Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Apu vagy anyu? kritika

Apu vagy anyu? kritika
Családi vígjáték. Olyan film, ami elvileg egy családról és egy családnak szól, vagyis minden korosztály megtalálja benne a maga szórakozását. Valami ilyesmi lebeghetett a készítők szeme előtt. Ez a cél ugyan nem teljesült, de a végeredmény több mint vállalható.

Vincent-nek (Laurent Lafitte) jólmenő nőgyógyászati praxisa van, felesége Florence (Marina Fois) pedig sikeres mérnök. Van egy szép házuk, és három gyerekük: Mathias, Emma és Julien, mégis válni akarnak. Minden haladna is a maga útján egy nyugis válás felé, ám összecsúsznak a dolgok. Mindkét szülő egyszerre kap visszautasíthatatlan ajánlatot egy külföldi munkára, így a gyerekek elhelyezése komoly vitákat okoz. És a vitából harc lesz. Ám nem a gyerekekért, hanem pont fordítva. A felnőttek igyekeznek maguk ellen hangolni a csemetéket, hogy ne őt válasszák, így utazhasson. Rendhagyó ötlet annyi biztos.

Apu vagy anyu? kritikaA franciáknak valahogy sikerült egy alapvetően szomorú szituációból jó kis vígjátékot készíteni. Nem ez az első eset, de amíg a Tök jó, válnak az őseim! a gyerekek szemszögével mutatta be a helyzetet, most a szülőkön a sor. És ők meg is ragadnak minden lehetőséget, hogy egymás – és a gyerekek – orra alá borsot törjenek. De még milyet! Szegények azt sem tudják, milyen aljas játék szenvedő alanyai, de legalább nagyon viccesen tűrik, mi pedig nevethetünk az apró szülői csínyek sorozatán. Persze kap itt mindenki a jóból, legyen az főnök, barát, a kicsik osztálytársai vagy egy elpusztíthatatlan aranyhörcsög. Az apát és az anyát alakító két színész nagyon jól hozza a kicsinyes játszmában egymást kikészítő figurát, és láthatóan élvezik is. Végre megadatott a lehetőség, hogy visszavágjanak közel sem tökéletes gyerekeiknek, amit eddig szeretetből nem tettek meg. Majd most megkapják, de csakis a nagyobb jó érdekében. Körülöttük mindenki csak asszisztál ebben a háborúban, és így egyben humorforrássá is válik.

Apu vagy anyu? kritikaTermészetesen a franciák sem találják fel a spanyolviaszt, a film nem kínál sok meglepetést, csak tisztes szórakoztatást, szűk másfél órában. A humor változatos, de azért kissé kiszámítható. A film pörög rendesen, ezért viszont elég rövid, pedig talán lett volna még lehetőség a történetben. Szerencsére egyik “főhős” sem szimpatikusabb a másiknál, így oldalválasztás nélkül élvezhetjük a komédiát. A lezárás is várható, de megnyugtató, és nem lóg ki a teljes film szövetéből.

Összességében egy tisztességes iparosmunkával lettünk gazdagabbak, ami kellemesen szórakoztató. Jó alakítások, kedvelhető karakterek, finom humor. Bátran ajánlom mindenkinek, aki egy nehéz nap után könnyed kikapcsolódásra vágyik.

Az imdb-n jelenleg 6,1 ponton áll, az RT európai filmként még nem értékelte.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2015. július 2.

Forrás és fotó: ADS Service Kft.
A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..