Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Sicario – A bérgyilkos kritika

Sicario - A bérgyilkos kritika
“-Mik a műveleti szabályok?

– Szabad fegyverhasználat.”

Drog. Mindenki tudja (vagy azt hiszi, hogy tudja) ez a szó mit jelent. De mindenkinek mást. A nincstelen parasztnak Kolumbiában és Afganisztánban a megélhetést, a használónak a lazítást, a bulizást vagy magát az életet, a kereskedőknek pénzt, a drogbáróknak a szinte korlátlan hatalmat, az USA-nak pedig egy vég nélküli és megnyerhetetlen háborút. Hogy ennek a háborúnak van-e értelme az a kezdetektől fogva vita tárgya, de áldozatai biztosan vannak, minden oldalon egyaránt. Nem hittem, hogy a Traffic után még lehet újat mondani a témában, Denis Villeneuve rendező minden esetre megpróbálta.

Sicario - A bérgyilkos kritikaKate Macer (Emily Blunt) az FBI túszszabadító egységének fiatal tehetsége. Egy balul elsült akció után a főnökei felajánlják neki, hogy az ismeretlen hátterű Matt Graver (Josh Brolin) vezetésével részt vehet a bűnösök felkutatásában. Naná, hogy igent mond, pedig ha tudná mibe csöppen bele! A csapat tagja két fickó a US Marshals Service-től, egy rakás Delta, meg a megfáradtnak tűnő, nagyokat hallgató Alejandro (Benicio Del Toro), mint tanácsadó. Hamarosan kiderül, hogy nem piti utcai árusokat kergetnek majd El Pasoban, hanem átruccannak Mexikóba egy kis (inkább nagy) bajt keverni. Azt hiszem nem számít spoilernek, ha elmondom, sikerül nekik, de még hogy! Kate pedig csak kapkodja a fejét, mint egy nyolcéves kislány a Disney Worldben, hogy mibe is keveredett, pedig ő sem most jött le a falvédőről.

Sicario - A bérgyilkos kritikaVele együtt a nézők is megismerik a drogellenes háború igazi arcát, annak minden erőszakosságával, kegyetlenségével, és kilátástalanságával. Egy olyan háborúét, amelyet nem lehet megnyerni, és ezt az amerikaiak is tudják, így már nem is ez a céljuk, inkább a kontroll. És ha az egyik oldalon kegyetlen gyilkosok állnak, akkor a másik oldal sem nélkülözheti őket. Itt a legnemesebb célok is mocskos macska-egér hajszává degradálódnak, csak nem mindig lehet tudni, aznap ki melyik szerepet kapta. Egy olyan világba kapunk betekintést, ahol az egyszerű háziasszony a drogkartell pénzét mossa, a régi haver a kartell besúgója, és a rendőr a szolgálati kocsival szállítja a kokaint. Ahol, ha a törvényes út nem elég, vagy túl rögös, ott titkos akcióknak tág tere nyílik, mert csak ez hozhat némi, igencsak rövid életű diadalt. Végül Kate is rájön, mi az ő apró, de annál fontosabb szerepe az ügyben, de addigra már késő, a rendszer őt is bedarálja.

Sicario - A bérgyilkos kritikaDennis Villeneuve filmje nem mond semmi újat, de ahogy mondja! Taylor Sheridan forgatókönyvíróval nem találták fel a spanyolviaszt, de feszes, kemény és őszinte filmet hoztak össze. Nem vállalták túl magukat így nem is tévedtek le a választott útról. Minden egyensúlyban van, mindenre pontosan annyit idő jut, amennyi kell, és akkor, amikor kell. A karaktereket néhány mondatban képesek felépíteni, és ennyi elég is. Az akciók és a párbeszédek egyaránt feszesek, sallangmentesek, és nem hiányzik belőlük a kellő feszültség sem. Roger Deakins operatőr kiválóan mutatja meg nem csak a végtelen Mexikói sivatagot, de az alatta húzódó alagutat is, legyen szikrázó napsütés, vagy éjszaka a hőkamerán át. A három főszereplő is hibátlan. Blunt az idealista “újonc”, Brolin az öreg profi, Del Toro pedig az elszánt bosszúálló. Egyszerű leírásnak tűnik, ők mégis képesek élettel megtölteni a megtört lelkű porhüvelyeket.

Komoly film egy igen komoly témáról, biztoskezű alkotóktól. Realista megjelenítés képben, szóban és főleg hangulatban egyaránt. Happy endre ne számítsunk, ez nem egy ilyen film.

Ajánlani csakis felnőtteknek tudom. Nem a brutalitása miatt – noha abban sem szűkölködik -, hanem a témája miatt. Fiatalabb nézők egyszerűen nem tudják teljes egészében befogadni és megérteni a látottakat. Aki viszont egy kiérlelt akció-thrillerre vágyik, ne habozzon!

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2015. október 22.

Forrás és fotó: Freeman Film
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..