Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Ash vs Evil Dead pilot kritika

Ash jön, lát és zúz!

Ash vs Evil Dead pilot kritika
Most, hogy végig vettük a Gonosz halott-trilógiát, neki is kezdhetünk az azt meglovagoló sorozatnak, ami stílusosan október 31-én debütált Amerikában. Az elvárások meglehetősen magasak voltak, hiszen a főszereplő – és így a karakter is – ugyanaz maradt, vagyis a Bruce Campbell által megformált Ash, és örömmel jelenthetem, hogy az elvárásoknak maximálisan megfeleltek! Nem tudom, hogy van-e olyan elvetemült, aki a filmek ismerete nélkül akar neki vágni a sorozatnak, de annak előre szólok, hogy jobb, ha előtte szépen végig nézi mindegyiket. Nem csak a történések könnyebb befogadása miatt, de a „belsős” poénok értékelése miatt is. Meg eleve, basszus, három kimondottan jó filmről beszélünk!

Ash vs Evil Dead pilot kritikaA sztori szerint az eltelt 30 év alatt Ash hiába küzdött meg démonokkal, valahogy nem vitte túl sokra. Egy lepukkant lakókocsiparkban lakik, ugyanazt a kocsit vezeti, amit a rendező Sam Raimi minden filmjébe belepakol, és továbbra is árufeltöltőként dolgozik egy hipermarketben – ami azért durva, mert ennyi idő alatt már minimum üzletvezetővé szokott válni az ember. De nagyjából elégedett lehet az életével, mert beéri egy kis ingyen numerával és/vagy valami tudatmódosítóval. Ez a kettő is lesz a veszte, mert beszívva, hogy imponáljon egy lánynak, felolvas a Necronomiconból, amivel természetesen sikerül megidéznie a Gonoszt

Itt rögtön fel is tűnhet valami: bár az epizód közepén látható egy jópofa visszaemlékezés a 30 éve történtekről, az nem ad magyarázatot arra, hogy mégis mit keres Ashnél a könyv. A háttérsztori egyébként valami fura egyvelege az első két filmnek, így nem tudni, hogy a Sötétség serege cselekményei most beleszámítanak hősünk életébe vagy sem. Akár hogy is nézzük, egyik film sem ad magyarázatot a könyv birtoklására.

Ash vs Evil Dead pilot kritikaÉppen ezért a mű maradéktalan élvezetéhez szemet kell hunynunk az ilyesmiken, ugyanis a végeredmény kimondottan trash-szerű. Így olyasmiken sem szabad (annyira) kiakadni, hogy az egyik főszereplő rendőrnő a vele történtek után, hogy lehet még egyáltalán szabadlábon.

Mert a lényeg a nagybetűs HANGULATON van! Tökéletesen sikerült hozni a „Gonosz halott-feelinget”. Rengeteg visszautalás van az előzményekre, de igazodott a kor követelményeihez is. Ha kell, hátborzongató, ha kell, kimondottan vicces. Ash még így közel a 60-hoz is abszolút laza, cinikus és persze önironikus, aki ismét szórja az egysorosokat. Mi több, én még a gyilkos szándékú játékbabát is egyfajta kikacsintásként éreztem az Óz, a hatalmas felé, amit ugye szintén Raimi rendezett (és amiben Campbell is kapott egy cameot).


A kérdés már csak az, hogy hogyan tudtak ebből összerakni egy korrekt, tíz részes évadot? Ne legyenek illúzióink, a bevezető azért is lehetett ilyen eseménydús, hogy becsalogassa a nézőket vele, ez is voltaképpen egy pilot feladata. Azonban nem lehet minden epizódban ugyanazokat az elemeket előrántani, nagyon hamar elő kell majd rukkolniuk valami újdonsággal is. Például máris kérdésként motoszkálhat bennünk, hogy az egy percet kapott, amúgy főszereplőnek jelölt Lucy Lawless (Xéna, Spartacus, Salem, Battlestar Galactica) karaktere hogy fog bekapcsolódnia cselekményekbe? Akármi is lesz, a lényeg, hogy engem sikerült kilóra megvenniük!

A rajongók örülhetnek, mivel március 5-től adja a Cinemax, és az HBO GO kínálatában már a teljes évad elérhető lesz március 1-től!

Szerintem:

Szerző: Kis Szabolcs

Forrás és fotó: HBO GO, Cinemax
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..