyét keresi a világban. A rendező remek párhuzamot mutat be a Mértekügyi Hivatal Munkája és a valós élet között. Mindkettő során keressük az igazodási pontokat, a mértéket, a közös nevezőket. A történet szerelmi szála nagyon finom és nagyon mélyen megérinti a nézőt.

7. Lépcsőházi történetek
Lépcsőházi történetek jelenetfotó 3
Bizonyára sokan emlékeznek még Inárritu Bábel című alkotására, a különálló történetekre, amik között a balesetet okozó vadászpuska szerepe volt az összekötő kapocs. Samuel Benchetrit filmje ugyanazt a sémát követi, a három különálló történetet csak az időnként hallható különös hang fűzi eggyé. De a mondanivaló a szeretetről és az emberi kapcsolatokról annyira bölcsen, mélyen és szívmelengetően van ábrázolva, hogy a nézőnek eszébe sem jut haragudni a „koppintásért”. A nagyszerű humor pedig csak hozzásegít a film által kiváltott katarzishoz.

6. Kosok
Kosok jelenetfotó 2
A film egy testvérpár történetét meséli el, akik évtizedek óta csak végszükség esetén és csak a kutya szájában elküldött levelek formájában hajlandóak kommunikálni egymással. De a hihetetlen módon makacs fivérek csak egymásra számíthatnak a bajban, amikor egy betegség okán az állatorvosi hatóság kényszervágásra ítéli az életük értelmét jelentő birkákat. Grimur Hákonarson filmje igazi csemege az izlandi táj szerelmeseinek, az északi humor kedvelőinek és az elkötelezett környezetvédőknek.

5. Magam ura
Magam ura jelenetfotó 1
A gyerekes és önző, harmincas családapa az erődben bolyongva folytat hosszú-hosszú monológot saját működésképtelen emberi kapcsolatairól. Ole Giaever filmje a pszichoanalitika, és általában a pszichológia iránt fogékonyak számára igazi csemege. Egy hétköznapi figurát látunk a maga kendőzetlen „lelki” meztelenségében. A film remek humora nem veszi el az élet a komoly mondanivalóját, hanem kiemeli azt.

4. Mocsárvidék
Mocsárvidék jelentfotó 3
Alberto Rodriguez
filmje kriminek is tekinthető, viszont társadalmi-történelmi mondanívója is nagyon mély és hangsúlyos, sokkal többről szól, mintegy hajszáról gyilkos után. Természetesen az sem elhanyagolható, az utolsó húsz percben a néző a szék karfáját szorítja izgalmában, hogy elkapják-e időben a kegyetlen bűnözőt. De az Isten háta mögötti mocsárvidék elmaradottsága, az ebből következő társadalmi problémák, a Franco nevével fémjelzett múlt öröksége és árnyai rányomják a bélyegüket a történet alakulására. „Bónuszként” pedig kénytelenek leszünk elgondolkodni azon, hogy egy fegyveres testület tagjára mennyiben és milyen formában vonatkoznak más erkölcsi szabályok, mint a civilekre.

3. Kövek a zsebemben
kovek a zsebemben
Signe Baumane
lett és amerikai koprodukcióban készült filmje kakukktojásnak számít a listán, hiszen animációs alkotás. Viszont (a gyerekek számára érthetetlen és talán ijesztő) témája okán mindenképp a művészfilmekhez sorolható. A nemzedékeken átívelő feldolgozatlan traumák, ezeknek az elfojtása és átalakítása a közös családi emlékezetben nagyon komoly és ritkán érintett téma. A kidolgozás mesteri, kár, hogy idehaza alig vetítették.

2. Saul fia
saul fia
Nemes Jeles László filmje olyan nemzetközi diadalutat járt be, ami eddig nagyon kevés hazai alkotásnak sikerült. A Cannes-ban elért siker után komoly esélyekkel indul a Golden Globe és az Oscar díjra, és ha hihetünk a híradásoknak, telt házzal vetítik szerte a világon. A siker nem véletlen és nem érdemtelen. A végletekig felkavaró alkotást nézve a zsigereinkben érezhetjük mindazt a borzalom és embertelenség, amit Auschwitz jelentett.

1. A kígyó ölelése
A_kigyo_olelese jelenetfotó 3Ciro Guerra
 fekete-fehérben forgatott, több dél-amerikai ország közreműködésével készült filmje Amazónia ember alig járta őserdejébe viszi a nézőt. A klasszikus road movie egy, szinte a téren és az időn kívül megtörténő utazást mesél el, ami során hőseink az áthatolhatatlan dzsungelben bolyongva érzékeltetik saját szellemi útkeresésüket. A sokféleképpen értelmezhető mű végső üzenete az emberi lélek egyetemessége. Az alkotás jelenleg az Oscar-jelölés „előszobájában” toporog, mindenképp megérdemelten vinné el a legjobb idegen nyelvű filmnek szánt kitüntetést.

Forrás és fotó: magyarhangya, Mozinet, ADS Service, Vertigo Média, Cirko Film


RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..