Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Terminator: Genisys kritika

Emlékszem, hogy hónapokig bejelentkező szövegem volt a mobilomon a „Nincs végzet, csak ha magad is bevégzed.” frázis a Terminátor 2. – Az ítélet napja részből. Nekem az a kedvenc, noha a legendás 84’-es Halálosztót a többség szerint semmi nem übereli. A harmadik rész, A gépek lázadása valahogy mellément, noha adott volt minden a zökkenőmentes diadalmenethez. A negyedik (Terminator Salvation) próbálta újra fényezni a megkopott nimbuszt, posztapokaliptikus noire-nyomasztással, és részint sikerült is neki. A Genisyst minden eddiginél intenzívebb és látványosabb marketing előzte meg – maga a nagy Schwarzi személyesen (és szeretnivaló humorral) protestált a film mellett. Minden bizonnyal a régi szép idők megingathatatlan sikerét kívánják felidézni vagy akár felülmúlni a T-800-as halálosztó kiborg számára: vegyes eredménnyel. Folytatás és reboot egyben…

Terminator: Genisys kritikaNagy ötletnek tartom egyébként az ősrégi blockbusterek modernizálását, az alapműhöz kapcsolódó, ám technikailag modernebb adaptációját, mert ezzel a második évezred generációját is be lehet rántani az élménybe, amelyet elmulasztottak a 80’-90’-es években. Így jártak el a készítők a Jurassic Parkkal és a Star Wars-szal is, és még ha az utóbbit még nem is láttuk, az tisztán látszik a trailerekből, hogy tisztelettel és joviálisan nyúltak vissza az eredeti filmhez – és ezzel osztatlan sikert értek el az új epizódokkal is. Jól működik ez az Genisys-nél is, amely folytatás és reboot egyben, eredeti sztori követése és újraértelmezése egyaránt.

A jövőben kezdődik a történet, narrátorként meséli el Kyle Reese (John Connor hadnagya), hogy hol is tart az emberek és a gépek háborúja, és hányadán állnak a Skynet-tel. A fókuszban megint az időutazás áll, és a küldetés, miszerint meg kell menteni a múltban Sarah Connort, hogy ezzel biztosítva legyen John születése – aki később az ellenállás vezetője lesz. Persze vannak csavarok a történetben, és a fő gonoszt is aktualizálták. Nem is egy ember vagy gép a mumus, hanem az emberiség második évezredi nagy parája: egy intelligens szoftver, amely az élet minden fórumán beszivároghat az ember mindennapjaiba (mobilok, tabletek, laptopok, online identitások, stb…), ezzel befolyásolva mindent és mindenkit. Ehhez a programhoz társul egy minden eddiginél perfektebb terminátor, a T-3000-es, aki (ami…?!) egy ember-kiborg hibrid, és persze elpusztíthatatlan.

Mindenképpen szükséges látni a két első részt, mert e nélkül bizony lehet egy kis zavar az új generációs agyakban. Ha kibírjuk az első 20 perc bicska nyitogatóan ostoba párbeszédeit, az események mederbe kerülnek a jó kis sikátorban landolós jelenettel. Ott veti le gyanakvását a néző, és mosolyodik el először, „good old times 1984”, és a pazar testű Schwarzenegger ecce homo pózban gubbaszt a szemetes utcán, és hála az égnek, az 1984-es imidzsével. Innentől azért minden élvezhető, noha oda kell figyelni, mert ember legyen a talpán, aki követni tudja, hogy a 84-es, a 91-es és a 2015-ös terminátor hogyan és miért küzd egymással, és hogy éppen a jó vagy a rossz oldalon áll. (Don’t panic, mindenre fény derül a végén.)

Terminator: Genisys kritikaJason Clarke játssza John Connort, akit olyan remek filmekben láttunk, mint A nagy Gatsby, a Fékezhetetlen, A 44. gyermek vagy a Zero Dark Thirty – A Bin Láden hajsza. Mégis, valahogy nem megnyerő a zsánere, és sokszor a nem szimpatikus határát súrolják a gesztusai és a mimikája. Ultra nehéz színészi kihívás játszani egy olyan filmben, ahol egyszerre kell szimpatikus hőst és unszimpatikus antihőst alakítani, de én ezt neki nem is tudtam elhinni. Simán görénynek tűnt még az emberiség megmentőjeként is. (Talán jobb választás lett volna Tom Hardy, akit szintén megkerestek Connor szerepével.) Emilia Clarke, a Trónok harca Daenerys-e várakozást felülmúlóan tökös kis Sarah Connor lett. Soha nem hittük volna, hogy a sárkányok anyja skatulyából valaha is ki lehet lépni – az nem egy olyan szerep, amely megtűr bármely más karaktert maga mellett. Emilia viszont kiköpött Linda Hamilton, fiatalon, legalábbis külsőleg – és ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy legalább kollázsszerűen összefüggőnek tudjuk tekinteni a többszörösen időugrásos dramaturgiát. Az azért szembetűnő, hogy mennyire más most a női hősök modalitása. A második rész végére Linda Hamilton teljesen belelényegült a komor és szenvedő vátesz szerepbe, aki az egész életét teszi fel arra, hogy beteljesüljön a neki szánt sors (megszülni a fiát, aki az emberiség megmentője). Emilia Sarah Connorja sokszor tetszeleg és pózol pusztán a hisztis kiválasztott szintjén, noha a film végére némileg kezd felnőni a hivatásához ő is.

Terminator: Genisys kritikaA Genisys legnagyobb pillanatai tagadhatatlanul Arnold Schwarzeneggernek jutnak. Így is kell lennie, hiszen ő a legenda. Minden egyes terminátoros pillantása jóleső borzongós nevetésre sarkall, minden egyes mondata a humor forrása, minden régi szlogen mindig élvezhető a szájából. Azért működik a dolog, mert kellő öniróniával kezeli a helyzetét, a történet szükséges változtatásait, a saját korát és fizikai állapotát – az új idők szelét.

Az ítélet napja tehát megint nem jön el, de a terminátor saga ezen részéből sem marad ki semmi jó. Újra dorbézolhatunk a T-1000 lenyűgöző higany-fémtestének és gyilkosan kifejezéstelen tekintetének látványában. Újra elhangzanak a szlogenné váló híres mondatok, mint a „Gyere velem, ha élni akarsz!” (Most mondjuk Sarah Connor szájából!) Olyan igazán rulez jelenetek szemtanúi is lehetünk, amikor például az ikonikus „I’ll be back.” kijelentést követően a terminátort darabokra tépi egy helikopter rotor. (Persze, hogy utána visszatér.)

Az első két Terminátor film kétségtelenül klasszikussá vált. A harmadik és negyedik felejtős, ám a sorozat ötödik része revizionista megoldásokat tartalmaz, kellő alázattal nyúl vissza az előző részekhez, emellett pompás szereplőgárdát vonultat fel, illetve minden eddiginél több humor van benne. Méltó adaptáció, és jelmondatához hűen valóban visszatér a továbbiakban is: a Paramount ugyanis engedélyezte az új franchise második és harmadik részét 2017-re és 2019-re.

Szerintem: 

Szerző: Marity Mira

Hazai bemutató: 2015. július 2.

Forrás és fotó: UIP-Duna

RelatedPost

1 Comment on Terminator: Genisys kritika

  1. A 4. rész felejthető? Na ne. Ez viszont annál inkább.

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: