Kapcsolat

Neked ajánljuk!

BeSZERvezve kritika

A Jesse Eisenberg show

American ultra cover

A BeSZERvezve az idei év egyik legfurcsább filmje. Valószínűleg eléggé megosztó kritikai visszhangot fog kapni, sokan lesznek akik lehordják majd a sárga földig, viszont (szerintem) azok is sokan lesznek, aki szeretni fogják. Őszintén megmondom én is eléggé szkeptikus voltam mikor beültem az American Ultrára, nem sok jót reméltem a Project X – A buli elszabadul rendezőjétől, de szerencsére kellemesen csalódtam. Nem azt mondom, hogy ez az év akció-vígjátéka, de minden hibája ellenére mégis úgy álltam fel a moziszékből, hogy kellemes mosoly ült ki arcomra.

BeSZERvezve jelenetfotóA magyar cím (BeSZERvezve), az első úgymond átverés a filmmel kapcsolatban, mivel ebből úgy gondolhatjuk, hogy nem lesz itt szó másról csak füvezésről és az ellen aprításáról. A második, az előzetes, ami alapján másnak tűnhet az American Ultra, mint ami. A harmadik a sztori leírás, amiben úgy tűntetik fel a főszereplőt, mintha egy agyatlan gyilkológép lenne. Szerencsére a film ezeken túlmutat, és emiatt lesz bizonyos szempontból az év egyik meglepetése. A történet nem mondható túl egyedinek, kicsit olyan mintha az Ananász Expresszt a Bourne sorozattal keresztezték volna, de míg azokból az alkotásokból hiányzott a lélek, addig ebben benne van.

BeSZERvezve jelenetfotó 2Mike (Jesse Eisenberg) egy lepukkant kisvárosban él barátnőjével Phoebe-vel (Kristen Stewart). Ránézésre igazi lúzerek (és valójában is 😀 ), akik tökéletesen kiegészítik egymást, nem számít nekik semmi más, csak az, hogy együtt legyenek. A film gyakorlatilag az ő szerelmi száluk köré van felhúzva, némi humorral és rengeteg akcióval megspékelve. Nagy sztorit ne várjon senki, épp annyi van, amennyi minimálisan kell, de igazából nem is a történet a lényeg, hanem a hangulat és a karakterek. A két főszereplő között annyira jól működik a kémia, hogy tényleg elhisszük, hogy őrülten egymásba vannak gabalyodva és számukra a másikon kívül nem is létezik a világ.

BeSZERvezve jelenetfotó 3Az egész filmet gyakorlatilag a két főszereplőt viszi el a hátán, de Jesse Eisenberg annyira zseniálisan játszik, hogy mellette Kristen Stewart csak egy kis színésztanoncnak tűnik (pedig ő is elég jól hozza Phoebe figuráját). Eisenberg annyira szerethetően formálja meg a ráosztott „alvó ügynök” szerepét, hogy legszívesebben megölelné a néző, mikor rátör egy pánikroham. Sokkal többet ad bele a szerepbe, mint ami elvárható lenne, hozhatta volna az egyszerű füves-para figurát, de ő belevitt valami pluszt, ami miatt az egész film teljesen más megvilágítást kap. Lelket visz a filmbe, tragikomikus alakjával, sutaságával, kedvességével. Egyszerűen tökéletesen játszik, nem túlzok, ha azt mondom ez a szerep eddigi pályájának csúcsa. Ez kicsit ironikus és abszurd is, hogy Eisenberg egy akció-vígjátékban mutatja meg igazi drámai arcát.

Az American Ultrát, egy fura kettőség jellemzi – ami egész játékidő alatt érezhető – nem tudjuk eldönteni (szerintem a készítők sem), hogy komolyan vegyük-e a filmet vagy sem? A műfaja sem igazán meghatározható, mivel mindenből van egy kicsi: vígjáték, akció (na jó ebből van dögivel 😀 ), dráma, romantika, abszurdum. Talán jót tett volna az alkotásnak, ha kicsit komolyabban veszi magát és akkor talán lehetett volna egy tényleg kiemelkedő, korszakalkotó darab.  Természetesen így is egészen érdekes élmény nyújt, és jókat derülhetünk, hogy Mike két pánikroham és egy hányás között hányféleképpen és milyen hétköznapinak számító eszközökkel (lapát, paradicsomkonzerv, zacskós keksz) írtja az életére törő ellent. Grátiszként pedig megkapjuk a filmtörténet egyik legjobb lánykérési jelenetét.

Szerintem: 

Szerző: Illés Heni

Hazai bemutató: 2015. augusztus 20.

Forrás és fotó: Forum Hungary
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..