Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Csütörtökön kezdődik az 5. Mozinet Filmnapok

Rengeteg izgalmas programmal várják a nézőket

5. Mozinet Filmnapok

A Macbeth-et a Filmnapokon eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük, de október 29-én, az országos premier napján a feliratos mellett szinkronos változat is moziba kerül majd. A két főszerepre olyan szinkronszínészeket kerestünk, akik méltóak a vásznon feltűnő színészekhez, Michael Fassbenderhez és Marion Cotillard-hoz.

Macbeth így Nagy Ervin hangján szólal majd meg, aki már többször is szinkronizálta az Oscar-jelölt színészt, Lady Macbeth-nek pedig Balsai Móni kölcsönzi a hangját. A mozikba Kállay Géza fordításában kerül a film, ugyanebből a fordításból keltette életre Lady Macbeth-et Balsai Móni a Magyar Színház előző évadjában. A színésznő így tökéletes választás volt a szerepre, a karakter minden rezdülését ismeri.

Az 5. Mozinet Filmnapokra két izlandi film alkotója is hazánkba látogat: a Kosok Cannes-ban díjazott rendezője, Grímur Hákonarson, illetve a Tribeca Filmfesztiválon ünnepelt Fúsi főszereplője, Gunnar Jónsson (aki nem mellesleg a Kosokban is feltűnik egy mellékszerepben). A filmekhez és a Filmnapokhoz kapcsolóan október 10-én, szombaton este 10-től egy Skandináv buli veszi kezdetét a Fogasházban, amelyen Infragandhi és Žagar zenél majd. A buli ingyenesen látogatható, a helyszínen néhány meglepetéssel is készülünk a filmrajongóknak és a terveink szerint a két izlandi vendég mellett a Cowboyok francia rendezője, Thomas Bidegain is jelen lesz. Mivel szombat estig mind a három film már vetítésre kerül a Filmnapokon, reméljük sokan élnek majd a lehetőséggel és egy sör mellett osztják meg vendégeinkkel filmélményeiket vagy teszik fel azokat a kérdéseket, amelyek a közönségtalálkozókon nem hangzottak el.

Szombaton 16 órakor a Kosok két alkotója (Grímur Hákonarson rendező és Gunnar Jónsson színész) Fővárosi Állat- és Növénykertben stílszerűen örökbe fogad két rackajuhot, ezzel a gesztussal támogatva a magyar juhfajt, amely valószínűleg a honfoglalás óta a Kárpát-medencében él, de mára csak 5%-ot tesz ki az állományuk a magyarországi juhok között. A Kosok egy izlandi testvérpárról szól, akik egy völgyben tenyésztenek egy olyan birkafajt, amelyet egy betegség támad meg, ezért fennmaradásuk veszélybe kerül. A két testvér 40 éve nem beszélt egymással, de most össze kell fogniuk, hogy megmentsék a birkáikat. Az Állatkertben tartott örökbefogadás sajtónyilvános, de regisztrációhoz kötött.

A lecke című bolgár film jó eséllyel indul a LUX-filmdíjért, annál is inkább, mert már a világ számos táján nyert különböző díjakat. Az alkotás egy tanárnő megpróbáltatásait mutatja be, aki nehéz gazdasági helyzete miatt egy komoly erkölcsi dilemmával szembesül. A film témája és magyarországi aktualitása miatt a forgalmazási bevétel 10%-át felajánlottuk az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesületének (OFOE). Az OFOE másfél évtizede működő közhasznú szakmai szervezet, amely az iskolai nevelőmunkát érintő gyakorlati és elméleti kérdésekkel foglalkozik. Közel száz bejegyzett tagja van, de országos hálózata ennél lényegesen szélesebb. Ebben komoly szerepet játszik a megalakulás óta működő honlap (www.osztalyfonok.hu), amely az egyik legelismertebb és leglátogatottabb szakmai portálnak számít. Munkatársaik rendszeresen tartanak képzéseket (tréningeket, tanfolyamokat), számos könyvet és módszertani segédletet is kiadtak, és több országos konferencia szervezésébe kapcsolódtak be, ezek közül a legjelentősebb a digitális pedagógiával foglalkozó konferenciasorozat, amelynek 2012 óta társszervezői. Most indul a negyedik évada az egyre népszerűbbé váló OFOE Filmklubnak, amelyet a Budapest Film Zrt-vel közösen szerveznek. Az elnökség tagjai, amennyiben erre igény van, szívesen adnak részletesebb információt az egyesület tevékenységéről.

Az egyes előadásokra már elővételben vásárolhatók jegyek a Művész és az Uránia mozik honlapjain.

Forrás és fotó: Mozinet

Ezekről a filmekről olvashatsz majd kritikát:


Olvasd el ezeket is!

A te véleményed is számít!