Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Legenda kritika

Tom Hardy legendája

Legenda cover
Jutalomjáték, egyszemélyes show, tobzódás a kettős szerepben. Tom Hardy a zeniten van, és ez a legfontosabb, amit el kell mondani a Legendáról – ezzel együtt a dráma egyéb motivációi sem olyan lényegesek. A film maga Hardy, az ő demója és portfoliója, s noha még fiatal, meg lehet előlegezni, hogy ezzel mindent meg is mutatott magáról.

Legenda jelenetfotóÍgy tehát nem biztos, hogy aki originális Keresztapa-féle szervezett bűnözős sztorit akar, elégedetten távozik a moziból. A Legenda amúgy sem tisztán gengszterfilm, hanem elsősorban egy családi saga. Pontos körképet fest az 50’-60’-as évek Londonjáról, és annak is a prolibb, bűnökkel teli negyedéről, a legendás East Endről. Itt él Reggie és Ronnie Kray, akik egypetéjű ikrek, és a londoni alvilág hírhedt testvérpárjaként űzik a csalás, zsarolás, behajtás, korrupció és erőszak iparát. (Ők valóban itt éltek, érdekes utánanézni a korabeli fotóknak, életrajzi adatoknak, főleg a filmes adaptáció tükrében.) Felemelkedésük és (szükségszerű) bukásuk családtörténete ez a mozi, mely kétségkívül a filmtörténelem egyik legemlékezetesebb kettős alakítását prezentálja. Az ikrek közül Reginald az, aki közelebb áll a normához. Illegális üzelmei ellenére igyekszik őrizni a tisztes polgári lét látszatát. Szerelmes lesz, családot alapít, próbálja összehangolni az üzletet a magánélettel. Legnagyobb feladata azonban az, hogy totálisan pszichopata és agresszív skizofrén (mellette homoszexuális) öccsét, Ronaldot próbálja kordában tartani. Ronnie megzakkant a börtönben, beszámíthatatlannak titulálták, majd a szokásos megvesztegetős és megfélemlítős módszerekkel kiengedik – innentől a testvérek emberként állnak az east end-i alvilág élén. Reggie mindent alárendelve próbálja visszafogni az őrült és erőszakos Ronnie-t, aki bár pusztulást hoz minden téren a család életére, ám pont a család vérrel szőtt ősi köteléke az, ami nem engedi azt, hogy elpártoljon tőle.

Legenda jelenetfotó 2Nos, erről a heroikus küzdelemről szól a film elsősorban. Hardy lehengerlő zsenialitása abban áll, hogy olyan átütő erejű beleélést produkál mindkét zsánerbe, hogy az őt előtte nem ismerő nézőnek simán hihető lenne, hogy két színész játssza az ikreket. A kontra érvekhez sorolandó, hogy a sztorinak nehézkes a szerkezete, csupán egymás mellé pakolt egyenrangú jeleneteket kapunk, és még véletlenül sincs íve vagy drámai csúcspontja, kifutása a történetnek. Nem teljesedik ki a gengszterfilm jelleg, pedig az előzetes alapján mindenki arra számít. Nincs mélyebb rálátásunk London keleti dokkjainak bűnszövetkezeteiről, és a politikai pártok érintettsége is csak teázós viccekbe burkolva jelenik meg. Persze a humor nagy erőssége a Legendának, de az is csak az ikrek karakterábrázolásánál csúcsosodik ki.

Legenda jelenetfotó 3A film nagyjából felét el lehetne adni black comedy-nek is, ami nem rossz, ha nem az lett volna az eredeti cél, hogy a Kray testvérek életét és hatásukat az angol társadalomra komplexen ábrázolják. (Ezt tette az eredeti könyv, a John Pearson által írt The Profession of Violence: The Rise and Fall of the Kray Twins). A mozgóképre vitt anyag tehát lehetett volna kevésbé karikaturisztikusabb, és jóval tényfeltáróbb. Mindemellett akad bőven love story is a vásznon, ezt erősíti meg a retrospektív, Frances aspektusából előadott narráció is. Emily Browning alakítja Reggie feleségét, és mondhatni, hogy szépen kinőtt a Sucker Punch miniszoknyás naivájának szerepéből. A fentiekből kitűnik, hogy van egy kis zavar a műfaji besorolásnál, így sokaknak talán hiányérzetük támad a vége főcím után. Nem az, amit vártak, mert a korabeli londoni szervezett bűnözés valódi természete és mechanizmusai nem jelennek meg kellő mélységben. Ennek ellenére, még ha fenntartásokkal is, de üljünk be a moziba. Hardy tudathasadásos átlényegülése ugyanis perceken belül meg fog győzni minket. Csak tartsuk szem előtt, hogy itt most valójában nem a Kray testvérpár a legenda. Hanem Tom Hardy maga vált azzá ezzel a filmmel.

Az IMDb szerint az Egyesült Királyságban a Legenda lett a legnagyobb bevételt hozó, 18-as besorolású brit film, felülmúlva a Trainspotting-ot (1996). Aki pedig echte kemény amcsi gengszter feelingre vágyik, várja meg a Johnny Depp nevével fémjelzett Black Mass-t, amit novemberben mutatnak be a hazai mozik.

Szerintem: 

Szerző: Marity Mira

Hazai bemutató: 2015. október 8.

Forrás és fotó: Freeman Film
Olvasd el ezeket is!

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..