Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Legújabb testamentum kritika

Legújabb testamentum
A dramedy nehéz műfaj, mivel egyszerre kell a filmet hihetően drámaivá és kacagtatóan humorossá tenni úgy, hogy közben megmaradjon a kényes egyensúly. Nem véletlen, hogy ritkán készül ebben a műfajban bármi is, de amikor igen, akkor általában valami elképesztően jó lesz a végeredmény. Ilyen például a rák elleni harcról szóló Fifti-fifti, vagy maradva a franciáknál, az Életrevalók a különös párosával.

Legújabb testamentum jelenetfotóÉs akkor jön a Legújabb testamentum azzal az abszurd ötlettel, hogy Isten (Benoit Poelvoorde) valójában egy kicsinyes, családverő, megkeseredett alak, aki csak a saját maga szórakoztatására talál ki olyan szabályokat, amivel megszívathatja az embereket. Mert a lekváros kenyér csak azért esik mindig a lekváros felére, hogy te szívj. Nincs benne semmi mennyei, olyan, mint egy sztereotip „panelproli”, akit csak a sportközvetítések érdekelnek. A fiával már nem tartja a kapcsolatot, a lánya pedig tízévesként elhatározza, hogy a bátyja mintájára lemegy a földre és szerez magának hat tanítványt, hogy együtt megírják a legújabb testamentumot.

Ez az ötlet már önmagában is érdekes lenne, ami természeténél fogva magában hordozza a komikumot, de ez az alkotóknak ennyi nem volt elég. Ugyanis a lány (Ea – Pili Groyne) még a szökése előtt kiszúr a faterral, és minden embernek elküldi SMS-ben a halálának a dátumát, majd azzal együtt hazavágja az isteni számítógépet, hogy ez az állapot így is maradjon.

Legújabb testamentum jhelenetfotó 2Innentől kezdve el lehet képzelni a bonyodalmakat és az emberek reakcióit, amik természetüknél fogva igen változatosak. Vannak kétkedők, beletörődök, megkönnyebbülők, dühösek és irigyek. Ilyenkor persze a néző agyán is átvillan, hogy ő mit tenne ebben a helyzetben. Illetve tenné, ha a film hagyna időt a töprengésre, de szerencsére nincs így, mert egy percre sem ülnek le a cselekmények. Még a legnyugodtabb, meghittebb pillanatoknál is inkább átadtam magam a látványnak, mintsem hagytam volna magam fejben elkalandozni.

Egyedül akkor estem ki, amikor az egyik tanítvány dalánál ugyanaz a Handel-tétel csendül fel, ami Lars von Trier Antikrisztusában is hallható egy igencsak emlékezetes jelenetben. Az ilyesmire azért illene odafigyelni, meg úgy egyébként is sokkal változatosabb lehetett volna a zenei repertoár.

Legújabb testamentum kritikaMindazonáltal egészen hihetetlen, hogy az abszurd történet és történések mögött mennyi értékes gondolat lapul meg. Amelyek nem amolyan divatos Coelho-szintű felszínes bölcsességek, hanem valóban merengésre késztetőek. Mindezt körítve olyan szintű humorral, ami harsány nevetésre készteti az embert, nem csak mosolygásra. Akadnak ugyan visszatérő poénok, de ezekhez is hozzáértéssel nyúltak, mert pont a vissza-visszatérésükkel lesznek egyre erőteljesebbek, nem pedig erőltetettek. Ugyanakkor a drámaiság is jelen van, nagyon is keményen, mondhatni egy érzelmi hullámvasút a végeredmény, ami jó, mert ki nem szereti a hullámvasutat?

Minden komolysága ellenére valahol ez mégis csak egy mese, felnőtteknek. Éppen ezért nem érdemes fennakadni olyanokon, hogy a történet miért nem érintett gazdasági változásokat, hiszen ilyen helyzetben elég sokan mondanának fel a munkahelyükön. Vagy a befejezést is tekinthetnénk giccsesnek, de felesleges, mert a lényeg az, hogy a megtekintése után jó érzéssel álljunk fel és valóban megszívlelendő tanulságokat vigyünk magunkkal. Az meg sose árt.

Szerintem: 

Szerző: Kis Szabolcs

A filmet megnézheted a Mozinet Filmnapok keretében:

Október 9. (péntek) 21:00 Művész mozi

Hazai bemutató: 2015. november 12.

Forrás és fotó: Mozinet
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..