Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Tökmag és Gázolaj – Vakáció négy keréken kritika

Tökmag és gázolaj jelenetfotóMiközben a cikk megírásához átnyálaztam magam a kritikusok mankóján, az IMDb-n, kissé szórakozottan vettem tudomásul, hogy a film rendezője, Michel Gondry igazából egyik kedvenc alkotóm. Mondhatni majdnem minden nagyjátékfilmjét, a Libidót, a Tekerd vissza havert, az Egy makulátlan elme örök ragyogását, sőt még a Zöld Darazsat is szeretem. Talán ezért sem véletlen az, hogy mostani munkája is elnyerte tetszésemet.

A cím alapján legtöbbünk valami B-kategóriás animációs mesére asszociálna, mintsem egy ifjúsági road moviera. Nem is csodálnám, ha ez sokakat elrettentene a moziba tévedéstől. Velem is megesett már az ilyesmi, amikor kétkedve el kezdtem nézni a Szerelem tengerét, majd szerencsémre csöpögős romantika helyett kőkemény thrillert kaptam. Szóval tegyük túl magunkat a szerencsétlen címválasztáson, ami egyébként jogos, mert főszereplőinknek ez a gúnynevük, ami akarva-akaratlanul is befolyásolja személyiségüket.

Tökmag és Gázolaj jelenetfotóDaniel („Tökmag”, azaz Ange Dargent) egy alacsony, különc, félénk 14 éves srác, aki a rajzolásba és a festészetbe menekül a mindennapi problémái elől. Azok pedig tipikusnak mondhatóak ebben a korban: túlzott anyai figyelem, lányok, szexuális frusztráció és persze a többi iskolatársa által elkövetett szekálások. Szinte minden osztályban van egy ilyen gyerek, aki valahogy nem találja a többiekkel a hangot és inkább magába zárkózik. Mondhatni üvölt egy igazi barátért.

Ezért is kell elfogadnunk, hogy amikor megjelenik az új fiú, Théo („Gázolaj”, azaz Théophile Baquet), akkor ne egy menekülési utat lásson benne. Mert a legtöbb esetben ilyenkor a meggyötört lélek fellélegzik, hogy már új célpontja van a terrorizálóknak. Ezzel szemben Daniel ahelyett, hogy beállna a gúnyolódok sorába Théo „autószerelős illata” miatt, inkább rögtön el kezd vele barátkozni.

A film jól ismert panelekkel dolgozik, már ami a narratívát illeti. Vagyis adott két, annyira különc fiatal, hogy még egymástól is eltér a személyiségük, ennek ellenére mégis országos cimborákká válnak, majd belevágnak egy közös kalandba. Ami persze nem Indiana Jones szintű kincskeresést jelent, hanem pár hetet szülők nélkül… egy saját maguk által barkácsolt „autó-fészer hibriddel”! Útközben mindenféle emberrel találkoznak, sikerül új élményeket szerezniük és természetesen egyszer össze is vesznek, csak hogy aztán kibékülhessenek. Az egyedi járművet leszámítva nem egy ilyet láthattunk már, még hazaira is akad példa. Bár az Apám beájulna c. khm… műnek a sztoriját fele annyira se tudtam elhinni, mint ennek, amiben egy gyerekek által eszkábált guruló házikó van.

Tökmag és Gázolaj jelenetfotó 2Mert komolyan mondom, hogy ritkán születik olyan ifjúsági film, ami a fiatalokat és azoknak a tényleges problémáit ennyire hitelesen tudja ábrázolni. Különösen a két főszereplő közötti párbeszédek mutatnak rá, hogy alapvetően mennyire mások szoktak lenni az ilyen irányú mozgóképes próbálkozások. Ahogyan a maszturbációt tárgyalják ki, a szexről ábrándoznak, meg próbálnak felnőttesen elmélkedni a világ gondjairól, amelyekre a válaszok oly egyszerűnek tűnnek gyermekfejjel. Mind-mind felidézte bennem a serdülőkoromat. E beleélésnek köszönhetően úgy érzem, hogy a férfi nézőket jobban magával tudja ragadni, míg a hölgyeket vélhetően inkább a fiúk cukiság-faktora fogja elvarázsolni.

Mindenekelőtt a Tökmag és Gázolaj kifejezetten vicces. A humora nem suta, megmosolyogtató, hanem néhol hangosan nevettetős. A maradéktalan élvezethez azonban sokszor megbocsájtónak kell lenni, mert ahogy a gyerekek, úgy maga a film is kifejezetten naiv tud lenni néhol. Daniel például mintha a 80-as években élne: nem hogy saját mobilja, de még e-mail címe sincsen. Holott öcsinek laptopja, bátyjának meg iPhoneja van. Ez 2015-ben mégis mennyire hihető? Könyörgöm még videójátékozni se látjuk! Théo esetében a gyenge szociális háttér megmagyaráz mindent, ahogyan a hajmeresztő susogós nadrágját is, na de Danielnél?

Ha már szóba került, minden Théó családjával kapcsolatos jelenet egy olyan drámai gyomrost ad a nézőnek, mintha csak Alejandro González Iñárritu vendégrendezte volna őket. Amelyekben fizikai erőszak használata nélkül is érzékeltetik velünk, hogy itt bizony finoman szólva se lehet könnyű felnőni. Amiben az a legszomorúbb, hogy pont annyira nyomorúságos, hogy ne tudjuk egyedi esetnek betudni, hanem nagyon is létező jelenségnek.

Tökmag és Gázolaj jelenetfotó 3Ugyanakkor barátjának se könnyebb, hiszen ő meg egyfajta pánikbetegséggel küzd. Illetve a már említett Audrey Tautou (Amélie csodálatos élete, Hosszú jegyesség) által megformált anya sem nevezhető ideálisnak a fegyelmezés teljes hiánya és a feltételezhetően mániás depressziója miatt sem. Utóbbit nagy kár, hogy nem fejtették ki jobban, mert így a karakter kissé lóg a levegőben.

Ennél fogva az ifjúsági road movie meghatározás mellé nyugodtan odabiggyeszthetjük, hogy „dramedy”. Csak sajnos annak korántsem tökéletes az aránytévesztések miatt. Mert ugyan a cselekményvezetésnek van egy szép A-ból B-be jutó íve, de a befejezés túlságosan elkapkodott és bizonyos értelemben megdöbbentő is. Nem csak a hirtelensége miatt, hanem mert én abszolút nem erre számítottam. Ez egyfelől jó, mert meg tudott lepni és rávilágított egy filmes közhelyre, ugyanakkor naiv énem kivételesen beérte volna valami sablonosabbal is.

A Tökmag és Gázolaj felülmúlta a várakozásaimat. Én csak valami könnyed szórakozásra vágytam, helyette azonban a valami mélyebbet és nemesebbet kaptam. Megérte.

Szerintem: 

Szerző: Kis Szabolcs

Hazai bemutató: 2015. november 19.

Forrás és fotó: ADS Service

Nézd meg a film teljes adatlapját a Magyar Film Adatbázis oldalán!
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..