Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Elmentek otthonról kritika

Balfékek a dzsungelben

Elmentek otthonról kritikaFranck és barátai visszatértek és semmit nem változtak. A tavalyi évben leforgatott francia komédia, A felvigyázó rendezőpárosa, Nicolas Benamou és Philippe Lacheau nem váratta sokáig a közönséget azzal, hogy újra láthassák az igencsak lökött társaság kalandjait. Az Elmentek otthonról szereplőgárdája ugyanaz, mint a 2014-es vígjátéké, a történet viszont kerek egész, nem kapcsolódik szervesen az előző részhez, önmagában is érthető és élvezhető. Franck (Philippe Lacheau a főszerepet is magára vállalt) és barátai Brazíliába utaznak a srác barátnőjének, Soinának (Alice David) az apjához, aki egy öko-hotelt üzemeltet a csodaszép tengerparton. A felhőtlen nyári vakációnak ígérkező utazás azonban (a szereplők számára) rémálomba, (a nézők számára viszont nevetésbe, vagy legalábbis mosolygásba) fullad egy laza dzsungeltúrának ígérkező séta következményeinek folytán.

Aki látta az előző részt, annak nem lesz meglepetés a történet sémája. A valódi sztori, igazából történet a történetben. Alex (Julien Arruti) elejtett és megtalált kamerájára felvett videókat nézi végig a hotelben maradt, a fiúkért izguló társaság. A felvételekből pedig nem csupán az derül ki, hogy hol lehetnek hőseink, hanem sok minden másra is fény derül. Jellemzően olyan dolgokra, amit a szereplők nagyon is titkolni akarnának.

Elmentek otthonról kritikaA film műfaja vígjáték, és valóban sokszor vicces, könnyed kikapcsolódásnak mindenképp megfelel. A humor forrása viszont unalomig jól ismert klisékből áll. A mindenkinek hazudó, piszkos kis ügyeit leplező üzletember, a folyton-folyvást káromkodó, elviselhetetlen öregasszony, és a terepet nem ismerő, szerencsétlenkedő túravezető nem különösebben eredeti figurák, de ezekkel a karakterekkel nem lehet mellélőni. A vad dzsungelben szerencsétlenkedő, városi környezethez szokott balfék társaság esetlensége is mindig vicces tud lenni, mint ahogy a kulturális és nyelvi különbségek okán félrecsúszott kommunikáció a „civilizált” ember és az őserdőben élő törzs között is garantáltan mosolyra fakaszt. Vagyis semmi eredetit ne várjunk el a forgatókönyv írótól és a rendező párostól, de amit nyújtanak az így is nevettető.

Elmentek otthonról kritikaBizonyos társadalmi csoportok túlérzékeny tagjai viszont kerüljék a mozit, amikor az Elmentek otthonról van műsoron. Gondolok a kisgyermekes szülőkre. Az első részt ismerőknek nem lesz meglépetés, hogy a gyerekek, mint idegesítő kis „patkányok” (a kifejezés nem tőlem származik, hanem a forgatókönyvet jegyző négyestől) vannak megjelenítve. Feltűnő, hogy elsősorban a lány szereplők készülnek ki a kiskorúaktól. Nem ajánlható a film olyan muszlimoknak sem, akiknek tele van a hócipőjük, hogy folyton-folyvást a terroristákkal azonosítják őket. Amikor a Tarek Boudali által játszott Samet sokadszorra hozzák összefüggésbe gépeltérítéssel, az már tényleg túlzás volt. Az LMBT személyek közül nem biztos, hogy mindenki értékelni fogja a poénok egy részét, és a feministákat is irritálni fogja az letargia és picsogás, amit Sonia levág, miután barátja „nem védte meg”.

Az alkotók megpróbáltak a humoron felül némi erkölcsi tartalmat is bevinni a történetbe, és ez a környezetvédelem problematikája lett. A Sonia apja által üzemeltette szálláshely, ugyanis az öko-hotel címre pályázik. Elméletileg ezek olyan turisztikai központok, ahol a fenntarthatóság mindenek felett van. Az energiaellátás alternatív, az étel, ital és lehetőleg minden helyi termék (ezért talán ki kellett volna hagyni a forgatókönyvből a hotel hűtőkamrájában talált lazacot, Brazilíában vagyunk!), és amit lehet újrahasznosítanak. A környezetvédelem természetesen üzlet is, ismeretes a „zöldre festés”, amikor egy vállalkozás marketing célból elhiteti magáról, hogy mindent megtesz a természet megóvásáért, de igazából ez csak a látszat. A téma fontos és komoly, de sajnos az „Elmentek otthonról” csak a felületet kapargatja, és az természet rombolásának következményei, az abból eredő „büntetés” igazából elsikkad a filmben. Vagyis a témát kár volt beemelni. (Vagy ha ez már megtörtént, akkor foglalkozni kellett volna vele.) Nem feltétlenül baj, ha egy film „csak” szórakoztat. Az Elmentek otthonról ennek a célnak tökéletesen megfelel.

Szerintem: 

Szerző:Rácz Sarolta

Hazai bemutató: 2015. december 24.

Forrás és fotó: Big Bang Media
RelatedPost

1 Comment on Elmentek otthonról kritika

  1. Sziasztok, valaki megtudná nekem mondani a törzsi résznél mi a szám címe, mikor a vágyfokozó teát isszák?

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: