Kapcsolat

Neked ajánljuk!

A fekete múmia átka tv film kritika

Itt az idő, hogy visszatérjen a köztudatba tévéfilm

A fekete múmia átka csoportkép
Itt az idő, hogy visszatérjen a köztudatba a tévéfilm, mint műfaj? Talán újra reneszánszát élhetik ezek az egy órás kikapcsolódást és szórakoztatást nyújtó kis történetek? Ha Madarász István legújabb alkotása alapján kellene dönteni, egy határozott igen a válasz!

Immáron harmadik éve, hogy a Médiahatóság tévéfilmes műfajban ír ki pályázatot, ezzel lehetőséget adva magyar rendezők számára. Az elmúlt években is bebizonyosodott, hogy ez egy igen jövedelmező ötlet, hiszen a tavaly év termései is méltán bizonyították létjogosultságukat (lásd például A berni követ). Úgy tűnik, az emberek igénylik, hogy lekössék őket, de nem túlságosan hosszú időre. Így mondjuk egy tévéfilm tökéletes választás egy szombati családi estére, melyet apa, anya, gyerekek, kényelmesen, a plazma tv elől élvezhetnek. Mégiscsak jobb, ha a nagyi nem a Szulejmán legújabb részét bámulja, hanem belekóstol Rejtő Jenő kifejezetten mulattató kis világába.

A fekete múmia átka jelenetofóMadarász Isti rendező azt hiszem megtalálta Rejtő humorának és humánumának esszenciáját. Nem is a szerző egy konkrét műve realizálódik ebben az egy órás filmben, hanem sokkal inkább egy általános aura és atmoszféra járja át minden egyes képkockáját. Mindehhez társulnak a régi arcok és ismerős hangok, melyek méltatlanul kevés lehetőséget kapnak a képernyőn való megjelenésre. Pedig mindenki szereti és hiányolja őket. Haumann Péter, a szűkmarkú kávéház tulajdonos, Szervét Tibor, a gazdag kiadó vagy Józsa Imre, az iszákos ponyvaregényíró szerepében éppen annyira kellemes és élő, mint amennyire a Magyar Vándorban is egyszer már bizonyították. Éppen úgy illenek képernyőre, mint színpadra.

A fekete múmia átka jelenetfotóA filmnek rendkívül pörgős történetvezetése van, a néző egy percig sem unatkozik. Abban a pillanatban, hogy ásításra nyithatná száját, jön egy újabb meglepő kitekintés és elrugaszkodás a földtől: Szervét Tibor turbánban, Radnay Csilla pedig Jázmin hercegnőnek öltözve. Éles és kontúrosan kidolgozott karakterekkel játszik a rendező, melyek csodálatos helyzetkomikumokhoz vezetnek. Ettől egyszerre válik töredezetté, mégis meglepően dinamikussá ez a komédia. Egy színész több szerepben, több ruhában, több sminkben és több műbajusszal. Ennél többet még színházban sem kívánhatna az ember!

Parádi Gergely zeneszerző pedig csodálatos munkát végzett. Tökéletes aládolgozott dallamok szólalnak meg, melyek könnyeddé és lezserré teszik a film hangulatát. Mi is kicsit a kávéházban érezzük magunkat, egy kávét szürcsölgetünk és megpróbálunk egy újabb ponyvát írni. Menni fog 18 perc alatt, mint Plocknak (Schmied Zoltán)?

A végén pedig érdemes kivárni a csavart, melytől egy percig ott marad a kacagásból megtartott mosoly az arcunkon. Így aztán garantált a nevetés, az elérzékenyülés és a pihentető szórakozás. Mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom szombat este a Duna tv-n! Az előzetes megnézhetik a film facebook oldalán.

Szerintem: 

Szerző: Marity Bianka

Forrás és fotó: Film Positive

Tévépremier: 2015. szeptember 19. 19:30 Duna TVRelatedPost

2 Comments on A fekete múmia átka tv film kritika

  1. Illés Heni // 09/19/2015 at 20:00 //

    Kedves benya!

    A Duna TV-n adták 19:30-kor.

  2. Hol lehet megnezni a filmet?

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: