Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Victoria kritika

Victoria kritika
Egészen különleges film a Victoria. Nem csak azon technikai kivitelezésében, hogy a 138 percnyi játékidőt vágás nélkül, egyetlen snittel (!) sikerült felvenni, hanem mert képes valóban magával ragadnia a nézőt. Míg a Szerelemnél az emocionális hitelességet hiányoltam, itt erről nem, hogy szó sincs, de még túl is szárnyalja az ember alapvető elvárásait. Olyan, mintha egy narráció nélküli dokumentumfilmet néznénk, elsősorban köszönhetően a – magától értetődően – szubjektív kamerakezelésnek. Másodsorban viszont a szereplők el tudják hitetni velünk azt, hogy igazi, létező emberek, olyan karakterek, akiket mi is ismerhetünk.

Victoria kritikaMaga az alaphelyzet is sokunknak ismerős lehet: egy fiatal lány szerencsét próbál egy másik ország nagyvárosában, aki jelleméből (és korából adódóan) nyitott a kötetlen ismerkedésekre. Így simán hozzácsapódik egy négyfős férfitársasághoz, akik megmutatják nekik szeretett városuk „igazi” arcát. Ilyenkor persze az ember sokkal extrovertáltabban viselkedik, mint általában, teszi magát a külhoninak, egyfajta sajátos eufórikus állapotba kerül. Pláne, ha közben iszik és szív is. Szándékosan nem írtam konkrétumokat, hogy a kedves olvasó is könnyebben tudjon azonosulni a kiindulási ponttal.

Vélhetően nem csak én kerültem már hasonló helyzetbe. Amikor mindenféle külföldinek mutogattam azt a budapesti éjszakát, amit nem nagyon látni a turistáknak szóló prospektusokban. Igaz, hogy ebben az esetben legtöbbször valóban turistákról beszélünk és nem a címszereplőről, aki már harmadik hónapja él és dolgozik Berlinben spanyolként. De lényegi különbségi azért még sincs.

Victoria kritikaMert itt a hangsúly a film hangulatán van, ami nagyon precízen igazodik a cselekményhez. Ennél fogva a játékidő első fele egy igazán könnyed, megmosolyogtató, jó értelemben vett limonádé. Mintha tényleg csak lement volna egy filmes megörökíteni ennek a pár fiatalnak a görbe estéjét. Aztán egy ponttól kezdve átvált fokozatosan valami egészen mássá, egy nyomasztó, igazi kőkemény drámává.

Komolyan mondom, ilyen ritkán fordul elő velem, de annyira azonosulni tudtam a szereplőkkel, hogy nekem is görcsbe rándult a gyomrom. Ugyanis a srácoknak ki kell rabolniuk egy bankot, különben szorult helyzetbe kerülnek valamiféle alvilági nagykutya által. Innentől kezdve persze átváltunk ténylegesen filmmé, hiszen érezzük, hogy azért az ilyesmi ritkán fordul elő még Németországban is. De mégis, sikerült olyan valóságossá varázsolni azt a félelemtől elnehezedő atmoszférát, hogy szinte fulladoztam a feszültségtől. Ugyanis a sok „tucat bankrablós” mozi elfeledtette velünk azt, hogy azért ez mégis csak egy marha veszélyes vállalkozás. Itt viszont látni lehetett a rettegést az arcokon, a csúcspontot pedig az egyikük pánikrohama váltotta ki. Egyszerűen volt miért – és hála a finom felvezetésnek -, volt kikért izgulni.

A végét viszont túlspilázták. Az utolsó kb. fél óra hangulata kissé elütött az eddigiektől, és feleslegesen túlnyújtották. Lehetett volna egy naiv, idealista befejezést kanyarintani, csak akkor meg esélyes, hogy a hiányérzetemet rónám fel hibaként.

Victoria kritikaTovábbá az általam nagyra becsült hitelesség kérdésköre is pont a főszereplőnél (nevezzük már meg szegényt, Laila Costa) bicsaklik meg. Egyrészt három hónap alatt, főleg kávéházi dolgozóként, illene már az embernek legalább alapszinten elsajátítani a helyi nyelvet. Vagy lehet, hogy én vagyok túl szigorú és Berlinben már megszokták, hogy angolul szolgálják ki őket… Mindenesetre az biztos, hogy akármilyen társaságban is vagyunk, stresszhelyzetben, amikor önkéntelenül is kiszalad belőlünk egy káromkodás, akkor nem igazodunk a környezetünkhöz, hanem az édes anyanyelvünkön szólalunk meg. Ezt hiányoltam, hogy spanyolul kezdjen el dühöngeni a hölgy, mert oka az volt rá. (Amúgy azt sem értem, hogy katalánként miért kellett szegénykét madridiként „eladni”.)

Ugyanakkor nem győzöm kiemelni, hogy minden kis apró hibája ellenére ez egy zseniális alkotás, mert képes magába szippantania a nézőt, amire azért manapság (sajnos) ritkán van példa.

Szerintem: 

Szerző: Kis Szabolcs

A filmet már megnézheted a Szemrevaló Filmfesztivál keretében!

Hivatalos hazai bemutató: Október 8.

Forrás és fotó: Vertigo Média, Szemrevaló Filmfesztivál
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..