Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Tales of Halloween kritika

Tales of Halloween kritika
A tengerentúlon a horror antológiák manapság valóságos reneszánszukat élik. A found footage koncepcióban működő V/H/S három részen is túl van, de az ábécén végig ívelő ABC’s of Death is már kettővel büszkélkedhet. A lényeg minden esetben ugyanaz: van egy kerettörténet, esetleg valamiféle téma, amihez – ideális esetben – több rendező készít egy-egy rövid szkeccs filmet, majd ezeket szépen egy nagyjátékfilmbe sűrítik.

Tales of Halloween kritikaMondanom se kell, hogy a Halloween, mint ünnep igen hálás téma, ha antológiákról van szó. A legismertebb mind közül a hozzánk csak kábeltévéken eljutó Adsz vagy kapsz (Trick ’r Treat), ami mind kivitelezésében, mind történeteiben magasan kiemelkedik a mezőnyből. Egyszerre hátborzongató, morbid és vicces. De szintén illik megemlíteni az All Hallow’s Eve-t, aminek 2013-as első része meglehetősen olcsó és felejthető, ugyanakkor az idén bemutatott folytatása már sokkal jobban sikeredett. Szerencsénkre ebben az évben még egy annál is élvezhetőbbet kaptunk, a Tales of Halloween-t.

Tales of Halloween kritikaAnnak ellenére, hogy a film játékideje csupán másfél óra, nem kevesebb, mint tíz történetet mutat be, mely tizenegy rendező munkáját dicséri. Ha végig nézzük az alkotók neveit (kiknek többsége a forgatókönyv írását is magára vállalta), meglehetősen illusztris társaságnak lehetünk tanúi, már ami a zsánert illeti. A legfigyelemreméltóbb egyértelműen Neil Marshall, aki a Descent-féle Barlanggal szerzett hírnevet, hogy aztán széles körben is ismert legyen a teljesen más műfajú Kilencedik légióval. Tőle egyébként egy meglehetősen szokatlan kisfilmet kapunk, amiben egy életre kelt töklámpás kezd el embereket enni. Ahogy az sejthető, kifejezetten humorosra vette a figurát és jól is áll neki, mert a végeredmény kimondottan szórakoztató.

Tales of Halloween kritikaA másik közismertnek mondható név Darren Lynn Bousman, aki nem kevesebb, mint három Fűrész-filmet is magáénak tudhat, illetve olyan khm… megosztó sikerű műveket, mint a Pokol kapuja, vagy a Repo! – A genetikus opera. Az ő története is a viccesebb oldaláról közelíti meg a horrort, melyben maga az ördög garázdálkodik Halloween éjszakáján. Sajnos magának a Sátánnak az ábrázolása túlságosan is karikaturisztikus lett, amit az idióta rajzfilmes hangok még inkább kínossá tettek. Érdekesség, hogy ezt a szerepet szintén nem kis név, mint Joe Dante vállalta el, aki rendezőként olyan klasszikusok megteremtője, mint a Szörnyecskék vagy a Piranha. A történet végén lévő csavar azonban mégis kárpótlásul szolgál.

A harmadik ismertebb név pedig Lucky Mckee-é, a Frankenstein játékai, Az erdő és a The Woman rendezőé. Az ő szegmense a „Ding Dong”, melyet tekinthetünk egyfajta neo-Jancsi és Juliska bizarr mesének is. Teljesen rendben van, de semmi kiemelkedőt nem tud nyújtani.

A többi epizód is hasonló szellemben készült, azért szerencsére akadnak kivételek. A “The Weak and the Wicked” háttere kimondottan tragikus és nyomasztó. Míg a „Trick” kifejezetten becsapós és felkavaró, ha az ember a megtekintése után jobban belegondol a látottak lényegébe.

Tales of Halloween kritikaA kisfilmek nagyjából egységes színvonalat képviselnek, nincsenek túlzott minőségi kiugrások egyik irányba sem. A hangulat egységesítéséért pedig az a koncepció felel, hogy minden bekövezett esemény nagyjából egy időben, ugyanabban a kisvárosban történik. Külön öröm látni az utalásokat egymás cselekményeire, mi több, néhány karakter vendégszerephez is jut más művében. Ez pedig azt feltételezi, hogy tudatosan terveztek meg mindent, és hogy a rendezők egyeztették egymás munkáját. Ilyen poén még az is, hogy a háttérben többször előkerül Romero klasszikusa, az 1968-as Élőhalottak éjszakája.

Ennek köszönhetően az Adsz vagy kapsz-hoz hasonlóan valahol mégiscsak egy egységes filmről beszélhetünk. De akárhogyan is tekintünk rá, a lényeg, hogy hozza a kötelező halloweeni hangulatot és be tudja tölteni a szórakoztatási és persze borzongatási funkcióját.

Szerintem: 

Szerző: Kis Szabolcs

Forrás és fotó: IMDb

RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..