Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Libabőr kritika

Libabőr facebook cover
Sajnos nekem a gyerekkoromból teljesen kimaradt a Libabőr könyvsorozat, pedig itthon 16 része is megjelent az eddigi 62 (!) közül. Ráadásul a rövid életű tévésorozatból se láttam a mai napig egy részt sem, pedig néhányat anno kiadtak itthon VHS-n. Máig emlékszem, hogy amikor apámmal ki akartam vetetni A maszk mögött c. epizódot, akkor azt elutasította, amint meglátta borítón, hogy a játékidő csupán 45 perces, ennyit meg „nem ér meg”. (Jobban belegondolva lehet, hogy ezért az egyik kedvenc filmje a Sátántangó?)

Libabőr jelenetfotóÚgy hogy az első nagyjátékfilmre teljesen szűz szemmel ültem be, különösebb elvárások nélkül. Azt azonban mindvégig sejtettem, hogy sok tekintetben a rajongókhoz fog szólni, amiért nem is lehet hibáztatni az alkotókat. Hiszen a történet is a könyvek írójáról, R. L. Stine-ról szól, pontosabban arról, hogy a kézirataiból kiszabadulnak az általa megálmodott lények és terrorizálni kezdik az álmos kisvárost. (Azzal meg most ne bajlódjunk, hogy a valóságban a tisztelt író már 72 éves, nem az itt látható negyvenes.)

Jobb, ha az elején tisztázzuk a nyilvánvalót: ez egy ifjúsági horror-mese. Így a sorozat rajongóin kívül a második célcsoportot a kb. 10-18 évesek jelentik. Ennél fogva nincs igazi hidegrázás, vér és halál. Humor viszont annál inkább! Mert a felnőttek szerencséjére, hogy ha pusztán egy jobb minőségű Jack Black (Rocksuli, A nagyon nagy ő, Trópusi vihar) vígjátékként tekintünk a filmre, akkor igazából nem lehet sok okunk a panaszra, mert határozottan vicces. Külön érdemként tekinthető, hogy sokszor sikerül frappánsan kifiguráznia a horrorfilmek egyes kliséit.

Libabőr jelenetfotó 2Az más kérdés, hogy bár elég sok lény jelenik meg, a legtöbb előtérbe helyezett kifejezetten sablonos, mint a jeti vagy a farkasember. De a „főgonosznak” számító hasbeszélőbábú az igazi mélypont, aki kínosabbnál kínosabb szóvicceket puffogtat. Komolyan mondom, hogy a jelenléte olyan szinten öli meg az amúgy hangulatos atmoszférát, mint egy beszúrt tamponreklám. Ugyanakkor érthető, hogy miért pont ők kerültek a középpontba, hiszen az alkotók így akartak kedveskedni a tévésorozat nézőinek (vagy csak becsalogatni őket a moziba?), akik ezeket a lényeket nosztalgikus szemmel nézhetik újra. Mindezt leszámítva, most komolyan, 2015-ben mennyire eredeti egy farkasember? Vagy egy csapat zombi… Na jó, azért a kerti törpék ötletesek voltak.

Libabőr jelenetfotó 3A fiatal célcsoport miatt ne számítsunk túl sok jellemépítésre, felvezetésre, mert elég hamar elkezdődik az akció. Igazából ilyen úri huncutságokra jelen esetben nincs is nagy szükség, mondjuk azért felnőttként jól esett volna. Helyette végig élvezhetjük a pörgést és a poénszórást. Utóbbiból szerencsére akad annyi, amivel el tudják velünk feledtetni a hiányosságokat. Mi több, én még a tinirománc részével is ki voltam békülve: nem éreztem izzadtságszagúnak. Fordulatokat se tessék várni, egy aprócskát leszámítva. Nagy kár, hogy pont ettől lesz a lezárás egyszerre giccses és valahol bizarr.

A zenéért Danny Elfman volt a felelős, aki Tim Burton mellett már megedződött, szóval kisujjból kirázta a tőle elvárható kötelezőt. Markáns stílusát elég könnyen fel lehet ismerni. Cinikusan nevezhetnénk önismétlőnek is, de mondom, ide pont egy ilyen zeneszerző kellett.

A kivitelezés pofás, a CGI egész tűrhető. A 3D-t viszont ezúttal is feleslegesnek éreztem, nyugodtan elhanyagolható, kár érte a plusz pénz. A szinkron pedig szintén vállalható (nem kell megijedni, Jack Blak ezúttal is Kálloy Molnár Péter hangján szólal meg). Akinek tetszett az előzetes, annak szerintem maga a film is fog. Könnyed kikapcsolódás az egész család számára.

Szerintem: 

Szerző: Kis Szabolcs

Hazai bemutató: 2015. október 29.

Forrás és fotó: InterCom

RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..