Kapcsolat

Neked ajánljuk!

A kezdő kritika

A kezdő facebook cover
Nancy Meyers
tapasztalt író és rendező, aki többnyire és teljesen logikusan nőkről, nőket érintő kérdésekről készít filmet, főleg, de nem kizárólag nőknek. A mondanivalóját gyakran könnyed humorral fűszerezi, így könnyebb megemészteni és szórakoztatóbb is. Megmutatta, hogy a férfiak mennyire értik (vagy nem) a nőket, milyen a romantika közeledve a hatvanhoz, és mi a teendő, ha nem találjuk a helyünket a világban és/vagy egy kapcsolatban. Most pedig a munka és a család viszonya kerül a fókuszba.

A kezdő jelenetfotóBen Whittaker (Robert De Niro) nyugdíjas, özvegy és nem igazán tud magával és sok szabadidejével mit kezdeni. Nem egy otthonüllő típus, így kapóra jön neki, amikor egy ruházati start-up webshop senior gyakornokokat keres. És itt ez szó szerint értendő, 65 év felettieket várnak, főleg imídzsépítési célból, de a munka valós. Öreg róka nem vén róka alapon odateszi magát, és egyből a cég alapító/tulajdonos vezéréhez Jules-hoz (Anna Hathaway) kerül. Eleinte kissé esetlen a számára túl modern környezetben, de szorgalmas és a munkatársai is hamar megkedvelik, főleg a csinos Fiona (Rene Russo). Idővel megismeri Jules munkáját és családját is, és kiderül, van itt probléma bőven. Nem egyszerű a kemény munkát, a gyereknevelést és a házaséletet egyensúlyban tartani. Mindennapos, ismerős gondok ezek a mai világban, de ettől még nincs biztos recept a megoldásra. Illetve dehogy nincs, egy mindent észrevevő, mindig bölcs tanácsot adó, tapasztalt, öreg gyakornok személyében. Igen, a történet az elején kissé erőltetett, a végén meg olyan semmilyen, de azért úgy-ahogy működik.

AKezdo_jelenetfoto (8)Meyers most sem lép ki a komfortzónájából. Szereplői a közép-, sőt, felső-középosztálybeliek, ennek minden előnyével és hátrányával. Problémáik hétköznapiak, de őszinték és valósak. Könnyen tudunk velük azonosulni, megértjük őket, drukkolunk nekik. A világuk azonban néhol kissé túl idilli. Mindenki szép, okos vagy sikeres, és ha nem, majd az lesz. A humor finom és szelíd, senki sem káromkodik, és a happy end szinte garantált. Cserébe mindig remek színészeket tud megnyerni a filmjeihez, akik jól is teljesítenek. Most sincs ez másként. De Niro jó, mint mindig, Hathaway is hozza a kötelezőt, a sidekick-ek viccesek, még a gyerekszereplő sem idegesítő. A két korosztály eltérő stílusa is egyszerre humor- és üzenetforrás. A két főszereplő között működik a kémia, de Ben és Jules kapcsolata sosem lép túl egy bizonyos határt, nagyon helyeses megmarad a mentor-tanítvány szinten.

Aranyos, kissé szirupos New York-i tanmesébe oltott rom-kom szerűség, a Meyers-től megszokott stílusban. Aki szerette az eddigi munkáit az most sem fog csalódni. Nem feszegeti a határokat, de ezt nem is várjuk el tőle. Szórakoztató, érzelmes, humoros, se több, se kevesebb.

Szerintem:

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2015. szeptember 24.

Forrás és fotó: InterCom
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..