Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Tízezer km kritika

Távkapcsolat = Tévkapcsolat

10000 km jelenetfotó 5
Egy nő és egy férfi. Egy év, két számítógép, és egy óceán kettejük között, ahogy a plakáton is áll. Vajon nekik sikerül átvészelni ezt a 365 napot?

Nem igazán, és a rendező (Carlos Marques-Marcet) még attól is megkímél minket, hogy kapcsolatuk utolsó periódusát, azt a kevesebb, mint 200 napot végigkísérjük. A veszekedéseknek, a dilemmáknak, a sértődéseknek és kiakadásoknak egyszer csak vége szakad, a néző meg azon gondolkozik, hogyan erőltessen magára egy pozitív kicsengést.

10000 km jelenetfotó 3Nem csak a két színész kitűnő játéka miatt lehet közelálló ez a mai ember számára, hanem hihetetlen aktualitása miatt is. A távolság csendben teszi lehetetlenné a kapcsolatok működőképességét és ebben a filmben, epizódokra lebontva követhetjük végig az állomásokat. Az izgatottság, amikor a másik megérkezik az új helyre. Aztán a depresszió, amikor rájön, hogy mindent hátrahagyott és itt újra kell kezdenie. A megforduló kocka, amikor az otthonmaradtnak válnak nehezebbé a mindennapok. Amikor mindenről a másik jut eszébe. Hétköznapi praktikák arra, hogyan élhet túl egy szerelem egy Barcelona-Los Angeles távolságot.

10000 km jelenetfotóArányosan többet látjuk Sergi (David Verdaguer) szenvedéseit a képernyőn, mégis Alex (Natalia Tena) van a mindenkori döntő szerepben, amiből egyszer csak elege lesz a férfinek. Ez a két spanyol színész a párkapcsolat legmélyebb és legőszintébb pillanatait képes megmutatni a nézőknek. A film első szeretkezés jelenetének megdöbbentő életszaga teszi mássá ezt a filmet a többitől. Miután látjuk Alex és Sergi életének mindennapi rutinját, meg sem kérdőjeleződik bennünk, hogy ők nem egymásnak lettek teremtve. A film, az elhidegülés képernyő előtti szakaszait bontja le és tárja fel, gyakran anélkül, hogy a párok reakcióit látnánk. Kis gesztusok, üzenetek, egy-egy emotikon és utalás vezeti rá a nézőt arra, hogy átgondolja, mi játszódik le a szereplő fejében. Szinte minden momentumnál magunkra ismerhetünk és elgondolkozunk, vajon mi hogy viselkednénk hasonló helyzetben?

Mindenféleképpen érdemes megnézni ezt a romantikus drámát, azonban lehet nem a párunk a legalkalmasabb partner rá. A kapcsolat mindenféle pozitív és vicces oldala is megmutatkozik a film során, mégis inkább a nyomasztó és feszült hangulat válik dominánssá, amelyet még egy megmentő gesztus sem tud feloldani a végén. A 99. perc végére csak pislogunk és nem értjük, hogy történhetett meg mindez. Egy szerelmes és babát tervező pár ilyen könnyen és gyorsan elbukott, ráadásul a szemünk láttára.

Szerintem: 

Szerző: Marity Bianka

Hazai bemutató: 2015. szeptember 3.

Forrás és fotó: Cirko Film
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..