Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Evil Dead – Gonosz halott 2. kritika

Ahs vs Evil Dead-re várva

Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek. Ha azt szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz erről a számítógépről kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot! A javasolt szűrőprogram elérhető ide kattintva. 

Evil Dead 2

Sokszor megesik, hogy egy film folytatása nem kapcsolódik szorosan az elődjéhez, de az ritkán fordul elő, hogy az eredetinek a feldolgozásáról beszéljünk. Talán a Démonok 2-nél észlelhető még ilyesmi, bár az igazából ötlettelenségről árulkodik, hogy folytatás helyett megkapjuk ugyanazt a sztorit más környezetbe helyezve. Jelen esetben viszont külön érdekes, hogy már az első rész is voltaképpen egy remake volt.

Evil dead jelenetfotó 2Már pedig tényleg nehéz lenne nem másképpen tekinteni a végeredményre: Ash (természetesen Bruce Campbell alakításában) ismét egy eldugott erdei kunyhóba megy kedvesével és 7 (!) perc sem kell ahhoz, hogy túl legyünk a démonok megidézésén és a szeretett hölgy eltemetésén. Ugyanakkor a főhőstől nem kapunk semmiféle megjegyzést, hogy „baszki, megint démont idéztem”, vagy a Necronomiconra ne mondaná azt, hogy „hmm, ismerős könyv”… Így kétségkívül egyfajta restartról beszélünk, ami azért is kellett, hogy kellőképpen meg tudjanak ágyazni egy igazi folytatásnak. (Erre sajnos még éveket kellett várni, de megérte.)

Mindezek ellenére óvva intenék mindenkit attól, hogy kihagyja ezt a csemegét, azzal a felkiáltással, hogy „ezt én már úgyis láttam”! Hiszen nem csak a cselekményekben vannak lényegi különbségek (a karakterek például három teljesen különböző csoportra oszthatóak), hanem hangulatilag is teljesen más elődjéhez képest. Ezúttal sokkal lényegesebb szerephez jut a humor, mint eszköz. Azonban nem viszik túlzásba annyira, hogy az teljesen a horror kárára menjen. Inkább folyamatos váltakozásról van szó, a végeredmény pedig egy igencsak sajátos egyveleg.

Evil Dead 2 jelenetfotó
Ash jelleme is sokat változott. Ezúttal nem csak az a srác, aki kvázi a szerencsének köszönheti a túlélést, hanem most egy igazi tökös férfit láthatunk. Mert ki más lenne képes röhögve leláncfűrészezni a saját kezét? Ugyanakkor józan gondolkodású is, nem egy misztifikált hős, inkább az a fajta határozott ember, aki nem sokat tétovázik. És természetesen remek beszólásokat is kapott.Látszik, hogy ezúttal nagyobb büdzsé állt a rendező, Sam Raimi rendelkezésére. A maszkmesteri munka sokkal profibb, és még a stop-motion technikát is beveti egy bizarr tánc kedvéért. Ugyanakkor örömteli a saját önreflexiója is: nem csak hogy vannak visszaköszönő elemek, de ezeknek a „tunningolt” változatait is megkapjuk. Utóbbira a legjobb példa az ominózus fák támadása, ami ezúttal egy csöppet sem vált nevetségessé.

Mit lehetne még írni? Igazi őrült ámokfutás, hiszen egy nyugodt perce nincs a nézőnek, minden pillanatát lehet élvezni. A Gonosz halott 2 azon filmek ritka egyike, amelyik képes túlszárnyalni az elődjét. Még ha ehhez ki is kellett mozdulni a horror adta keretek közül. Jól tette.

Szerintem: 

Szerző: Kis Szabolcs

Forrás és fotó: IMDb

Nézd meg az Ash vs Evil Dead című sorozat előzetesét!
RelatedPost

1 Comment on Evil Dead – Gonosz halott 2. kritika

  1. Én tegnap néztem meg először ezt a filmet. A humora nem túl mélyenszántó de nem is ezt vártam, szóval tagadhatatlanul szórakoztató film. Az, hogy nem érezte szükségesnek a min fél órás vagy hosszabb bevezetést mint sok más horror szerintem nagyon király és sokat dob rajta. Bizonyos megoldások tetszettek, nagyon kreatív dolgokat láthatunk és látszott, hogy jó sokat tökölhettek vele, pár dolog viszont elég bénán nézett ki. A fa pl. király volt de a démon a végén inkább már gáz, főleg, hogy a csimpánz hangjáról nem tudtam eldönteni, hogy viccnek vagy minek szánták. Meg alapból a stop-motion szerintem elég gáz, nálam sokat ront a filmen. Én örülök, hogy mára már kihalt ez a technika, még óvodás koromban se szerettem 🙂
    A film úgy érzem az itt-ott igazán ügyes megoldásokon kívül a főszereplő miatt lett igazán kult. Főleg az olyan jelenetei miatt mint mikor felfegyverkezik. Erről még eszembe jutott, hogy a kezével azért trükközhettek volna valamit, mert így levágva még hosszabbnak tűnt.
    A másik meg a ledőlt híd. Jól nézett ki de tisztára mint egy festmény. Ez valahol a poén része vagy azt hitték élethű?
    Jó kritika amúgy 🙂

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: