Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Szcientológia, avagy a hit börtöne kritika

Szcientológia, avagy a hit börtöne kritika
Szekta. Mindenki ismeri ezt a szót, és van valami elképzelése, hogy mit is jelent. Többnyire semmi jót. Furcsa, fanatikus emberek, akik furcsa dolgokban hisznek. Közösségben élnek szokatlan szabályok szerint, kizárva a külvilágot. Nem pontos, de nagyjából megáll. De mi történik akkor, ha a szekta létszáma nagyon megnő? Százezres, netán milliós szekta csupán a mérete miatt már egyháznak számít? És mi zajlik a falakon belül? Ezekre keresi a választ ezt a dokumentumfilm.

Szcientológia, avagy a hit börtöne kritikaAlex Gibney szorgalmas, tehetséges és egy rakás díjjal (köztük egy Oscar) elismert dokumentumfilmes most igazán nagy fába vágta azt a képzeletbeli fejszéjét. A Szcientológiáról igen nehéz filmet forgatni, hiszen a szervezett (egyház?) zárt, kifelé csak háttércsatornákon keresztül kommunikál. Így maradnak az ilyen-olyan okok miatt kiugrott egykori tagok (hívek?) vallomásai, amik nagyon felkavaróak. Megtudjuk tőlük, hogyan hozta létre L. Ron Hubbard, az alapító, ezt az egész világra kiterjedő szektát, valóban a semmiből. LHR (ahogy a Szcientológusok hívják) nem túl nagy tehetségű sci-fi íróból lett önjelölt vallásalapító, grafomán, mindenhez értő bölcs tanító, és nárcisztikus hazudozó. Megnyerő személyisége – ami minden szektavezér kötelező kelléke- és ártalmatlannak tűnő agymenése vonzotta a fiatalokat, akit jobban akartak élni. Minden bajodra van gyógyír, de nem ingyen, ez az alapelv. Tagnak lenni, “megtisztulni”, előbbre jutni a Hídon, ez mind súlyos pénzekbe kerül, adómentesen, hiszen ezek adományok az egyház javára. És ahogy az egykori, igen magas rangú tagok elmesélik hogyan éltek akár évtizedekig ebben a közösségben, még több, és még mocskosabb dologra derül fény. Az ember nem is érti, hogyan nem eszméltek fel előbb?

Megrázó, és egyben elgondolkodtató film az ember esendőségéről. Ami normális férfiakat és nőket tesz egy kizsákmányoló szekta szellemi és fizikai rabszolgaivá, adott esetben zsarolóssal tartva őket az akolban. Mert kilépni is nehéz, de szabadulni tőlük szinte lehetetlen.

Ajánlom mindenkinek, aki már hallott a Szcientológiáról, vagy esetleg kacérkodott a belépéssel. Sajnos csak az egyik oldal szólal meg a filmben, de ez nem a készítők hibája, az “egyház” nem kívánt élni a lehetőséggel.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2015. november 19.

Forrás és fotó: Magyar Hangya

Nézd meg a film teljes adatlapját a Magyar Film Adatbázis oldalán!
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..