Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Spectre – A Fantom visszatér kritika

Spectre cover
53 éve van a mozivásznon és még mindig nem unjuk. Voltak jobb és rosszabb korszakai, de mi hűségesek voltunk hozzá. Jöttek a kihívók, volt, hogy megingott a trón (igen Jason, rád gondolok), de letaszítani nem sikerült. Az évek, meg a rutin, ahogy mondani szokás. A legutóbbi rész megmutatta, hogy még van kakaó az öregben, így nagy várakozás előzte meg az új részt. A csapat azonos, minden adott az újabb sikerhez. Meglátjuk. Jöjjön Mr. Bond legújabb kalamajkája.

Spectre - A Fantom visszatér jelenetfotóIn medias res, Mexikó, halottak napja. Felvonulás, jelmezek, és Bond már megint üldöz valakit, aki rosszban sántikál. A nyitó képsor kiváló. A felvezetés vágásnélkülisége nem unikum, de remekül bevon az eseményekbe. Az akció durva, mocskos és kíméletlen, nem mellesleg igen látványos. Csak kapkodjuk a fejünket, hogy most mi is történik, ki kicsoda, de aztán felbukkan egy gyűrű. Egy gyűrű, ami újabb kérdéseket eredményez, amik nem hagyják nyugodni Őfelsége legjobb titkosügynökét. Annak ellenére, hogy parancsba kapja, maradjon a fenekén. Na persze! Innentől megy minden a maga útján. A világ körbeutazása? Róma, Ausztria, Afrika, London, pipa. Gyönyörű nők? A gyászoló özvegy, Lucia (Monica Bellucci), a fiatal orvos, Ms. Swann (Léa Seydoux), és Moneypenny (Naomie Harris), pipa. Sportkocsi? Aston Martin DB10, pipa. Kegyetlen bérgyilkos ellenfél, meg egy rejtélyes, világuralomra törő főgonosz? Hinx (Dave Bautista) és Oberhauser (Christoph Waltz), pipa. Adott minden hozzávaló James Bond (Daniel Craig) újabb világmegmentő kalandjához.

Spectre - A Fantom visszatér jelenetfotó 2A Skyfall magasra tette azt a bizonyos képzeletbeli lécet. Visszanyúlt a múltba, hogy lezárhassa azt, így alapozva meg a jövőnek. Bond még mindig magányos ügynök, de azért akadnak segítői. M (Ralph Fiennes) a főnöke és Q (Ben Whishaw) az kütyüfelelős. Kell is a segítség, mert egy új, minden eddiginél nagyobb fenyegetés van készülőben. Egy átszervezés, ami megszűnéssel fenyegeti Bond részlegét. Nem vicc. A bürökratákkal mindig csak a baj van, főleg, ha olyanok, mint C (Andrew Scott). Na jó, azért a gonoszok sem tétlenkednek, de nekik ez a dolguk. Ahogy haladunk előre, úgy bukkannak fel újra a múlt árnyai. És nem csak a történetben. A film szinte minden egyes jelenete hommage egy régebbi Bond opuszból. Mintha egy Tarantino rendezte Bondot látnánk, mondjuk ott jobb lenne a zene. A főcímdal kifejezetten gyenge. A klip ugyan ötletes és látványos, de inkább emlékeztet egy csápos hentai-ra, mint egy akciófilmre. És ezzel el is érkeztünk az film gyengeségeihez. A forgatókönyv az utolsó, kb. fél órára letérdel, elfogyott a puskapor. Bellucci karaktere csak töltelék, ennek megfelelően keveset is szerepel. Hinx szintén, pedig van benne lehetőség, Bautista is jól játssza , kár érte. De a legnagyobb csalódás Oberhauser. A remek felvezetés után a karakter ellaposodik. Waltz remekül tud gonoszt játszani, de itt nem kapott egy Hans Landa szintű figurát, hogy igazán elemében lehessen.

Spectre - A fantom visszatér kritikaAzért nem kell csüggedni, jut a jóból is. Bond múltja újabb elemmel bővül, amit sikerül jól beépíteni a cselekménybe. A mellékszereplők egyre több játékidőt kapnak, főleg Q, ami több okból is jó döntés. Kapcsolatuk meghatározó eleme a régebbi filmeknek is, ahogy állandóan piszkálódnak egymással, mellesleg Whishaw-hoz igen illik a karakter, amit jó játékkal hálál meg. Az akciójelenetek brilliánsak. Látványosak, durvák és kemények, és bizony néha mesébe illőek, de ennyit elnézünk nekik. A robbanások óriási tűzgolyóként terítik be a vásznat, a helikopteres bunyó kész légibalett, a vonatos verekedés a régi szép időket idézi. A nőket az új időkhöz méltóan már nem csak biodíszletnek van, prédának tekintik, hanem akár társnak is, akik nem kerülnek halálos rémületbe, ha elfajulnak a dolgok.

Minden ízében Bond film, jó értelemben. Nem ér fel a Skyfall-hoz, de nincs miért szégyenkeznie. Meg van benne az, amiért szerethető, így elnézhetjük neki a hibáit.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2015. november 5.

Forrás és fotó: Forum Hungary

Nézd meg a film teljes adatlapját a Magyar Film Adatbázis oldalán!
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..