Kapcsolat

Neked ajánljuk!

A Hangya kritika

Kicsi, de nagyot üt

A Hangya cover

A legbénább szuperhősnek titulált Hangya üde színfoltja a Marvel Filmes Univerzumnak. Teljesen más, mint amit eddig megszokhattunk a Stúdió alkotásaitól. Kellett már ez a kis vérfrrisítés, mivel az elmúlt években sorra jöttek ki a komoly (komolykodó) Marvel filmek, amik nagy része ugyan sikeres volt, mind a kasszáknál, mind kritikai oldalról, de valami mégis hiányzott. Ezt az űrt tölti be A Hangya, a maga esetlenségével, öniróniájával és könnyed hangulatával.

A Hangya jelenetfotóScott Lang (Paul Rudd) sikeres tolvaj, aki a börtönből szabadulva jó útra szeretne térni, de hírneve folytán ez szinte lehetetlennek tűnik. Egy régi cellatársa Luis (Michael Pena) rábeszéli egy utolsó melóra, a dolgok viszont balul sülnek el, ezért Scottnak választania kell: vagy magára ölti a speciális öltözetet vagy börtönbe kerül. A Dr. Hank Pym (Michael Douglas) által tervezett ruhának az a különleges képessége, hogy viselője rendkívül kisméretűre tud zsugorodni. A két férfinak együtt kell dolgoznia, hogy véghezvigyenek egy tökéletes rablást, melyben Pym professzor lánya Hope (Evangeline Lilly) is segédkezik.

hangya jelenetfotóA Stúdió castingja nagyon jól sikerült, Paul Rudd tökéletes választás volt, mintha neki írták volna Ant-Man szerepét, szinte egybeolvad a karakterrel. Könnyed, bohókás játéka mosolyt csal a néző arcára, melynek köszönhetően hamar belopja magát a szívünkbe. Nem csak az ő alakítása emlékezetes, hanem szinte az összes szereplőé, külön öröm volt vásznon látni Michael Douglast Dr. Pym szerepében. A lányát alakító Evangeline Lilly tökéletesen kiegészíti a két férfit, sőt! Talán ő a legkeményebb hármójuk közül, hajtja egyfajta düh amitől úgy érzi bármire képes.

A Hangya karakterplakátA komikus mellékalakok tökéletesen beleillenek a történetbe, számos humorforrást szolgáltatva. Külön kiemelném a Scott egykori cellatársát játszó Michael Pena-t, aki mindent belead a tipikus mexikói lúzer karakter megformálásába. Amikor megjelenik a vásznon önkéntelenül is bárgyú vigyor ül ki az arcunkra. 🙂 Egyedül talán a „főgonosz” nem az igazi, olyan súlytalan, nem lehet igazán komolyan venni, kicsit olyan, mint a Pókember Zöld Manója. Pedig Darren Cross-t/Fulánk-ot, a House of Cards-ban ismertté vált Corey Stoll alakítja, és a gond nem is a színésszel van, hanem, hogy túl egysíkú lett Cross karaktere. Nem láttunk mást belőle csak egy megalomániás őrültet, aki bármire képes a hírnévért.

A történet nem tartogat csavarokat, nincsenek lélegzetelállító akciójelenetek sem, a legtöbb szuperhősfilmből ismert „klasszikus” világmegmentés is elmarad, mégis pokolian szórakoztató. Már szinte az első képkockától érezni lehet, hogy ez a film tudja hol a helye, nem akar többnek látszani, mint ami, pont annyira veszi komolyan magát, amennyire kell (szinte semennyire 🙂 ). Az alkotás könnyed hangvétele mellett, viszont egyáltalán nem szorul háttérbe Scott/Hangya bemutatása, számomra ő az eddigi legszerethetőbb, legemberközelibb Marvel karakter. Talán azért, mert egyáltalán nem mondható sem szupernek, sem hősnek, csak egy átlagember, akinek egyetlen célja van, hogy felnézzen rá az, aki számára a mindenséget jelenti: a kislánya.

Mindent összegezve ez egy remek kis film, igazi felüdülés ebben a nyári hőségben, egyszerre könnyed, és nagyon emberi. Ajánlom azoknak, akik már unják az „átlagos” szuperhős-filmeket, és azoknak is akik még nem! 🙂 Igazából azt mondom, nézze meg mindenki, mert ez az alkotás új utat mutat a képregényfilmeknek, és remélem, hogy sokan követni fogják a példáját!

Szerintem: 

Szerző: Illés Heni

Hazai bemutató: 2015. július 23.

Forrás és fotó: Forum Hungary
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..