Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Aranyélet pilot kritika

Pont, mint Hollywoodban: Aranyélet díszbemutató

Aranyélet facebook cover
Az Aranyéletnek, az HBO új, saját gyártású sorozatának pilotját ünnepélyes díszbemutató keretében vetítették telt ház előtt 2015, október 29-én a RaM Colosseumban. A vörös szőnyegen számos hazai híresség és közéleti személyiség vonult végig, köztük a készítők és a sorozat szereplői. A vetítést megelőzően a Déri János díjas Hajós András poénjai gondoskodtak a jó hangulatról, aki az est konferansziéjaként vezette fel a filmet a tőle már megszokott laza, értelmetlenül értelmiségi humorral. Beszédet mondott még Benda Gergely, a tévétársaság country menedzsere és néhány mondat erejéig megszólalt a sorozat vezető forgatókönyvírója, Tasnádi István is, aki nagy lelkesedéssel és izgalommal beszélt a másfél évig tartó közös munkáról, melynek eredménye a nyolc epizód. Kifejezte abbeli reményét is, hogy a pilot epizódnak legalább annyira sikerül majd felkorbácsolni a nézők érdeklődését és lelkesedését is, mint ami a sorozat készítőire volt jellemző a teljes alkotói folyamat és csapatmunka során.

Aranyélet stábA Társasjáték és a Terápia sikere után az HBO úgy döntött, hogy új, vadabb vizekre evez, egy sorozatban ötvözve a drámai, thriller és akciódús elemeket is. Az Aranyélet történetének középpontjában egy nem mindennapi család élete áll, melynek simlis ám önostorozó családfőjét a Társasjátékból is ismert Thuróczy Szabolcs játssza. A karakter a pénzkeresésnek nem éppen szokványos módját választotta; ingatlanok bérleti jogát ajánlja gazdag pároknak busás kaucióért cserébe, a gond csak épp annyi, hogy a lakások már foglaltak. Feleségét, az otthonülő, jóléthez szokott és ahhoz görcsösen ragaszkodó asszonyt Ónodi Eszter játssza, akinek jelleme leginkább a Puskin meséből ismert aranyhalat kifogó öreg halász nagyravágyó feleségével mutat analógiát. A gyerekek közül az idősebb fiútestvért, a lázadó, nagyszájú, bevállalós tinit Olasz Renátó, naiv és épp ezért nagyot koppanó eminens kishúgát a Társasjátékból Petraként és az Egynyári kalandból Fanniként is ismert Döbrösi Laura alakítja.

Ónodi Eszter, Thuróczy Szabolcs, Döbrösi Laura és Olasz RenátóA történet a mai magyar valóságban játszódik, ahol a karakterek egyszerre küzdenek hétköznapi és a szokványostól merőben eltérő problémákkal is. Személyiségüket ügyesen árnyalt, kevert jellemvonások, folyamatos belső és külső harcok jellemzik, melyek a meggyőző színészi alakításoknak is köszönhetően érdekfeszítővé és látványossá teszik a cselekményt. A sorozatot Dyga Zsombor (Couch Surf, Köntörfalak) és Mátyássy Áron (Víkend, Utolsó idők) rendezték, a további főbb szerepekben pedig olyan kiváló színészek láthatók, mint Anger Zsolt, Lengyel Tamás, Mészáros Béla, Vándor Éva, Lukács Sándor. A történet alapjául a finn Helppo Elämä című sorozat szolgál, a magyar verzió azonban nem tekinthető vegytiszta adaptációnak, mivel a forgatókönyvírók arra törekedtek, hogy a sorozat minden tekintetben a magyar nézők igényeit és preferenciáit vegye alapul, illetve olyan morális és társadalmi témákat feszegessen, melyek a jelenkori hazai környezetben is relevánsak.

Az Aranyélet mottójának választott „minden rohad, ami fénylik” jelmondat híven tükrözi a sorozatra jellemző fekete humorral fűszerezett drámai feszültséget, mely valahol nagy vonalakban a mai magyar közvéleményt is magában hordozza. A sokat megélt hazai közönség számára egyfajta önigazolásként is hathat majd a hamis alapokra épülő pompa és gazdagság látványa, azonban nem szabad elfelejtenünk, mind ez csak jól megkomponált fikció, melynek elsődleges célja, hogy valami újat és szokatlant csempésszen a hazai tévéképernyőkre, és közben igényes és innovatív módon szórakoztassa a nézőket. Aki a Fast and furious levegőben száguldó autóival méri majd össze a sorozatban látható akciójeleneteket, az valószínűleg csalódni fog, ám az izgalomtól fűtött cselekménynek, váratlan fordulatoknak, az ügyes és látványos vizuális megoldásoknak köszönhetően megragadó moziélményt nyújt ez az epizód. Mindamellett arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a hasonló filmkészítői projektek által a hazai filmes szakma olyan értékes képviselői, szakemberei jutnak nívós lehetőséghez, akik ennek a sorozatnak a készítésében is közreműködtek, legjobb tudásuk szerint. Számomra ez egyértelműen érezhető volt a bemutató során, és őszintén mondhatom, kíváncsian várom a folytatást.

Szerintem: 

Szerző: Kolozsvári Flóra

Tv premier: 2015. november 8. 20:00 HBO

Forrás és fotó: HBO
RelatedPost

1 Comment on Aranyélet pilot kritika

  1. Én várom, megnézem mit hoztak össze. A kritikák eddig jók, a sztori csak nagy vonalakban van meg, az előzetes se rossz. Van még pár wekfilm az HBO GO-n: http://bit.ly/aranyelet
    Eddig nem csalódtam az HBO-ban, nem hiszem hogy vacakot engedne a képernyőre, szóval ide nekem az első részt 🙂

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: