Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Gonosz halott kritika

Ash vs Evil Dead-re várva

Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek. Ha azt szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz erről a számítógépről kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot! A javasolt szűrőprogram elérhető ide kattintva. 

Evil dead facebook cover
Kevesen tudják, de bizonyos értelemben a Gonosz halott egy feldolgozás, még hozzá a rendezőnek, Sam Raiminek a Within the Woods c. kisfilmjéé. Amit így utólag megnézve, egyből jogosnak is érezhetjük az újrázást. Hiába, ahogy mondani szokás: kis pénz, kis foci mozi. Érdekesség, hogy a két főszereplő, Bruce Campbell (Ash) és Ellen Sandweiss (Cheryl) is ugyanaz maradt, ahogyan természetesen a történet nagy része is. Igaz, ez utóbbiban nagyon nem volt mit variálni, hiszen nagyjából annyi történik, hogy egy ötfős fiatal társaság kibérel egy erdei kunyhót, majd akaratlanul is testrabló démonokat idéznek meg. A többi meg már sejthető. Ugyanakkor miért is kellene mindent túlbonyolítani, pláne egy horrort?

Evil Dead jelenetfotóEnnek az egyszerűségnek köszönhetően szerencsére elmarad a zsánerben bevett húsz perces langyos felvezető és egyből egy igencsak hátborzongató, vészjósló világban találjuk magunkat. Az atmoszférát a meglehetősen alacsony költségvetés ellenére is hitelesen sikerült tálalni. Köszönhetően a változatos kameraállásoknak, sajátos zenének és magának a környezetnek is. Mert az tény, hogy a magányos faházikó belseje inkább sugallja a biztos pusztulást, mint egy kellemes kiruccanás lehetőségét. Legalábbis én nem hiszem, hogy kellemesen tudnám eltölteni egy ilyen helyen a hétvégémet.

Evil dead jelenetfotó 2Komolyabb felvezetés híján a cselekmények hamar begyorsulnak és egy nagyon intenzív tempót kezdenek el diktálni. Ennek meg is lesz a böjtje, ugyanis az addigi intenzív izgalmak a játékidő végére folyamatosan eltünedeznek és beáll egyfajta megtévesztő lassúság. Mert önmagában ugyanúgy félelemkeltő lehetne a kamaradrámába hajló lezárás, mint az odáig vezető démonizált, vérben tocsogó ámokfutás, csak mire idáig eljut a néző, már annyira megemelkedik az adrenalin szintje, hogy nem éri be vérző konnektorokkal és e félékkel.

A másik hátulütője a gyors kezdésnek, hogy idő hiányában semmit se tudunk meg a szereplőkről. Van két gerlepár, meg egy „ötödik kerék”, akinek nem tudom, hogy mi volt a motivációja, hogy szingliként boldog párokkal vegye magát körbe egy elszigetelt környezetben… Talán pont a magány elkerülése? Érdekes lenne, csak éppen a legfontosabb momentum vele kapcsolatban az, hogy megerőszakolja az erdő… Igen, pontosan ez történik, de szerencsére nem annyira röhejesen kivitelezve, mint ahogyan az elsőre hangzik. A többieknek még ennyi se jutott, leszámítva persze Asht, aki – a folytatásokkal ellentétben – itt még nem volt heroizálva, annyira nem, hogy a jámborsága kifejezetten néhol idegesítővé válik, kiváltképpen, ha Scotty-val (Richard DeManincor) párba állítjuk.

A maszkmesteri munka „fiatalabb” szemmel nézve már kissé bohókásnak tűnhet, ennek ellenére mégis időt álló alkotásról beszélhetünk, mert minden más félelemkeltő eleme a mai napig működőképes. Nem hiába vették elő megint a polcról.

Szerintem: 

Szerző: Kis Szabolcs

Forrás és fotó: IMDb

Nézd meg az Ash vs Evil Dead sorozat előzetesét!
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..