Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Goodnight Mommy kritika

goodnight mommy
Ami tavaly a The Babadook volt a horror terén, az most idén a Goodnight Mommy (vagy eredeti címén Ich seh, ich seh). Vagyis adott egy gyerekét – jelen esetben gyerekeit – nevelő anya, akit megvisel a teher, ami egyedüli szülőként hirtelen rászakadt. Ráadásul mostani filmünkben a helyzet fokozódik azáltal, hogy az arcműtét miatt a fiú ikerpár kételkedni kezd abban, hogy az igazi anyjuk jött vissza a kórházból…

Lehetett volna egy idegőrlő, feszült thrillert forgatni ebből az alapkoncepcióból, amiben a néző hol a fiúknak ad igazat, hol a nőt veszi védelmébe. És akkor a végén vagy meglepődünk, vagy nem, de az odáig tartó utat kikövezhették volna izgalmakkal. Ezzel szemben a film nagyon hamar elviszi a nézőt egy emocionális zsákutcába. Innentől kezdve viszont kissé érdektelenné válik a befejezés. Engem nem érdekelt már, hogy kinek van igaza, mert teljesen megérdemelten történik minden. Éppen ezért nem sikerült a végén sem meglepniük, sem elborzasztaniuk, pedig gyanítom, hogy mindkettő a célok között szerepelt.

goodnight mommy jelenetfotóMindazonáltal az említett út mégsem nevezhető unalmasnak. Külön bravúr annak fényében, hogy végig a három szereplő köré összpontosul minden, a mellékszereplőknek csak szó szerint villanásnyi idő jut. Ráadásul semmiféle természetfölötti nincs jelen! Jó, azért egy-két bizarr álomkép akad.

Sikerül végig egyfajta, sajátos nyomasztó hangulatot teremteni, bár a végén ezt valami elképesztő módon rombolják le egy öt perces vígjáték betéttel. (Ezért szerencsés moziban filmet nézni, mert ilyenkor önigazolást kap az ember, hogy nem neki van elcseszett humora, hanem valóban valami vicceset látott.) Ami a lehető legrosszabbkor jön, mert így az eddig gondosan felépített munkát rombolja le alaposan. A visszarántás pedig túl hirtelen történik, amivel szintén gátat szabtak a katarzis beteljesedéséhez.

Sokkal többet is ki lehetett volna hozni az alapkoncepcióból, csak a készítők kissé ügyetlenek voltak. Egyszerűen dühítő, mert amúgy minden más professzionális szinten klappol. Az operatőri munka első osztályú, tele van hatásos beállításokkal és gyönyörű képekkel. A zene telitalálat. A színészek pedig meggyőzőek, főleg a gyerekek, akikkel nagyon könnyen együtt lehetett érezni.

Egy próbát érdemes tenni vele, mert mégis tud valami újat mutatni, annak ellenére, hogy a befejezést rutinosabb nézők hamar kitalálhatják. Viszont utána már másként fog mindenki nézni a nagyítóra vagy a fogselyemre…

Szerintem: 

Szerző: Kis Szabolcs

A filmet megnézheted a Szemrevaló Filmfesztivál keretében Október 1-én a Művész moziban!

Forrás és fotó: Szemrevaló Filmfesztivál, IMDb

RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..