Kapcsolat

Neked ajánljuk!

A tenger szívében kritika

Tisztelgés Moby Dick előtt

A tenger szívében kritika
Ron Howard
rendezőt erős vonzalom fűzi a valós eseményeken alapuló filmekhez. Szerencsére ez a kapcsolat jó pár remek alkotást szült nekünk: Apollo-13, Egy csodálatos elme, A remény bajnoka. De egyben a kalandfilmes témában is otthon van (Willow), most pedig úgy döntött, kettőt egy csapásra is képes. Dicséretes önbizalom, lássuk, mi sül ki belőle.

A tenger szívében kritikaA Moby Dick minden idők egyik legnagyobb, – fontosabb, – meghatározóbb, stb. (kívánt rész aláhúzható/törölhető) regénye. Így az a történet sem lehet semmi, amely ihlette. Erről a nem mindennapi esetről szól ez a film. Herman Melville (Ben Whishaw) megpróbálja kifaggatni az Essex bálnavadászhajó egykori matrózát, hogy mesélje el a hajótörés igaz történetét. Thomas Nickerson (Brendan Gleeson) azonban nem túl beszédes ember, igencsak megkeseredett a balszerencsés hajóút után. De a pénz nagyúr. Amit pedig elmesél, az felülmúlja Melville legmerészebb elképzelésit is. Már az indulás sem volt egyszerű. A kapitány, Goerge Pollard (Benjamin Walker) tapasztalatlan, de büszke, míg elsőtisztje Owen Chase (Chris Hemsworth) tapasztalt, de csalódott, mert nem kapta meg a várt kinevezést. Kettőjük vetélkedése veszélybe sodorja a hajót, már az első adandó alkalommal. De ez semmi ahhoz képest, ami rájuk vár. A profit hajszolása végül egy nagyon kockázatos, de igen magas haszonnal kecsegtető terv végrehajtására ösztökéli őket. A nyílt óceánon szembetalálkoznak egy hatalmas, fehér foltos ámbráscettel, amely nem nézi tétlenül, hogy az emberek levadásszák a falkát, sőt ellentámadásba kezd, ami végül hajótöréshez vezet. Messze mindentől a túlélőkre nem sok jó vár, sokat kell szenvedniük, ha haza akarnak jutni. És akkoriban nem volt se gps, se rádió, se légi felderítés. Csak ők meg a természet, amely nem mindig kegyes az őt kihasználó emberrel szemben.

A tenger szívében kritikaA film egyesíti a régi és új tengerészfilmek romantikáját a katasztrófafilmek megpróbáltatásaival, hozzáadva egy kis két-dudás-és-egy-csárda féle rivalizálást is. Igazi nagy újdonságot egyik zsánerben sem nyújt, de a házasság működik. Howard rutinos rendezőként remekül bánik a két idősíkkal, megfelelően adagolja az akciót, a drámát, a cselekmény megfelelő ritmusban halad előre. Kissé túl megfelelően is. Minden a helyén van, kellően szentimentális, és hősies is, ahol kell, de mintha nem lenne fókusza a sztorinak. Szerencsére ettől nem lesz rossz a film, de maradhat bennünk némi hiányérzet.

A tenger szívében kritikaA látvány elsőrangú. A tengeren játszódó jeleneteknél tényleg elhittem, hogy nyílt vizen vannak, pedig egy zárt öbölben, vagy stúdióban vették fel. A vihar kellően zord, a bálna hatalmas, a nyílt óceán végtelen. Talán a 3D néhol túl intenzív, de annyi baj legyen.

A színészekről is csak jót mondhatok, Hemsworth és Walker egyaránt hozza a figurát, igaz, nincs nehéz dolguk. A legjobb alakítás szerintem Gleeson-é, az megöregedett, poszttraumás egykori tengerészként sokkal meggyőzőbb, mint bárki a stábból.

Aki szereti a tengerészromantikát (bármi is legyen az) biztosan tetszeni fog A tenger szívében, de aki esetleg PETA szimpatizáns az nagy ívben kerülje. A bálnavadászat akkoriban sem az állatokkal való humánus bánásmódról volt híres. A naturalista ábrázolás néhol bizony nyomorforgató. A Moby Dick olvasóinak érdemes megnézni, rajongóinak kihagyhatatlan mozi.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2015. december 10.

Forrás és fotó: InterComOlvasd el ezeket is!

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..