Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Sinister 2 – Az átkozott ház kritika

Sinister másodszor

Sinister 2 cover
Jól kiművelt horror néző már évek óta megtanulta a három alapszabályt: Ne nyisd ki a padláson/pincében található dobozt! Ne nézegess régi super 8-as filmeket! Ne költözz olyan házba, ahol gyilkosság történt! De persze hogy kinyitják, megnézik, odaköltöznek… és bár számos filmben előveszik ezeket a kliséket, valahogy mindig működik. Azt persze ne higgyük, hogy a Sinister második része túlszárnyalja a 2012-es prototípust. De megközelíti, sőt, van amiben átlépi azt – ám összességében véve sem több, sem kevesebb, mint az eredeti nagyon kreatív és frászthozó sztori.

Sinister 2 jelenetfotóAz átkozott ház visszanyúl az első részben megismert és csúnya véget ért Oswalt családhoz. Az őket megmenteni nem tudó seriff helyettes (aki azóta már csak magánnyomozó) fixa ideája lett a sinisteres „boogey man”, a Bughuul. Amikor egy anya ikerfiaival a vadállat apa elől menekülve egy elhagyatott házban húzza meg magát, a helyettes a segítségükre siet. A ház melletti templom ugyanis véres események helyszíne volt. Ezek összefüggenek azokkal a régi filmszalagokon megörökített gyilkosságokkal, melyek az első részben is a szívbajt hozták ránk. Ha viszont a család elköltözik, biztosan meghalnak, ahogyan azt a régi szuper 8-as filmek is mutatják. Plusz cidrifaktorként beletoldottak a sztoriba egy sajátságos szálat a készítők. Az egyértelműen (és bevallottan) A kukorica gyermekei című filmre hajazva itt is gyerekek állnak démoni hatás alatt, és valójában az a vérfagyasztó tény is kiderül, hogy ők állnak a saját családjuk lemészárlása mögött is. A Sinister fő démona most az ikerfiúk egyikére (a Jóra) feni a fogát, ám ő ellenáll a gonosz csábításának. Így a Rossz fiú veszi át a helyét, és készül intenzíven a családirtásra.

Sinister 2 jelenetfotó 2Ok, kicsit bonyolultnak és erőltetettnek tűnik ez első hallásra, így fókuszáljunk inkább az egyértelműen pozitív momentumokra. Ebben a részben jóval több emberi dráma, mélyebb konfliktus van. Courtney (Shannyn Sossamon) nagyszerű a fiait védő anya szerepében, aki menekül a valóban állatiasan agresszív férj elől a fiaival. Akinek ismerős ez a gyönyörű és tehetséges színésznő, az emlékezzen a 2001-es Lovagregényre. Sossamon mostanság került vissza a vászonra, a 2015-ös Wayward Pines sorozatban is láthatjuk. Ő is az egyike a méltatlanul hanyagolt színésznőknek.

Sinister 2 jelenetfotó 3A volt seriffhelyettes (James Ransone) annyira hétköznapi és esendő kisembert alakít, hogy szimpátiát kelt, bénasága ellenére is – méghozzá pont ezzel a hiteles baleksággal. A halott gyerekek viszont valahogy komikusra sikerültek, de minimum egy kicsit sem ijesztőre. Nekem valahogy nem jönnek be ezek a megtestesült gonoszt hordozó fiatalkorúak. Az eredeti Ómenben Damientől még kirázott a hideg, de már a Kedvencek temetőjében meg a Jófiúban is csak mosolyogni lehetett a gyilkos kölkökön. Ez a csavar sem tesz hozzá semmit az első részhez, és nem lebegtet meg semmilyen folytatást.  Vannak benne ugyan eredeti ötletek, és jó pár halálnem a horror zsánerhez méltó, nagyon beteg írói fantáziára utal és az újdonság erejével hat (krokodilos, áramütéses kivégzések). A látványvilág is rendben van, a Bughuul profilját olyan mesterien találták el az első részben, hogy talán az ő történetét és motivációját kellett volna aprólékosabban kidolgozni, mert az sok potenciált rejt magában. Az ő láttán bizony én is láttam riadtan a székbe lapuló nézőket. Bár attól tartok, hogy a riadalom jórészt a mesteri zenének és hangeffekteknek szól. Ez a zene bizony mindent visz… ahogy végigkúszik az ember gerincén, és alattomosan beleeszi magát az agyba, az a hatásmechanizmus túlszárnyalja a vizuális ötleteket. A zeneszerző Nicholas Triarchos, az előadó pedig az Accurst (jellemző és frappáns névválasztás…), akinek a nyugtalanító fragmentumai azok, amelyek valójában a frászt hozzák a nézőre.

Utószóként még annyit, hogy talán jobban tette volna a forgalmazó egy kicsit kedvezőbben időzíti a magyarországi bemutatót, mert ha csak 1-2 hónappal eltolta volna az itthoni premiert, kellőbb hangulatba kerültek volna az emberek a borongós őszi időben. A Sinister 2. – Az elátkozott ház megfelelő horror, de nincs benne túl sok extra, úgyhogy ez a film is csupán egy lesz a Halloween-kor előszedett nonstop nézendő horrorfilm dömpingből.

Szerintem:

Szerző: Marity Mira

Hazai bemutató: 2015. augusztus 20.

Forrás és fotó: InterCom

RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..