Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Magic Mike XXL kritika

Magic MIke XXl cover
Magic Mike visszatér a filmvászonra (és a történet szerint a színpadra). Steven Soderbegh három éve bemutatott alkotásának folytatását július 2-ától játsszák a hazai mozikban. Az első rész rendezője most a kamerák mögé állt, illetve a vágószobában dolgozott a film megalkotásán, a rendező szerepét az előző rész producere, Gregory Jacobs vette át.

Három évvel az első rész után vagyunk. Mike (Channing Tatum) szekere rosszul fut, mindenben kudarcot vallott, amiért feladat a „show-business” világát. Belekezdett egy egyedi bútorokat gyártó vállalkozásba, de az üzlet rosszul megy, közben Brookkal zátonyra futott a kapcsolatuk. (Cody Horn fel sem tűnik a filmben.) És ekkor előkerülnek a régi munkatársak, igaz megfogyatkozva. Dallas Kínába tette át a székhelyét, vitte magával Adamot, a „Kölyköt”. Ők szinte elárvultnak tűnnek önimádó mentoruk nélkül, és érzik, valami kellene, amiben – divatos kifejezéssel élve – megvalósíthatják önmagukat, ahova továbbléphetnek a férfi sztriptíz világából. Mike csatlakozik a csapathoz, és együtt útra kelnek Myrtle Beach-re, a Sztriptíz Expóra, hogy véghez vigyék utolsó nagy dobásukat a tánc és a vetkőzés világába. És az út során az is világossá válik, mi is lesz az az utolsó nagy dobás.

MMXXL_jelenetfoto (10)Egy film folytatásánál mindig kérdés, hogy a két (vagy több) alkotás, hogyan illeszkedik egymáshoz, mennyire egészíti ki egymást, mennyire tud többet és újat nyújtani a következő rész. A Magic Mike bizonyos szempontból szerves folytatás, ugyanazok a szereplők, a történet ott indul, ahol abbamaradt, de gondolatiságban a második rész teljesen felülírja az elsőt. A 2012-es alkotásban a sztriptíztáncosok világa kiüresedett és hamis világ, Adam fokozatos erkölcsi lecsúszása jól példázza, hogy ez a közeg, a szexualitás és a kábítószer adta gyönyörök hajszolása a kiégéshez vezet. Mike innen lép ki, élete valódi értelmet nyer az egyedi bútorok készítésével, és a felületes emberek általa „szürke egérnek” titulálható kórházi adminisztrátor, Brooke szerelmével. Az új rész merőben mást mond. Mike táncos partnerei az igazi lelki társak, nem csak munkatársak, hanem bajtársak. (Az is újdonság, hogy most mindegyik az alkotók nagy gondot fordítanak arra, hogy kitűnjön: mindegyik fiú egyéniség, mindegyiknek tehetsége van valamihez, amit érdemes arra, hogy kibontakozzon.) Az első részből ez nem jött le, furcsának is hat a szereplők meghatottsága a viszontlátáskor és a folytonos, könnyek között kimondott „Hiányoztál! Hiányoztatok!”-mondatok. Az erotikus(nak mondott) tánc pedig már nem hamis gyönyör, hanem a művészet szintjére emelkedik. Értelmet és értéket közvetít.

