Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Holtpont kritika

Extrémsport promóció

Holtpont kritikaGyorsan leszögezném, hogy semmi bajom a remakelt filmekkel. Az elmúlt egy hónapban többet is láttam, amik igencsak jól sikerültek (A hét mesterlövész, A máltai sólyom, Szemtől szemben, Ocean’s Eleven). Sajnos nem ez a gyakori, hiszen vannak felesleges remake-ek (az új Pókember) és kifejezetten rosszak is (új F4). De vajon A 91-es Holtpont újrája melyik csoportba tartozik?

Holtpont kritikaUtah (Luke Bracy) igen aktív életet él, extrém-atléta a javából. De egy tragédia miatt felhagy léha életmódjával és beáll a FBI-hoz, mert az menő. Pont jókor, mert éppen ekkor bukkan fel egy hasonló képességekkel megáldott banda, aki igen veszélyes rablásokat hajt végre. Hát persze, hogy az újoncot bízzák meg, sőt Hall (Delroy Lindo) kéri fel. Mivel még ott a tojáshéj a fenekén kap egy tapasztalt társat gardedámnak. Papas (Ray Winstone) tapasztalt öreg róka, de ez nem az ő világa, így Utah magára marad, miközben beszippantja az extrémsport, a végtelen partyk és formás női hátsók világa. Vajon végig viszi, amit elkezdett, vajon bedől a gurunak és inkább bűnöző lesz, vajon érdekel ez bárkit is?

Holtpont jelenetfotó 5Kezdjük a pozitívumokkal. A látvány csodálatos. Amikor a sportolókat akció közben mutatják, az gyönyörű. Mesés tájakon pumpálják az adrenalint. Sziklamászás, ejtőernyős ugrás, repülőruha és persze surf. Látszik, hogy tapasztalt operatőrök működtek közre, minket is maximálisan beszippant, szinte ott vagyunk velük, és ez remek érzés. Ezek a jelenetek jól komponáltak, remek ritmusba vágottak és elsősorban valódiak. Többnyire. De azért ne feledkezzünk el a színészekről sem. Winstonenak a kisujjában van ez a rutinos veterán szerep, ne is okoz csalódást. Bodhi, a guru szerepében Édgar Ramírez is fel tud mutatni némi karizmát. Ennyi.

Holtpont kritikaA többi színész, élükön a főszereplővel jellegtelenül semmilyen. Vagy szimplán rossz. Pl. A jónő szerepére szerződtettet Teresa Palmer csinos ugyan, de mindössze talán, ha három jelenetben szerepel. Az egyikben úszik (bikini pipa), a másikban szexszel (ledobott textil pipa), a harmadikban meg…áh. Bracy egyszerűen nem képes szimpátiát ébreszteni. Neki kellene drukkolnunk, de minek. Igaz a többieknek még ennyi se jutott. Hallgatag, Nagydumás, Csúnyán néző, ezek a mellékkarakterek teljes leírása.

És a történet. Végül is van, azt meg kell hagyni. És nem követi szolgaian az eredetit, nem fél hozzányúlni az alapanyaghoz, és a mai kor követelményeihez igazítani. Inkább ne tették volna! Hogy alapvető dolgokat változtattak meg, az még nem lenne baj, de hogy minden ilyen átírás csak ront a végeredményen az már több mint bűn, az hiba. Patrick Swayze forog a sírjában.

Apró adalék a filmhez, hogy talán a készítők figyelmét elkerülte a tény, a Holtpontnak már készült egy “remakeje”. Ott sikerült átültetni a lényeges elemeket az eredetiből, úgy hogy nem lett izzadságszagú az végeredmény. Igen, az első Halálos Iramban filmre gondolok. Ami azóta igen messze távolodott az nagy elődtől, de legalább tisztelte azt.

Ez az alkotás (filmnek nem nevezném) egy igen látványos extrémsport promóciós videó. Semmi nem maradt benne az eredeti hangulatából. Az kicsi volt és hihető, ez hatalmas és naív. Ott kisemberek egyszerű vágyai vitték előre a történetet, itt meg konyhafilozófia keveredik szabadságharcos eszmékkel. Ott volt az eseményeknek láncolata, itt csak megtörténnek a dolgok, néha az elemi logikát is nélkülözve.

Felesleges (és rossz) remake. Mondjuk mit várunk egy rendezőtől, aki eddig egy filmet rendezett (az mondjuk nem volt rossz), inkább operatőrként keresi a napi betevőt. Pl. a már említett Halálos iramban-t is ő filmezte. Úgy látszik nem sokra emlékszik a forgatásról.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2015. december 31.

Forrás és fotó: Big Bang Media
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..