Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Kész katasztrófa kritika

Nem kész katasztrófa

Kész katasztrófa kritika
Judd Apatow rendező stílus már elég közismert. R kategóriás vígjátékokat készít, szerethető, ám kissé szokatlan karakterekről. Vannak kedvenc színészei (főleg felesége, Leslie Mann), filmjeit nem csak rendezi, írja is, de nincs ellenére egy kis improvizáció sem, ami csak a film előnyére válik. Most kilépett a komfortzónájából, mert csak rendez, ugyanis a forgatókönyvet a film női főszereplője, Amy Schumer írta. Ő “civilben” sikeres stand up-os, de ez az első játékfilmje. Ami a címmel ellentétben nem lett kész katasztrófa.

Kész katasztrófa kritikaAmy (Amy Schumer) megfogadja apja tanácsát, aki szerint “a monogámia nem reális”. Nappal egy férfiaknak szóló életmód magazinnál dolgozik, este pedig bulizik, és egyéjszakás kalandokba bocsátkozik. Szóval igazi pasifaló partyarc, persze aktuális párja, Steven (John Cena) mellett. Vagyis éli a New York-i középosztály által elérthető életet. Emellett szókimondó, iszik, káromkodik, vagyis tipikus Apatow karakter. De amikor főnöke, Diana (Tilda Swinton) megbízza egy lehetetlen feladattal, valami megváltozik. A sportot lenéző Amy-nek egy sztár sportorvossal kell riportot készítenie, és már az első találkozó is kínosra sikerül Dr. Aron Conners-el (Bill Hader). Ám csodák csodájára a lassan kialakul valami a kissé nyers és cinikus, filmmániás szöszi és a munkamániás, visszafogott doki között. Ám a felhőtlen idillbe néha belezavar Amy csatája húgával, Kim-mel (Brie Larson) apjuk elhelyezése miatt. Ezek alapján egy sima rom-komnak gondolhatnánk a filmet és nem is tévedünk nagyot. Rom-kom az igaz, de egyéni ízekkel fűszerezve. Ilyenek a szókimondó szövegek, a az életszerű vagy ellenkezőleg, karikatúraszerű karakterek, a kötelező, de okosan megírt mellékszereplők, és LeBron James.

Kész katasztrófa kritikaApatow most csak bérmunkába rendezett, de Amy Schumer stílusa nagyon fekszik neki, megtalálták a közös hangot. A film simán hozza eddigi filmjei hangulatát és stílusát, talán csak kevesebbet füzeznek benne. A történet jól van felépítve, kellően megismerjük a főszereplőt, mielőtt rázúdulnak az események. Egyértelmű központi szerepe nem nyomja el a többi figurát, mindenkinek jut elég idő, hogy brillírozzon. John Cena önmagát parodizálja, a síkagyú, önimádó izomtibor szerepében, akárcsak LeBron James, aki a legtöbbet kereső sportolóként a legnagyobb sóher. De a sok nevetés mellé kapunk családi drámát egy hugi-nővér-apa háromszögben, ami szintén egészen megállja a helyét, mit-akarok-az-élettől szituációt, és persze némi romantikát, de még a nyálhatáron innen.

Amy Schumer munkásságát nem ismerem, de remélem ez nem egyszeri dobás volt, mert Apatow-val jó kis filmet hoztak össze. Egy olyat, mely a női főszereplő és a rom-kom jelleg ellenére férfiaknak is szórakoztató, így akár randifilmnek is elmegy, de csak vigyázva. A humora néhol csípős és éles, de találó. Az antifeminista hozzáállás, a megfordított szerepek, és a főszereplők játéka meghozza a kívánt hatást, a sok nevetést, mert ez mégiscsak egy vígjáték.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2015. augusztus 27.

Forrás és fotó: UIP-Duna Film
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..