Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Transporter: A szállító – Örökség kritika

Van élet Jason Statham után

Szállító örökség cover
Igen, megint egy folytatás/reboot, ez egy ilyen nyár. Besson-nak jól megy a franchise gyártás. És mivel a történetei egyszerűek, bármikor folytatható, a főbb karaktereket alakító színészek pedig James Bond módjára cserélhetőek. Így a sorban a negyedik Szállító már nem Jason Statham, hanem egy fiatalabb fickó. Lássuk, hozza-e az eddigi szintet, vagy úgy járunk vele, mint a Hitman-nel és csak fogjuk a fejünket.

A szállító: örökség jelenetfotó Frank Martin (Ed Skrein) ex-kommandós a Riviérán sofőrködik Legújabb Audijával (bizony, van itt termékelhelyezés). Kérdések nélkül elvisz bármit A-ból B-be, ha jól megfizetik. Nem olcsó, de nagyon megbízható, és lelkiismeretes. Természetesen, amikor egy csinos (Loan Chabanol) nő kéri fel, nem mond nemet, csak elmondja a szabályokat. Ám hamarosan kiderül, hogy nem egy egyszerű megbízásról van szó. Sajnos a bevállalós kuncsaft és barátnői a helyi orosz maffiával szándékoznak tengelyt akasztani, amihez Franknek nem sok foga fűlik, nem ok nélkül. Így a lányok elrabolják az apját (Ray Stevenson), hogy vele zsarolják. A többit simán kitalálja bárki, aki akár csak egy rész is látott a szériából. Kemény egysorosok és egyéb beszólások, jól koreografált, látványos bunyók, száguldó autók, fegyverropogás és némi romantikus szál, happy end. Ennyi. Korhatáros akciófilm, ami megfelel az elvárásoknak, de nem visz új színt a zsánerbe.

A szállító: örökség jelenetfotó 2Luc Besson-ban volt újítási szándék, ezért is bízta ezt az alapvetően maszkulin filmet egy női rendezőre, Camille Delamarre-ra. Régi ismerősök, a hölgy több Besson produkció vágója volt eddig, így tudta, mit várnak tőle. Nem is vallott kudarcot, tisztes iparosmunkát tett le az asztalra. Talán neki köszönhető, hogy a női karakterek több teret kaptak, bár Besson is híres erről az oldaláról (lásd. Nikita, Mathilda, Leeloo, Jean D’arc, stb). Az már merőben új elem a sorozatban, hogy itt már egy akció/heist mixet kapunk, egészen jól kivitelezve, persze a fenntartások kikapcsolása mellett. A bosszú mindig remek motiváció, főleg egy akciófilmnél, így most is beválik, és hihető. A többi már kevésbé. A balhé jól megszervezett, de jobban átgondolva teli van buktatókkal, és a szervezők egyszerűen képtelenek lenének nemcsak végrehajtani, de eltervezni is. De sebaj, legalább szórakoztató. Színészi játékról nem igazán beszélhetünk. Ed Skrein keményen nézz és üt, amikor kell, de ez még kevés. Biztosan tudd ő többet is, de itt nem rá szükség. Stevenson visszi a könnyed, humoros vonalat és fekszik is neki. Loan Chabanol karaktere annyira hiteltelen, hogy azt nem lehetett jól eljátszani, de legalább igyekezett.

A rendezés rendben van. A történet feszes, de vannak pihenők, jut idő feldolgozni a történéseket két verekedés között. Lopás, cselszövés kötelezően megvan, ahogy egy jó heist-hoz illik. A happy end garantált, ahogyan a folytatás lehetősége is, ami csak a bevételektől függ. Besson pedig szeretné életbe tartani ezt a franchise-t, ami Statham nélkül is életképesnek tűnik.

Lendületes akciófilm, minimális agymunkával, tisztességgel előadva. A Zsáner kedvelőinek segíthet elfelejteni a Hitman okozta letargiát, a többieknek pedig talán megér egy próbát.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2015. szeptember 3.

Forrás és fotó: Big Bang Media
RelatedPost

2 Comments on Transporter: A szállító – Örökség kritika

 1. Illés Heni // 09/10/2015 at 13:35 //

  Kedves Péter,
  Köszönjük a jelzést, a helyesírási hibákat kijavítottuk.

  Üdvözlettel,
  MovieAddicts csapata

 2. A cikk írójánk üzenem, hogy a kritika írás abból áll, hogy legalább még egyszer átolvassuk, amit írtunk és egy-egy alap dolognak szorgosan utánanézünk. Közel van a google, nem nagy munka, annyi igányességünk meg legye már, hogy nem adunk ki akármit a kezünk alól. Van ahol szavak hiányoznak, van ahol meg éppen szavakkal van több.
  “Besson-nak jól megy egy a franchise gyártás”
  “Így a sorban negyedik Szállító már Jason Statham, hanem egy fiatalabb fickó.”

  Camille Delamarre pedig nem hölgy.

  Nem nagy dolgok ezek, magadnak teszel jót, ha igényesebb vagy.

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: