Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Az ajándék kritika

Karma is a bitch

Az ajándék kritika
Manapság kevés a jó thriller. Kell hozzá egy jól megírt, csavaros, fordulatos forgatókönyv, ami megragadja a figyelmünket. Kellenek jó színészek, akik el tudják játszani a lehetőleg érdekes karaktereket, és persze egy jó rendező, aki kellő körültekintéssel rakja össze a mozaikokat, hogy azok az elvárt képet alkossák a folyamat végén. Joel Edgerton színész első rendezésénél nem kis fába vágta a fejszéjét. Maga írta a forgatókönyvet, ráadásul magára osztotta az egyik főszerepet is. Bátor lépés, de vajon a túlzott önbizalom, vagy megalapozott munkamánia késztette erre?

Az ajándék kritikaRobyn (Rebecca Hall) és férje, Simon (Jason Bateman) Chicagóból költöznek a napfényes Californiába, hogy új életet kezdjenek. Simonnak új állasa van, amit jól csinál, és célja még feljebb lépni a ranglétrán. Robyn távmunkában dolgozik, de inkább a háztartást vezeti. Már az első nap belebotlanak egy régi ismerősbe, Simon régi iskolatársába, Gordo-ba (Joel Edgerton). A találkozásból vacsora lesz, de kezdettől van valami furcsa az egészben. Gordo furcsa, kezdetben ártatlan ajándékokat ad a háziaknak, de közelsége egyre terhesebb lesz, és viselkedése is egyre aggasztóbb. Ez eddig egy gyenge kaszabolós horror első fél órája is lehetne, de jóval több annál. Lassan egyre többet tudunk meg a költözés okáról, Simon és Gordo közös múltjáról, Robyn problémáiról. Mindhárman komoly terhet cipelnek, amik kihatnak a mindennapjaikra és a munkájukra, de legfőképp egymás közti viszonyaikra. Ahogy telik az idő, mindig másra terelődik a gyanú, ki is lesz a végére a “főgonosz”, akitől meg kell szabadulni. Hamarosan elvész a bizalom, helyét a paranoia és a rettegés veszi át. Kutatás a múlt és a jelen dolgai után, és ahogy egyre több és több titok kerül napvilágra, ahogy egyre több hazugság lepleződik le, úgy látjuk egyre sötétebb színben a főszereplőket és jövőjüket egyaránt.

Az ajándék kritikaPárkapcsolati thriller. Nem újdonság ez, a tavalyi év egyik legjobbjai is ilyen volt. Bizony, a Holtodiglan-ra gondolok. Persze nagyon okosan nem egy utánzatról van szó, pusztán mindkettő alapja a házastársak viszonya. Remek alapanyag, hiszen ahány ház, annyi elrontott házasság. Kezdetben minden szép és jó, egyedül a korán feltűnő “ismeretlen” miatt kerül homokszem a gépezetbe. De egy thrillerben senki és semmi nem fekete vagy fehér, így az idill nem tartható fenn sokáig. Jelen filmben a múlt okozza a problémát, ami jó szokás szerint mindig rosszkor derül ki. A múlt, amiről azt hittük már lezárult, és nem okozhat több problémát, már el van temetve. De aszott ujjaival a sírból is képes utánunk nyúlni, hogy emlékeztessen rá, tetteinkért néha súlyos árat kell fizetnünk.

Az ajándék kritikaA film igazi ereje a forgatókönyv, ami fenntartja az érdeklődésünket. A fiatal párra ráakaszkodó, levakarhatatlan barát ismerős szituáció, de ennél jóval többről van szó. A feszültséget is sikerül úgy szinten tartani, hogy mindössze két “erőszakos” jelenet van az egész filmben. Az egyikben, talán ha két pofon elcsattan, a másikban pedig bedobnak kővel egy ablakot. Ezzel ellentétben a zene, az operatőri munka és a vágások igen magasan tartják a paraszintet. A színészek hozzák a kötelezőt. Jól, de nem nagyot alakítanak, mert nincs is rá szükség. Itt három átlagembert kell megformálniuk, átlagos élettel, átlagos problémákkal. Hitelesek és most ennyi elég.

Nyomasztóan érdekes film, egy egyszerű alapigazságról: “Karma is a bitch!” Joel Edgerton nem vallott szégyent íróként és rendezőként sem, ha így folytatja, remek karrier áll előtte. Ajánlom mindenkinek, aki már unja a nyári blockbustereket, és valami másra vágyik, Ezzel a filmmel garantáltan megkapja. Plusz pont jár Bateman-nek, hogy kilépet a komfortzónájából ezért a szerepért.

Az IMDb-n 7,7 ponton áll, az RT indexe igen figyelemreméltó: 93%.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2015. augusztus 13.

Forrás és  fotó: InterCom

RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..