MMXXL_jelenetfoto (4)A film legnagyobb erőssége a humora. Elsősorban nem egyes szereplők komikus jellemével, vagy szokásaival próbálják megnevettetni a nézőt, bár Ken (Matt Bomer) újdonsült vonzódása az ezotériához nagyon vicces tud lenni. De mégiscsak a leghumorosabbak azok a helyzetek, amikor a szereplők nem mindennapi munkája (férfi sztriptíztáncosok) kapcsán szóba kerülnek, és láthatóvá válnak a női szereplők titkos vágyai, ami mindenkiben ott van, de mindenki rejtegeti. A vetkőzős fiúk jelenléte olyan közeget teremt, amiben a nők feloldódhatnak, nem kell „fegyelmezni magukat”. Így a film sokszor egy időben nagyon vicces és nagyon okos is. Az a jelenet, amiben Richie (Joe Manganiello) a benzinkút mufurcnak tűnő eladónőjét a táncával megmosolyogtatja. (A savanyú képű lány szinte kivirágzik az előadástól), fantasztikusan humoros. Még jobb az, amikor a fiúk meglátogatván Tito (Adam Rodriguez) újdonsült barátnőjét, annak ötvenes édesanyjába és hasonló korú barátnőibe botlanak bele. A kezdeti zavart (és vicces) társalgás azzal vesz új fordulatot, hogy kiderül a vendégek igazi foglalkozása, és a sokak által „már öregnek” gondolt nők előhozakodnak rejtett romantikus és erotikus vágyaikkal. Miközben nagyokat nevetünk, azért érezzük, hogy itt nagyon tartalmas és fontos dolgokról van szó. Itt kerül elő az a gondolat, hogy minden nő „Istennő”, minden nő nőies és gyönyörű, és ezt egy igazi férfinek éreztetni kell velük. Talán ez a legerősebb jelenete a filmnek. A probléma ott kezdődik, hogy alkotók ezt a gondolatot a későbbiekben olyan hamis formában tálalják, hogy még Channing Tatum fantasztikus tánctudásával együtt sem voltak képesek lenyomni a torkomon. Sajnos e miatt csak a játékidő harmadáig tudtam szeretni a Magic Mike XXL-t.

MMXXL_jelenetfoto (12)A történet során felbukkan Mike egy régi barátnője, Rome (Jada Pinkett Smith), aki a „minden nő Istennő”-eszmét hívatott képviselni és hirdetni. A probléma a karakterrel az, hogy miközben erős feminista élt hordoz magával, úgy viselkedik, mint a legtaszítóbb hím-soviniszta pasik. A Mike-kal való viszontlátás első pillanatában, minden bevezetés nélkül szájon csókolja exét és nekiáll tapogatni a testét. Nem tetszik, mint ahogy az sem tetszene, ha egy férfi feljogosítva érezné magát arra, hogy volt barátnőjének csak úgy, minden kérdezés nélkül megfogja a mellét. Az is sok számomra, amikor az általa vezetett „Domina-kubban” hirtelen ötlettől vezérelve, minden előzetes egyeztetés nélkül, „Ő volt az én fehér csokim!”-felkiáltással (Rome fekete) kilöki Mike-ot a felajzott női tömeg elé, hogy ott táncoljon, mutogassa a testét és izgassa a jelenlévő nőneműeket. Rome tárgyként kezeli a férfiakat, és nem biztos, hogy ezt kellene az egyenjogúságért folytatott harcként feltüntetni.

A másik dolog, ami miatt nagyon hazug módon sikerült bemutatni a „minden nő megérdemli az imádatot és a csodálatot”-eszmét, az hogy nem vesznek tudomást a tényről: a sztriptíztáncos férfiak számára a tánc, és az ezzel járó erotikus játszadozás munka. Vagyis pénzt kapnak érte. Anyagi juttatásért választják ki az ötdollárosokat a tangájukba tömködő nők közül azt a „szerencsést”, akivel a nagyközönség előtt szexet imitálnak. Valóban ez lenne a nők megbecsülése és tisztelete? A filmben a táncosok sok esetben kifejezetten előnytelen külsejű (durván túlsúlyos) nőket „emelnek maguk mellé”, hozzájuk dörgölik szőrtelen, izmos mellkasukat és ágyékukat. Értem, hogy ezzel jelezni akarnak: az egyesek által csúnyának mondott nők is nők, és bennük is rengeteg vonzó lehet. Teljesen igaz, teljes mértékben egyetértek. Az óriási gond csak az, hogy ezt miért kell a férfiakat szexuális tárggyá minősítésével együtt tálalni. Az első rész, és a mostani folytatás első 40 perce miatt nagyon-nagyon akartam szeretni a Magic Mike XXL-t. Sajnos nem ment.

Szerintem: 

Szerző: Rácz Sarolta

Hazai bemutató: 2015. július 2.

Forrás és fotó: InterComRelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..