Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni kritika

Az élet filmje

Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni facebook cover
Sokakban – köztük bennem is – felmerült a kérdés, hogy vajon ez a film lesz-e az idei év Csillagainkban a hibája. A válasz nem. Valami sokkal jobbat láthatunk. A Jesse Andrews azonos című könyvének adaptációjából készült Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni számomra az év eddig legjobb indie dramedyje, mely a Sundance Filmfesztiválon nem csak a közönségdíjat, hanem a zsűri nagydíját is elnyerte.

Én, Earl és a csaj, aki meg fog halniA főszereplő Greg (Thomas Mann) a végzős évét megkezdő kamasz, akinek egyetlen célja, hogy valahogy túlélje a gimnáziumi éveket úgy, hogy minden klikkel felületesen jó viszonyt ápol, de közben igyekszik „láthatatlan” maradni. Barátai sincsenek, egyedül Earl (RJ Cyler) az állandó társasága, ám őt is munkatársának tekinti inkább, hiszen a két különc fiú klasszikus filmek paródiáit készíti el közösen. Ezt az elszigetelt életet bolygatja fel fenekestől Rachel (Olivia Cooke) kimozdítva Greget egykori komfortzónájából. Ugyanis mikor kiderül, hogy a lány leukémiás Greg anyukája (Connie Britton) rákényszeríti a fiát, hogy meglátogassa Rachelt, ezzel pedig megkezdődik végzetes barátságuk. Ez a barátság pedig akarva-akaratlanul is kicsalja csigaházából a fiút.

Én, Earl ésa csaj, aki meg fog halni jelenetfotóA film végig Greg szemszögéből és belső narrációin keresztül meséli el a történetet nekünk nézőknek, és ahogyan ő is többször leszögezi, ez nem egy romantikus történet. Sokkal inkább a barátságról, az elfogadásról és a felnőtté válás rögös útjáról szól.  Bemutatja, hogyan küzd meg Rachel és édesanyja a rákkal, hogyan viselkedik a környezetük, és hogy Greg miként próbál segíteni átvészelni ezt az időszakot. Teszi mindezt olyan ízlésesen, a dráma és az olykor szarkasztikus humor közti egyensúly megteremtésével, mely az egész filmet nagyon hangulatossá teszi. Nemcsak a történetre, de magukra a karakterekre is jellemző a komikum, ám ez kicsit sem csap át ripacskodásba.

Én, Earl és a csaj, aki meg fog halniA színészválasztást csak dicsérni tudom, még az olyan kisebb szerepekben is, mint például Greg apja (Nick Offerman) vagy töri tanára (Jon Bernthal). Mégis a három főszereplő (nem is gondoltam volna, hogy ez RJ Cyler első filmes szerepe), különösen Greg és Rachel alakítása az, ami igazán megnyerő. Thomas Mann jól hozza a mormota képű kamasz fiút, Olivia Cook pedig nagyon hitelesen alakítja a rákbeteget, elhivatottságát mutatja, hogy a szerep kedvéért valóban leborotválta a haját. De nem lehet elmenni szó nélkül a rendezés (Alfonso Gomez-Rejon) és fényképezés (Chung-hoon Chung) mellett sem, hiszen tökéletesen jelenítik meg képileg is Greg világát.

Összességében a történet nem egy sablonos hollywoodi tini dráma. A filmen egyaránt lehet sírni és nevetni, van egy kedvesen melankolikus hangulata. Mindent elmond, hogy az utolsó képkocka után másodpercekig senki sem mozdult a teremben, rám legalábbis biztosan nagy hatást gyakorolt. Mindenkinek, nemtől-kortól függetlenül csak ajánlani tudom.

Szerintem: 

Szerző: Posta Alexandra

Hazai bemutató: 2015. szeptember 24.

Forrás és fotó: InterCom

Nézd meg a film teljes adatlapját a Magyar Film Adatbázis oldalán!
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..