Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Fear The Walking Dead kritika

Vége az 1. évadnak

Fear the walking dead cocer
Disclamer: A cikk írója feltételezi, hogy a kedves olvasó naprakész a Fear The Walking Dead testvérsorozatával, a The Walking Deaddel, így azzal kapcsolatban előfordulhatnak spoilerek.

Nem lehet könnyű egy olyan hihetetlenül népszerű és sikeres sorozat kvázi spin-offján (hivatalosan nem az!) dolgozni, mint a The Walking Dead. Ugyanis meg kell felelni az igencsak magas nézői elvárásoknak. És az van bőven. Elég, ha csak a mozgalmas első évadra gondolunk, vagy a rengeteg, többnyire izgalmas, változatos karakterre. De a pénz nagyúr és valahol érthető, ha a gyártó stúdió szeretne még egy aranytojást tojó tyúkot.

Az összehasonlítás azonban elkerülhetetlen, hiszen ugyanabban a világban játszódik, csak épp egy kicsit korábban csöppenünk a történésekbe, egész pontosan a kezdetekbe. A vég kezdetébe. Azért el kell ismerni, hogy igyekeztek az elkülönítéstől. Maga a sivatagos, napsütötte keleti part nem is lehetne messzebb Atlantától. Vagy ahogyan a főszereplők többsége közötti tényleges családi kohézió van, nem pedig mindenféle jött-ment verődött össze a túlélés kényszeréből.

Fear the walking dead cover 2Tisztázzuk is minél előbb, hogy a legnagyobb baj pont a szereplőkkel van. Mindenki tudja, hogy a TWD azért elsősorban dráma és nem horror, mert nagyon sok figyelmet fordít a karakterekre és a köztük lévő kapcsolatok alakulására. Minden más csak eszköz ahhoz, hogy komoly jellemfejlődéseknek lehessünk tanúi. Meg természetesen legyen kikért izgulnunk. Legyenek olyan arcok, akiknek a halála felháborítana (Beth), elszomorítana (Hershel) vagy pont, hogy megkönnyebbülté tenne minket (Lori). Azonban a hat rész alatt odáig jutottam, hogy felőlem mind elpusztulhat, nem érdekel különösebben egyik sem.

fear-the-walking-dead-season-1-gallery-travis-curtis-800x600A vezér egér sajnos úgy néz ki, hogy Travis lesz jobb híján. Egyfelől jó ötlet volt irodalom tanárnak megtenni, mert egy ilyen átlagos foglalkozással bíró emberrel könnyebb azonosulni, mint mondjuk egy seriffel, aki azért tud fegyvert forgatni. Ugyanakkor iszonyatosan idegesítő az idealista, naiv világszemlélete. Ő az, aki az utolsó percig hajtogatja, hogy „nem lesz semmi baj” és akkor se képes lelőni egy zombit, amikor már mindenki számára nyilvánvaló, hogy ezek az emberek nem fognak már meggyógyulni. Igen, Rick is hasonló volt az elején, de emlékezzünk már arra, hogy ő a nézőknek egy laza gyermekzombi fejlövéssel mutatkozott be! Továbbá igen, Travisnál is van jellemfejlődés, csak éppen túl gyors és éppen ezért kissé hiteltelen. Egyszerűen idegesít, ahogy az ex- és a jelenlegi nője is, akik mintha csak valami szappanoperából bújtak volna elő.

A latino apuka legalább érdekes. Igaz, hogy valahol félúton van a racionális sztoikus és a hidegvérű pszichopata között, de van benne potenciál a bonyodalomkeltésre, vagyis izgalmas. Simán kinézem belőle, hogy mindenkit feláldozzon a lánya biztonsága érdekében. Akinek egyelőre annyi szerep jutott, hogy fiatal, csábos és szereti a szüleit. Ez azért nem sok. Más részről viszont nem sírnék, ha a következő évad apuci halálával kezdődne, mert egy ilyen kínvallatóval hogy tudnék már együtt érezni?

fear-the-walking-dead-season-1-gallery-nick-dillane-800x600Legalább a három fiatal viselkedése nem húzott fel annyira, noha marha nehéz azonosulni egy heroinistával, de legalább próbálkoztak valami újdonsággal az írók. Azért ez még kevés a boldogsághoz. Na jó, a gazdag fekete még tartogathat meglepetéseket.

Apropó, írók: kiábrándító, hogy pont a lényegről maradunk le, vagyis magáról az apokalipszisnek a folyamatáról. Pedig elvileg ezért született az egész sorozat, hogy lássuk az előzményeket. E helyett ezt kapjuk: az egyik pillanatban még csak szimpla kis lázongás, néhány zombi, majd katonák, végül hopp, ki is ürült egész Los Angeles! Eleve miért kell megint ennyire lokálisan gondolkodni? Hol vannak a híradások, a tévé nyilatkozatok? Mi van az internettel? Mi van a világ többi részével? Romero ’78-as klasszikusában, a Holtak hajnalában folyamatosan látható egy aktuális híreket közlő tévéadás, akkor most higgyem el, hogy a 2000-es években egyik napról a másikra esik szét a telekommunikáció? Áram bezzeg van!

fear the walking dead jelenetfotóEgyáltalán miért kellene végignéznem ugyanazt, csak más szereplőkkel, más helyszínen? Mert ilyen tempóban az esetleges harmadik évaddal már utól is érik a Walking Dead eseményeit. És akkor mi lesz? Ennek így, ebben a formában semmi értelme nem volt. Arra azért jónak bizonyult, hogy egy kicsit enyhítse az „igazira” való várakozást. Csak ez így olyan, mint az alkoholmentes sör: ha nincs más, megteszi, de amúgy kell a francnak.

Szerintem: 

Szerző: Kis Szabolcs

Forrás és fotó: AMC, IMDb


Nézd meg a Rhe Walking Dead 6. évadjának előzetesét is!

RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..