Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Az Útvesztő – Tűzpróba kritika

Túzpróba cover
Már megint egy Young Adult könyvtrilógia filmes adaptációja kopogtat a mozik ajtaján, immáron a második epizóddal. A tavalyi siker után ez várható volt, így végre megtudhatjuk mi vár Thomasra és kis brigádjára az útvesztőn túli, ismeretlen világban.

Tuzproba_jelenetfoto (6)Sok jó nem, az biztos. Thomas (Dylan O’Brien) ugyan kivezette kis csapatát a Legyek urás szörnylabirintusból, de egy ismeretlen helyre kerültek, ahol minden annyira idilli (már a posztapokaliptikus körülményekhez képest), hogy azonnal sejtjük, itt hamarosan baj lesz. És amikor megjelenik Janson (Aidan Gillen), a telep ragadozómosolyú vezetője, már biztosak vagyunk benne. Ráadásul Teresa (Kaya Scodelario) eltűnik a rendszerben, ami újabb kérdéseket vet fel. Hamarosan hőseinknek is leesik az a képzeletbeli tantusz, nem marad más megoldás, mint a szökés. Vagyis futás, de falak helyet a kietlen sivatagon át a hegyekbe, ahol talán van valaki, aki segíthet. Persze belebotlanak más kellemetlenségbe is az úton, csak hogy ne unatkozzanak, de mindnek megvan a maga dramaturgiai funkciója, így elmegy. Legalább megismerjük a külvilágot, már ami maradt belőle. Nem sok maradt. Ahogy közelednek, úgy szaporodnak a kérdések, de a válaszok száma nem, csak kapkodjuk a fejünket, ki a rosszfiú/lány, ki nem, és miért is van mindez? Mire kellettek a gyerekek, a Veszettnek, mit akartak velük, kire számíthatnak, és mi történt a világgal egyáltalán? Megannyi kérdés, melyre a válaszokat csak a harmadik részben kaphatunk. De megmaradt a tempó, a látvány és a hangulat. Ez is valami.

Tuzproba_jelenetfoto (7)Örömteli, hogy nem az első részt akarták eladni nekünk újra, hanem továbbvitték a sztorit. Nem lettünk sokkal okosabbak, de azért felvillantottak néhány részletet a nagy összképből. Majd megértjük egyszer. Kapunk pár új szereplőt, ha már a régiek olyan sótlanok voltak. A világ kinyílt, minden téren: több helyszín, szebb látvány, több akció. A fényképezés felelőse hazánk fia, Pados Gyula (Kontrol, Ragadozók) nem vallott szégyent most sem, gyönyörű tájképekkel, rémisztő csatornákkal gazdagodtunk általa. Wes Ball rendező is kezd belejönni, de azért még van mit tanulnia. A karakterek kicsit laposak, a fordulatok kicsit sem meglepőek, és néhol bizony a logika is csődöt mond vagy minimum megbicsaklik. A véletlen túl sokszor segíti a csapatot, főleg Thomast. Míg az első részben jutott némi idő a karaktereknek is, itt már nagyobb hangsúlyt kapott az akció. Lesz ez jobb is, a harmadik részre több időt kapott a stáb, remélem okosan használják majd. Modern kalandfilmnek viszont megteszi.

Az átlagosnál kicsit jobb YA film, kiváló látványvilággal, sovány történettel. cserébe pörgős, hossza ellenére sem unalmas, néhol kifejezetten izgalmas. A jobb színeszek csak perceket kapnak, de akkor brillíroznak, viszont a többiek sem rosszak, csak kicsit szürkék. Kíváncsian várom a harmadik részt, hátha nem rontják el.

A zsánernek megfelelő film, a célcsoportnak biztosan tetszeni fog, de bárkinek bejöhet. Főleg a fiataloknak ajánlom.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2015. szeptember 17.

Forrás és fotó: InterCom

Olvasd el ezeket is!

1 Comment on Az Útvesztő – Tűzpróba kritika

  1. imádom ezt a filmet és a könyv is nagyon jó a kedvenceim között az első 3-ban van!!!!
    nagyon csúcs!!!j

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: