Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Sikoly: a sorozat kritika

Scream tv sorozat cover
A kultikussá vált Sikoly filmekből az MTV készített sorozatot (Scream: the tv series), mely lassan az 1. évad végéhez közeledik. A produceri székben ismét az a Wes Craven került, akinek a nevéhez többek közt olyan horrorfilmek kötődnek, mint a Rémálom az Elm utcában, az 1977-es Sziklák szeme vagy éppen a Sikoly-filmek.   Ez utóbbi sorozat változatában a már jól bevált receptet alkalmazzák ismét, bár a megszokott maszkot, egy kevésbé félelmetesre cserélték.

Az alaptörténet szerint Lakewoodban 20 évvel korábban Brandon James, egy Halloween bulin több diáktársát is megölte, mielőtt elkapták és lelőtték – a testét természetesen nem találták meg – napjainkban pedig valaki(k) Brandon maszkja mögé rejtőzve ismét gyilkolni kezd. A történet központi szereplője Emma, akit az első gyilkosságokat követően egy névtelen telefonáló kezd zaklatni, és a telefonhívások gyakoriságával párhuzamosan, barátai is hullani kezdenek. Ahogy azt sejteni lehet a régi és az új gyilkosságok kapcsolatban állnak, ám az egyes részletek apránként kerülnek napvilágra.

Scream sorozat jelenetfotóA sorozat első évada tíz részes, így rögtön adódik a kérdés, hogy a szokásos másfél – két órás slasher filmekhez képest, ez mennyire tudja elnyújtani és fenntartani az érdeklődést. Bevallom, hogy ebben hagy némi kívánni valót maga után a sorozat. Lassabban pörögnek az események, illetve melléktörténeti szálak kibontására marad több idő. Ez utóbbiak sokszor teljesen érdektelenek, vagy legalábbis annak tűnnek, viszont abban segítettek, hogy a karakterekről árnyaltabb képet kapjunk. És itt jön képbe a jól bevált recept, az alap karaktertípusok, akiket már a filmből is megismerhettünk:

  • a főszereplő, ártatlan lány
  • a főszereplő “menő” pasija
  • a csajozós haver
  • főszereplő kissé laza erkölcsű barátnője
  • a riporternő
  • a geek, aki mindent tud a horror filmekről
  • a sheriff

Természetesen ezeken kívül, olyan szereplők is bekerültek a sorozatba, akik az amerikai tinifilmek világából nem hiányozhatnak. Mint például a titokzatos új srác, a biszex vagy homoszexuális karakterek, vagy a szívdöglesztő férfi tanár. A színészek többsége számomra teljesen ismeretlen volt idáig, akiknek színészi játéka néha hagy kivetni valót maga után. Abból a szempontból viszont jól választották ki őket, hogy mindegyikük képes egy sötétebb oldalát is megmutatni, amitől így minden karakter potenciális gyanúsítottá válik.

De nemcsak a karakterek, hanem a horror/slasher filmek szokásos kliséi is ismerősek lehetnek. Akárcsak az a naivság, amivel a szereplők egy-egy szituációba kerülnek, vagy, ahogy azt kezelnek, és amitől én, mint néző a fejemet verem a falba. Gondolok itt, a váljunk szét, és a tartsunk bulit ötletekre, vagy a rendőrök idétlenkedéseire.

Összességében minőséget tekintve a sorozat megállja a helyét a horror/slasher filmek között. A gyilkosságokat amennyire lehet „valósághűen” ábrázolták, vérből nincs hiány. Ugyanakkor számomra az eredeti maszk és a film sokkal félelmetesebb hangulatot árasztott, de ez az alacsonyabb korhatár besorolásból is adódhat, lévén az MTV-n fut a sorozat.

Az évadból már csak egyetlen rész van hátra a finálé előtt, ám a gyilkos(ok) kiléte még nem egyértelmű. Rengeteg gyanúsított és elmélet terjeng a rajongók körében. Nekem is több tippem van már, de talán épp attól válik érdekessé a sorozat, hogy minden szereplő gyanús, így az utolsó pillanatig találgathatunk. Sőt, talán még tovább is, hiszen már berendelték a sorozat 2. évadát is. Mindenestre megéri adni neki egy esélyt.

Szerintem: 

Szerző: Posta Alexandra

Forrás és fotó: IMDb, MTV

Nézd meg az első részt online!
A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..